Передплата 2024 «Добрий господар»

А під Ратушею – «Правий сектор» із бензопилами...

Довкола Львівської міської ради зашкалювали пристрасті

“День гніву” в мерії — так за рівнем накалу пристрастей можна назвати четвергове засідання Львівської міської ради. У самому сесійному залі, дякувати Богу, було мирно. А от у “кулуарах” спалахнули одразу кілька конф­ліктів. Наймасштабніший — флеш-моб із бензопилами, який влаштували перед входом до мерії близько ста активістів організації “Правий сектор”.

Комунальники вирубували майданчик під приватну забудову?

Представники організації та ініціативна група мешканців вулиці Кримської, що примикає до парку “Снопківський”, протестували проти того, що кілька днів тому комунальники вирубали у природоохоронній зоні близько вісімдесяти здорових дерев. Протестувальники підозрюють, що така централізована вирубка робилася під майбутнє будівництво. Хлопці з «ПС» принесли під міськраду декілька колод і заходилися демонстративно розпилювати їх бензопилами. Вони порівняли вирубку дерев у парку із розстрілом активістів на Майдані. Тож проголосили ініціативу створити алею пам’яті Небесної сотні на місці вирубаних дерев. Аналогічна пропозиція від депутатів пролунала і на сесії. Пікетувальники скандували: «Парковому кату під хату — барикаду!», «Якщо дав наказ рубати, тоді вмій відповідати!», «Здоровий ліс — здорова молодь!».

Натомість у мерії стверджують, що це була не вирубка, а планові роботи з санітарної очистки території парку, виконати які 27 березня намагались працівники ДП «Парк — Високий замок» (дочірнє підприємство ЛКП «Зелений Львів»). Прес-служба ЛМР розповсюдила повідомлення, що “невідомі особи” перешкоджали комунальникам, намагалися забрати в них бензопили. “Виконавчі органи Львівської міської ради звертаються до усіх правоохоронних органів з проханням встановити осіб, причетних до поширення неправдивої інформації про нібито забудову парку «Снопківський», — йдеться у прес-релізі.

Далі пристрасті вирували вже у коридорі мерії, біля сесійного залу. До пікетувальників та преси вийшов начальник управління екології та благоустрою Андрій Галушка, якого протестувальники звинувачують у незаконній вирубці. Захисники парку попросили його написати заяву на звільнення, а також надати документи, на основі яких вирубували дерева. У коридорі було дуже людно, багато журналістів з камерами, пікетувальники. Галушка заявив, що його заблокували, і він викликає міліцію. Зателефонував підлеглим, аби ті принесли “Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню на території парку “Снопківський”. У документі йдеться, що видаленню підлягають 64 сухі дерева, але це загалом на всій території парку, площа якого понад 35 гектарів. Натомість вирізали вісімдесят дерев, зокрема і здорових, на невеликій ділянці, яка нагадує майданчик під будівництво. Як наголосила представник мешканців, адвокат Галина Янко, у документі чорним по білому написано: “Після завершення будівництва провести благоустрій території”. Це начебто свідчить про те, що на цій території збираються будувати.

Пан Галушка таки дочекався міліціонера і разом із ним пішов у Галицький райвідділ міліції писати заяву, що стосовно нього було вчинено неправомірні дії. Хлопці з “Правого сектору” вишикувалися в колону і пішли за ними.

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий доручив керуючій справами виконкому Марті Литвинюк сформувати робочу комісію з фахівців Національного лісотехнічного університету, депутатів і чиновників. Комісія має виїхати до Снопківського парку і розібратися у конфлікті.

Стоматологи обурювалися: «А хіба гінекологи бідні?»

Тим часом в іншому коридорі мерії близько ста працівників комунальних стоматологічних поліклінік Львова обурювалися тим, що чиновники хочуть перевести 50% навантаження кожного лікаря на госпрозрахунок. Це означає, що усі без винятку дорослі пацієнти лікуватимуть зуби в комунальних стоматполіклініках за гроші, тоді як раніше вони могли це робити безкоштовно (де-факто у цьому випадку усі “подяки” лікарям перейдуть у “кишеню” міста. — Авт.). До мерії прийшли представники чотирьох комунальних стоматологічних поліклінік — №№1, 3, 4 і 5.

Конфлікт триває вже більше місяця. Перший раз стоматологи пікетували міського голову Андрія Садового перед готелем “Дністер”, коли проходив Форум місцевого самоврядування. Тоді очільник міста заспокоїв їх, пообіцявши створити комісію, яка у всьому розбереться. Час йшов, а віз і далі був там... Натомість у порядку денному вчорашньої сесії з’явився пункт “Про створення госпрозрахункових відділень стоматологічної допомоги дорослому населенню Львова”. Щоправда, розгляд питання перенесли на наступну сесію, однак це тільки тимчасове відтермінування.

Стоматологи заблокували в коридорі директора департаменту гуманітарної політики Олега Березюка, обурюючись, що Андрій Садовий зустрівся з ними лише на п’ять хвилин, нічого не вирішив, а делегував свої повноваження підлеглому. “Якщо приймуть це рішення, це означатиме, що у людей заберуть найцінніше — право отримувати безкоштовну медичну допомогу, — розповіла “ВЗ” лікар 5-ї поліклініки Віра Скобало. — Усе буде за гроші, і то за великі гроші. Ми стаємо продавцями послуг, нас прирівнюють до перукарів, манікюрників. Головного лікаря хочуть зробити менеджером. Невже у Львові мало госпрозрахункових поліклінік? Є безліч платних послуг! Комунальні поліклініки — це власність громади міста. У громади забирають цю власність. Ми зібрали декілька тисяч підписів, передали їх у Міністерство охорони здоров’я. Але нас не чують!”.

Лікарі подейкували, що орієнтовний план, який мусить видавати “на гора” кожен стоматолог — 20 тисяч гривень на місяць. У кулуарах стоматологи обурювалися також, що перехід на госпрозрахунок почали саме з них, буцімто вони “найбагатші”: “А хіба ж гінекологи найбідніші?”.