Передплата 2024 «Добрий господар»

МЗС: "Заборона Росії на в'їзд Чубарова в Крим - вирок окупації Кремля"

  • 06.07.2014, 14:49
  • 874

Заборона російської влади на перебування Рефата Чубарова на рідній землі є вироком кремлівській окупації, заявили в міністерстві закордонних справ України

"З будь-якої точки зору міжнародно-правової, політичної і просто людської — ці дії є наслідком безпорадного намагання зупинити громадський протест жителів Криму проти свавілля, яке знищує добробут, безпеку і самобутність цієї землі. Російській окупації скоро прийде кінець", — йдеться в повідомленні.

В українському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що в Росії немає іншого ставлення до демократії і міжнаціонального миру.

"Під обгорткою "руської багатонаціональності" ховається жорстоке обличчя тоталітарного політичного режиму, яке пригнічує будь-яку іншу мову і культуру, не кажучи про демократичні права і свободи. Тюрма народів знову показала свій ворожий оскал". — зазначається у відомстві. Автономна Республіка Крим була, є і залишається частиною суверенної території України. Згідно з пунктом 2 статті 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" від 15.04.2014 р., будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території і їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Згідно з пунктом 3 статті 9 цього Закону будь-який акт (рішення, документ), виданий незаконними органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків", — заявили у відомстві.

У міністерстві підкреслили, що посадові та службові особи самопроголошеної кримської влади, які порушили українське законодавство, заборонивши громадянину України Рефату Чубарову в'їзд на територію Криму, будуть неминуче притягнуті до відповідальності в порядку, встановленому законодавством України.

"Голові Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров, як і лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву має бути наданий безперешкодний доступ на рідну землю", — наголошується в заяві.

У МЗС закликали міжнародне співтовариство і всі світові правозахисні організації "засудити дії РФ і виявити одностайну солідарність".

"Закликаємо міжнародне співтовариство і всі світові правозахисні організації засудити дії Російської Федерації і виявити одностайну солідарність, щоб зупинити наступ шовіністичного агресора, здатного зруйнувати не тільки регіонального, але і глобальний світ", — заявили в МЗС.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Схожі новини