Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Басурманська» Феміда не чує – звернулися до європейської

Через загрозу життю Надії Савченко її адвокати апелюють до суду у Страсбурзі

Серйозні побоювання щодо стану здоров’я Надії Савченко і «нуль реакції» з боку російського «кривосуддя» змусили адвокатів української льотчиці знову звернутися до Європейського суду з прав людини. Цього разу — з проханням терміново вжити заходів у зв’язку з загрозою життю української бранки, яка вже 60 днів голодує у СІЗО.

Звернення щодо незаконного ув’язнення Надії Савченко на території Росії Європейський суд взяв до розгляду ще у липні. Справі надали статус пріоритетної. Але навіть максимально короткі терміни її розгляду не гарантують, що європейська Феміда зможе оголосити свій вердикт вже найближчим часом.

Оскільки стан здоров’я Надії Савченко досяг критичної точки (медики застерігають про реальну загрозу життю — через незворотні процеси в організмі), зволікати ніколи. Адвокати б’ють на сполох, шукаючи можливі способи впливу на путінське «кривосуддя», з благословення якого Надію Савченко продовжують утримувати за ґратами.

Проте чергова апеляція захисту української льотчиці до Страсбурга навряд чи проб’є мури Басманного суду Москви (його вже охрестили «басурманським»), який 10 лютого знову вершитиме долю Надії Савченко. Попри критичний стан здоров’я Надії, шанси на те, що судді не пристануть на вимогу Слідчого комітету РФ продовжити її арешт до 13 травня, наближені до нуля. Напередодні, 8 лютого, той же Слідчий комітет відмовив у задоволенні клопотання адвокатів української льотчиці щодо припинення проти неї кримінального переслідування.

Тим часом заяви щодо загроз життю Надії Савченко усе гучніше лунають не лише на Заході, а й у Росії. Ось що написала на своїй сторінці у Facebook російська правозахисниця Анна Каретникова, якій минулого тижня вдалося провідати українську бранку у «Матроській тиші»: «Здоров’я і подальші перспективи голодування Надії Савченко викликають у мене серйозну тривогу. Ні, Надія бадьора, жартує, адекватно оцінює ситуацію. Готовою лежить її заява про те, що самопочуття — хороше, а примусове годування вона сприйме як тортури і опиратиметься... Але під очима залягли темні кола, а на внутрішній поверхні ліктьових згинів — величезні плями на шкірі від щоденних крапельниць. Моя колега, з якою провідували Надію, заручившись згодою СІЗО і лікаря, пішла в аптеку, щоб купити Наді необхідні мазі і ліки... Зараз Надії прокапують глюкозу. Лікар сказав, що далі почнуть жири. Наскільки мені відомо (після багатьох консультацій), так може тривати достатньо довго. Життя будуть підтримувати. Але є величезний ризик, що жінка перетвориться на інваліда. Будуть відмовляти й атрофуватися органи шлунково-кишкового тракту, почнуться інші незворотні зміни. Медики також застерігають про можливі нервові і психічні зміни. Ми бачили у СІЗО, що відбувається з людьми на тривалих термінах голодування (про найгірші випадки не хочу навіть говорити).

А потім скажуть: вона сама цього хотіла — стати інвалідом, ми її підтримували, жири-білки вводили... Не знаю, що робити. Можливо, великі політики зможуть між собою якось домовитися і врятувати здоров’я та життя Надії. Тільки б не запізно було».

Шокуючі подробиці щодо умов утримання Надії Савченко у «Матроській тиші» повідомила інша російська правозахисниця та журналістка Зоя Свєтова. Каже, змордовану тривалим голодуванням льотчицю стережуть як особливо небезпечних злочинців. Тримають у повній ізоляції. Навіть гуляти виводять саму. «Собака її охороняє. Не зрозуміло, від кого. Це абсолютно божевільні заходи безпеки, — розповіла Зоя Свєтова в інтерв’ю «Українській правді». — Мене вразив цей спеціальний блок, де Надія абсолютно одна. У цьому сенсі є проблема, яка лякає. Адже невідомо, що з Надією буде там відбуватися, якщо її життю щось загрожуватиме». У такій ситуації, каже правозахисниця, страшно навіть уявити, чим, скажімо, може обернутися примусове годування ув’язненої. «Як вони будуть її годувати? Якби це було у звичайній тюремній лікарні, де є інші камери, інші люди почують крики, почнеться шум і так далі. А тут з Надією можна зробити усе, що завгодно», — заявила Зоя Свєтова.