Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як пес Ангел у Ірини Сех на кордоні сигарети шукав...

Урочисто відкрили новий пункт пропуску «Угринів-Долгобичув» за гроші Євросоюзу – 125 мільйонів злотих

Сокальський район, Львівська область

У четвер, 26 червня, урочисто відкрили новий сучасний міжнародний пункт пропуску “Угринів-Долгобичув”, який розташований на території Республіки Польща поблизу села Угринів Сокальського району.

На урочистостях побувала журналіст “ВЗ”.

При в’їзді до нового пункту пропуску — кількадесят жителів Сокальщини з синьо-жовтими стягами та плакатами “Вітаємо з відкриттям нового переходу!”. Грає прикордонний оркестр. Об’єкт освятили священики України та Польщі. У складі делегації, яка приїхала на відкриття, — керівництво Державної прикордонної і Митної служб України та Польщі, зокрема начальник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Ігор Андрусік, голова ЛОДА Ірина Сех, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, народний депутат Украї­ни Степан Курпіль, голова Сокальської райдержадміністрації Олег Кожушко. Під час урочистого відкриття польський прикордонний оркестр першим виконав Гімн України. А люблінський воєвода Войцех Вільк запропонував вшанувати пам’ять загиблих на сході за незалежність України військових хвилиною мовчання.

Після урочистого відкриття через пункт проїхало кілька легкових машин. Польська та українська делегації пройшлися новим приміщенням пункту пропуску.

Об’єкт просторий, комфортний, має найсучасніше обладнання, яке дозволятиме виявляти контрабанду. Європейський Союз визнав цей пункт пропуску найбільшим на своєму східному кордоні.

Не обійшлося без конфузів. Біля приміщення сектору посиленого огляду, де перевіряють контрабандний товар, стояли охоронці з чорним собакою — “нюхачем”, який виявляє наркотики. Поляки запропонували голові ЛОДА Ірині Сех потиснути собаці лапу. Губернатор натомість погладила пса по голові, а той у відповідь почав її активно обнюхували. Поляки пожартували: це, мовляв, навчений собака, перевіряє, чи пані не має конт­рабандних сигарет. Усі засміялися. Ірина Сех запитала, як звати собаку. “Ангел”, — відповіли поляки. “О, яке гламурне ім’я!” — була приємно здивована очільниця області.

“Відкриття пункту пропуску “Угринів-Долгобичув” — визначальна подія для України, особливо у нинішній складний час, — сказала Ірина Сех. — Ми відкриваємо не просто вікно, а ще одні двері у Європу. І це завдяки нашим найближчим сусідам — полякам”. Журналісти запитали голову ЛОДА, коли нарешті відремонтують дорогу до нового пункту пропуску. Дороги туди — жахливі... Місцеві не раз перекривали дорогу, аби привернути увагу до цієї проблеми. Пані Сех відповіла: “Коли будуть гроші! Ремонт дороги до пункту пропуску запланувала Служба автомобільних доріг у Львівській області. Без доброї дороги цей пункт не буде нормально працювати”.

“Якщо на Сході України ми змушені перекривати кордон, бо з боку східного сусіда — Росії — йде агресія, то на Заході України, навпаки, відкриваються нові, сучасні пункти пропуску. Це є глибоко символічно, — сказав народний депутат Степан Курпіль. — Це ще одне підтвердження, що в Європі нас чекають, підтримують, ставляться як до рівноправного партнера. Тому наш рух в ЄС є безальтернативним. А на Сході нам стріляють у спину”.

Як розповів начальник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України генерал-майор Ігор Андрусік, згідно з угодою між Україною та Польщею щодо розбудови пунктів пропуску, “Угринів-Долгобичув” зведено за кошти Євросоюзу. Об’єкт коштував 125 мільйонів злотих.Тобто Україна не витратила ні копійки. Якщо торік середня відстань між пунктами пропуску Львівської області була 70 кілометрів, то завдяки пропуску “Угринів-Долгобичув” — 50 км. За словами Ігоря Андрусіка, інфраструктура пункту пропуску “Угринів -Долгобичув” потужна: 18 смуг руху, пропускна здатність за добу до 4 тисяч одиниць транспортних засобів та до 12 тисяч осіб. Згідно з проектом, передбачено

18 смуг руху, але наразі зведено лише 14. Ще чотири смуги руху добудують для вантажного транспорту. “Зараз на новому пункті пропуску працюватимуть лише по дві смуги руху — на в’їзд і на виїзд, — зазначив Ігор Андрусік. — Але якщо буде відповідний пасажиропотік, то пункт запрацює на повну потужність.

Начальник Західного регіонального управління ДПСУ додав, що на зміну прикордонних нарядів виходитиме до 14 осіб, залежно від завантаженості. У будівлі пункту пропуску — чотири секції: по одній для польських прикордонників та митників. Таким чином вони спільно контролюватимуть кордон. Пункт пропуску розрахований лише для перетину автівок. Піший перехід кордону, за словами представника польської прикордонної служби, відкриють у разі потреби.

Ігор Андрусік додав, що пункт пропуску розрахований на жителів Сокальського району Львівської області та Іваничівського району Волинської області.

Схожі новини