Передплата 2024 ВЗ

Завтра – на схід!

Бійці батальйону міліції «Львів» склали присягу. На таких, як вони, добровольців робить ставку керівництво АТО

12 липня урочисто прийняли міліцейську присягу 150 бійців батальйону особливого призначення патрульно-постової служби міліції “Львів”. Батальйон почали формувати у квітні із добровольців, які мали за плечима строкову військову службу.

Якщо раніше міліцейське керівництво в присутності журналістів неохоче підтверджувало, що на бійців батальйону “Львів” очікує відрядження на схід, то під час урочистої церемонії прий­няття присяги про це наголошували відкрито. “Я знаю, — виступав перед строєм бійців заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович, — що скоро ви будете скеровані в зону АТО, де є потреба захищати закон. Тому що одна з головних функцій підрозділів особливого призначення — боротьба з тероризмом. Заради цього ми в середині квітня почали створювати такі підрозділи. Не минуло трьох місяців, як в Україні створили понад тридцять таких підрозділів... Хочу вам побажати дотриматися присяги, яку ви сьогодні прий­няли, і повернутися живими і здоровими додому”.

“Те, що вас очікує на сході, — лише перше завдання, — пояснював міліціонерам-добровольцям начальник департаменту організації діяльності міліції особливого призначення МВС підполковник Віктор Чалаван. — Друге завдання — це Крим. Ми обов’язково прийдемо туди, і над Кримом знову майорітиме український прапор”.

Хоча новоспечені спецназівці розуміли, якщо не завтра, то післязавтра опиняться на війні, настрій у хлопців у чорних камуфляжах був веселий. Вони загравали з дівчатами-журналістками, жартували, намагалися вправно виконувати всі стройові команди. Більш стурбованим від підлеглих виг­лядав начальник ГУ МВСУ у Львівській області полковник Дмитро Загарія. Без зайвої дипломатії він зауважив, що “забезпеченням батальйону “Львів” похвалитися не можна”. Завдяки громадськості, розповів полковник Загарія, останніми днями в батальйон передали десятки бронежилетів 4-5 класу захисту та шоломи. Проте у батальйону ще немає належного озброєння, яке новітнім міліціонерам має надати Міністерство оборони.

У зоні бойових дій, розповів кореспонденту “ВЗ” заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович, зараз перебувають чимало спецпідрозділів міліції та Нацгвардії, які формувалися з добровольців. Це, зокрема, міліцейські батальйони “Київщина”, “Київ-1”, “Шторм” (з Одеси), “Чернігів”. У бойових діях, не приховував представник МВС, будуть задіяні всі підрозділи особливого призначення. Добровольці цих підрозділів виконуватимуть три завдання: братимуть участь в активних бойових діях, “зачищатимуть” та братимуть під контроль населені пункти, з яких вибили ворога, нестимуть службу на блокпостах.

Добровольці, які мають високу мотивацію, у будь-яких силових структурах та ар­міях світу навчалися військової справи набагато швидше від тих, кого призивали примусово, пояснив, чому керівниц­т­во АТО робить ставку на добровольців, підполковник Віктор Чалаван. На всіх переговорах, нагадав він, які вели з українською владою представники Росії, останні вимагали негайного виведення із зони АТО добровольчих підрозділів МВС та Збройних сил України. “Адже це батальйони, які добре їх б’ють. Саме добровольці з підрозділів Національної гвардії першими встановили українські прапори над Слов’янськом і Краматорськом”, — нагадав підполковник Чалаван.

Поки не надійшов наказ вирушати на схід, бійці міліцейського батальйону особливого призначення “Львів” щодня удосконалюватимуть бойову майстерність. Та іспити з неї доведеться складати на передовій, під кулями.

Схожі новини