Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В очікуванні кінця світла...

Про деякі особливості аварійного відключення електроенергії

Ця історія навряд чи поодинока. 79-річний житель Львова (вул. Стрийська, 63) Анатолій Миколайович піднімався з дружиною ліфтом — і раптом світло згасло, ліфт зупинився у повній темряві. Пенсіонери сиділи в холодному темному ліфті сорок хвилин. Довелося викликати на допомогу рятувальників з МНС. Коли їх витягали з ліфта через невеличку шпарину (бо ліфт зупинився між поверхами), пан Анатолій вдарився головою...

«Мешкаю на дванадцятому поверсі, користуюся ліфтом, — розказує пан Анатолій. — Ввечері зустрічаю дружину з роботи, бо на вулиці темно, слизько. Сіли в ліфт, поїхали. І раптом світло зникло, ліфт зупинився. Дружина каже: “Ось і приїхали!”. Почали натискати різні кнопки, запанікували. У темному ліфті почувалися як у труні. Дружина зателефонувала подрузі, та викликала МНС. Через п’ятнадцять хвилин приїхали рятувальники. Хлопці з МНС витягали нас через невеличку шпарину».

Наступного ранку дружина увімкнула пральну машину, і світло, як на зло, знову зникло. Добре, що техніка не вийшла з ладу. А то пенсіонеру складно буде назбирати на нову пральну машину. “Чому нам ніхто не оприлюднить графіків? — обурюється Анатолій Фесуненко. — Світло зникає не в один і той же час, а хаотично”. Знаючи графік, могли б уникнути багатьох проблем”.

У відділі корпоративних зв’язків ПАТ “Львівобленерго” не захотіли роз’яснити суть проблеми, “порадили” черпати інформацію з офіційного сайту Львівобленерго. Та яким чином орієнтуватися в Інтернет-просторі мають старші люди? Вони переважно не мають комп’ютерів та Інтернету. На сайті інформація — в канцелярському стилі, є чимало термінів, яких нефахівець галузі не зрозуміє.

Як сказав на прес-кон­фе­ренції технічний директор ПАТ “Львівобленерго” Володимир Романишин, на обласному рівні не вирішують, коли вводити графіки відключень світа. “Отримуємо команду диспетчера “Укренерго” і зобов’язані впродовж 15 хвилин її виконати, — каже він. — Увімкнути електропостачання також можемо лише за командою диспетчера. Насамперед вимикають світло тим споживачам, які легко можуть без нього обійтися. Важливі стратегічні об’єкти — лікарні, хлібозаводи — мають резервне електрозабезпечення”.

ДП «НЕК «Укренерго» інформує: “Дисбаланс між виробництвом і споживанням електроенергії утворився через відключення за аварійними заявками 25 енергогенеруючих одиниць на теплових електростанціях генеруючих компаній, які не входять до складу ДП «НЕК «Укренерго», з них 20 відключено через низькі запаси вугілля на складах теплоелектростанцій (запасів вугілля на цих електростанціях вистачить від 2 до 10 днів роботи), а також через недостатність гідроресурсів для ГЕС”.

Тим часом активісти громадських організацій «За якісний транспорт», «За європейський Львів» надіслали звернення до голови Львівської обласної ради Петра Колодія, вимагаю­чи утворити тимчасову депутатську комісію щодо проблем хаотичного відключення енергопостачання. “Під стінами адміністративної будівлі ПАТ «Львів­обленерго» відбувся флеш-моб, під час якого ми ставили шини, — розповів “ВЗ” активіст Олег. — Це була попереджувальна акція щодо хаотичного відключення електроенергії у Львові та області. Керівник відділу корпоративних зв’язків ПАТ «Львів­обленерго» Галина Єлісєєнко назвала активістів “провокаторами Володимира Путіна”...

У понеділок, 15 грудня, у Львівській обласній раді відбувалася президія, на якій, зокрема, депутати обговорювали ситуацію з відімкненням електроенергії. Тригодинне засідання таки пролило світло на темну ситуацію. В облраді створять робочу комісію, яка підготує звернення до керівництва держави щодо врегулювання ситуації з відімкненням електроенергії. Пропозиції — створити графіки, запровадити певні години відімкнення і чітко їх дотримуватися. Робоча комісія має забезпечити відшкодування матеріальних збитків жителям, суб’єктам господарювання, які їх зазнали через відключення електроенергії, забезпечити їм юридичний супровід. Заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак зауважив, що проблема з відімкненням електроенергії може зруйнувати підприємництво Львів­ської області.

Як сказав під час президії заступник головного диспетчера Західної енергосистеми НЕК «Укренерго» Ростислав Карач, щоб втримати енергосистему країни, по всіх областях змушені гасити світло. В іншому випадку зупиняться атомні електростанції, час подачі напруги знизиться. Щоб запустити станції в роботу, потрібно три дні.

Схожі новини