Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Призиватимуть і недовчених, і недолікованих...

В Україні відновили строкову військову службу та збільшили терміни її проходження

В усіх регіонах України почалися підготовчі заходи до проведення відновленого строкового призову до лав Збройних сил та інших військових формувань. Призовна кампанія “Весна-2015” почнеться 1 квітня.

14 квітня перші партії призовників відправлять у військові частини. Призов триватиме до останніх днів травня.

Розповідаючи про особливості відновленого призову на строкову військову службу, т. в. о. військового комісара Львівського обласного військкомату підполковник Олександр Тіщенко нагадав, що змінився віковий ценз призовників. Відтепер на строкову службу призиватимуть юнаків від 20 до 27 років. Змінилися й терміни проходження строкової служби.

Якщо раніше рекрути служили рік, відтепер призвані до війська тягнутимуть армійську лямку півтора року ( з вищою освітою — рік і два місяці).

Суттєво змінилися й вимоги до майбутніх вояків. Медкомісії вже не відбраковуватимуть, як раніше, хлопців із плоскостопістю, сколіозом, іншими хворобами, якщо вони не мають хронічного характеру. Закінчиться й “халява” з опікунством. Як зауважив заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний, під час проведення мобілізації за порадами тих, хто бажав її зірвати, чимало військовозобов’язаних терміново звалили на свої плечі тягар догляду за немічними. Доходило до того, що опікуном якоїсь бабці оформлявся її сусід через п’яту хату. Хоча бабця мала трьох синів та п’ятьох онуків. На строкову військову службу не призиватимуть лише тих опікунів, які через суд доведуть, що, окрім них, нікому доглядати за немічним. Змінили законодавство й щодо сиріт. Раніше вони не підлягали призову, відтепер — призиватимуть.

У мирні часи військкомати не призивали на строкову військову службу юнаків з восьмирічною освітою, “двієчників”, молодиків з поганими характеристиками. Сьогодні і таких призиватимуть. Перевиховувати колишніх шкільних хуліганів будуть вже в армійських колективах.

Відстрочку від призову матимуть і не всі студенти та аспіранти денної форми навчання. Як пояснив Олександр Тіщенко, відстрочка у зв’язку з навчанням надається лише раз. Людині, яка після технікуму вступила до вузу, згодом стала аспірантом, таку відстрочку надаватимуть. Студент, який вже мав відстрочку через навчання у вузі та був відрахований, вдруге відстрочці не підлягатиме, навіть якщо поновиться на денній формі навчання.

Жоден військовослужбовець строкової служби, переконують представники влади, не потрапить у зону бойових дій. Строковики будуть вчитися військової справи та підтримуватимуть життєзабезпечення військових частин у тилу. Що дасть змогу демобілізувати тих військових, строк строкової служби яких завершився ще рік тому. Не варто побоюватися, що “дембелі”, повернувшись додому, одразу потраплять під мобілізацію. Вдруге скерувати їх до війська військкомати зможуть лише через три місяці після повернення зі строкової служби.

Скільки осіб планують призвати в Україні на строкову службу цієї весни — військова таємниця. Відомо, що з Львівщини на строкову службу призвуть понад півтори тисячі рекрутів.

Схожі новини