Передплата 2024 «Добра кухня»

Тест на люстрацію

82-х чиновників Львівської ОДА перевіряють згідно із Законом «Про очищення влади»

Кадрові ротації у Львівській ОДА голова ЛОДА Олег Синютка почав із... люстрації. Губернатор підписав розпорядження, яке передбачає перевірку заступників голови ОДА, начальників відділів та їхніх заступників, завідувачів секторів апарату, а також заступника керівника апарату. Тест на люстрацію пройдуть також керівники структурних підрозділів ЛОДА, зокрема директор Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, заступники. У списку осіб, яких перевіряють згідно із Законом “Про очищення влади”, — 82 чиновники ЛОДА (загалом у штаті ЛОДА працює 803 особи).

Раніше Олег Синютка заявив “ВЗ”, що один з перших кандидатів на люстрацію — керівник відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА Андрій Левик. Він проштрафився тим, що під час Євромайдану у Львові звернувся до суду, щоб прибрати з площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку намети протестувальників. Тоді у “чорний список” пана Левика внесли активісти Євромайдану, які вимагали від Олега Синютки звільнення посадовця. Тепер Андрій Левик теж фігурує у списку осіб, яких перевірятимуть на люстрацію. Однак Андрій Левик заявив “ВЗ”, що не збирається писати заяву на звільнення, мовляв, претензій до його робити немає.

“Не стоїть питання — звільнити когось чи взяти на роботу, — зазначив Олег Синютка. — Треба створити ефективну команду людей, які б відповідали певним критеріям, зокрема моральним. Думаю, управління юстиції по вертикалі Мін’юсту отримає доручення провести люстрацію. Для мене важливо, щоб громадськість сформувала своє ставлення до тих чи інших управлінців”.

За інформацією “ВЗ”, перевірка чиновників “Білого дому” стартувала 16 березня і завершиться 25 березня. Особи, які потрапили у “чорний список” перевірки, повинні подати до відділу кадрової роботи, зокрема, декларацію про майно, декларацію про доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік. Після цього документи скерують в органи, які проведуть перевірку. Результати перевірок обіцяють оприлюднити на офіційному сайті Львівської ОДА.

Голова ЛОДА не виключає, що люстровані чиновники можуть відстоювати свої права в суді. “Давайте не будемо забігати наперед, — наголосив пан Олег. — Зробимо все так, як цього вимагає суспільство. Якщо це буде зроблено згідно із законодавством, тоді й судитися не буде ніяких підстав”.

Паралельно працюють над скороченням кадрів у рамках урізання штату в державних органах влади. Олег Синютка сказав “ВЗ”, що штат Львівської ОДА скоротять на не менш ніж двісті осіб.

Губернатор також повідомив, що найближчим часом призначить четвертого заступника голови ЛОДА (прізвища не розголошує), оскільки нещодавно звільнився Володимир Харчук. “Троє моїх заступників — Ростислав Замлинський, Ірина Гримак, Юрій Підлісний показують добрі результати роботи”, — підсумував Олег Синютка.