Передплата 2024 «Добра кухня»

Богдана Мицака закидали копійками

Активісти змусили начальника Львівської міської ДАІ написати заяву на звільнення з правоохоронних органів

У Львові тривають “люстраційні пристрасті”. У четвер, 3 квітня, близько двохсот представників різних громадських організацій («Автономний опір», «Дорожній контроль», «Рабів до раю не пускають», «Автомайдан Львів») прийшли під міське управління ДАІ, — аби примусити його керівника Богдана Мицака написати рапорт на звільнення з правоохоронних органів. Люди були налаштовані дуже рішуче, тримали плакати “Мицак, громада проти”, “Мицак, продай авто, заплати штраф”, “Мицак, народ тебе звільнив”. Скандували «Геть хабарника!» та «Мицак, виходь!».

Натовп піднявся на другий поверх будівлі, у кабінет Богдана Мицака і заблокував його там, вимагаючи написати заяву. Люди щільно стояли не тільки в кабінеті, а й по всьому коридору. Начальник ДАІ зайняв очікувальну позицію — спереду “закрився” робочим столом, спиною стояв до вікна, з боків його захищали численні камери телевізійників. Активісти натомість мали мегафон, гучно скандували “Заява!”, “Негайно!”. Мицак побілів, опустив очі й мовчав. Приблизно через півгодини до будівлі міської ДАІ прибув начальник міського управління міліції Сергій Зюбаненко. Його пропустили в кабінет до Мицака. Зюбаненко заявив, що він не є безпосереднім керівником Мицака, тому відставка — це суто його рішення і він не може впливати на цей процес. Зюбаненко повідомив, що буде рекомендувати Колегії міліції Львівщини відсторонити Мицака від посади на час проведення службової перевірки щодо його тривалого перебування на лікарняному та інших звинувачень, які лунають від активістів. Начальник міського управління міліції намагався заспокоїти активістів. Також повідомив, що Богдан Мицак перебуває поза штатом в ДАІ і не перепризначений на посаду начальника ДАІ Львова.

Люди почали вимагати, аби прийшов заступник начальника обласного управління міліції Сергій Маруняк, який де-юре може звільнити Мицака. Натомість Мицак запропонував, що сам поїде в обласне управління міліції і там напише заяву. Але йому не повірили. Ситуація накалялася. Дехто з активістів пропонував “винести” Мицака з приміщення, інші заспокоювали, мовляв, це буде юридично безграмотно, не вирішить питання звільнення. З двору принесли і поклали на столі перед начальником ДАІ три шини, пообіцяли підпалити. Потім почали кидати в нього дрібні копійки і гривні, нібито щоб “купити в нього заяву на звільнення”. Хтось крикнув: “Хто має долари, давайте!”. Хтось парирував: “Це тільки Зваричу доларами засівали!”. Активісти, хоч і були перезбуджені, але не виходили за рамки “мирного протесту” — час від часу лунали попередження, аби ніхто не шкодив майно управління ДАІ і в жодному разі не влучив грошима у Мицака. Щоправда, одна монета таки зачепила його щоку...

Сергій Зюбаненко мовчки спостерігав за усім, що відбувається. Зрозумівши, що ситуація патова, Богдан Мицак сказав, що напише заяву. Йому звільнили коридор у сусідню кімнату, куди активісти допустили тільки журналістів. Це була невеличка кімната відпочинку — диван, столик для кавування з посудом. На дивані у пакеті були складені подяки хазяїну кабінету за хорошу роботу. На спинці дивана прилаштовані кілька ікон. Було видно, що Богдан Мицак збирав речі... У цій кімнатці він, повернувшись спиною до камер, на столику, поруч зі склянками і електрочайником, довго писав заяву. Папір передали Зюбаненку, показали журналістам. Та активісти почали кричати, що це не та заява, що треба — він написав “прошу звільнити мене з займаної посади”, а треба “звільнити з правоохоронних органів”. Ще декілька хвилин пішло на “вмовляння” Мицака переписати заяву. Спочатку відмовлявся, але врешті-решт написав той текст, який від нього вимагали.

Рапорт передали Зюбаненку, який вголос зачитав його перед камерами. Повідомив, що накладе свою візу і передасть рапорт у кадрову комісію Управління внутрішніх справ, яка й прийматиме рішення про остаточне звільнення. Також він повідомив, що опечатає кабінет начальника міської ДАІ. Зюбаненку довелося декілька разів повторити ці тексти перед камерами і фотоапаратами, оскільки приміщення було дуже маленьке і вщерть набите працівниками ЗМІ. Після того активісти зробили широкий “коридор ганьби”, через який і вийшов з приміщення Богдан Мицак, супроводжуваний криками “Ганьба!” і “Геть!”...

На черзі — Гураль?

На тому організатори акції не заспокоїлися і вирушили на проспект Шевченка, до приміщення обласної прокуратури. Щоправда, тепер пікетувальників було вже значно менше — близько двох десятків. Під прокуратуру прийшли ще й представники Афганської сотні, яких не було на пікетуванні ДАІ міста. Активісти планували зробити той самий “номер” із нещодавно призначеним прокурором Львівської області Володимиром Гуралем. Та начальника облпрокуратури не виявилося на робочому місці, він був у відрядженні. Тоді акцію перенесли на 10.00 п’ятниці, 4 квітня.

З досьє «ВЗ»

Коли вирував Євромайдан, Богдан Мицак саме перебував на лікарняному, на який пішов у січні 2013 року. У січні 2014-го його звільнив з цієї посади тодішній начальник ГУ МВСУ у Львівській області Олександр Рудяк — “за прорахунки в роботі — в організації дорожнього руху, в безпеці дорожнього руху, питання службової діяльності і через деякі питання особистої чистоплотності”. А 22 лютого Рудяк подав рапорт на звільнення, який задовольнило керівництво МВС.

Натомість Богдан Мицак вийшов з лікарняного буквально декілька днів тому. Як розповів він тоді журналісту “ВЗ”, його “ніхто не звільняв, він після хвороби пройшов військово-лікарську комісію і приступив до роботи”. Пристрасті навколо Богдана Мицака завирували, коли з’явилася інформація, що його буцімто збираються призначити на посаду начальника ДАІ Львівської області. Відбулася гучна акція протесту біля адміністративної будівлі ГУ МВС України у Львівській області проти цього можливого призначення. Активісти стверджували, що він “хабарник і корупціонер”, “купив цю посаду”. Міський голова Львова Андрій Садовий також виступив проти цього можливого призначення і назвав його “плювком в обличчя львівського Євромайдану”. Після цього Богдан Мицак на прес-конференції заявив, що подав на мера Садового до суду за образу честі й гідності. Також він назвав діяльність «Дорожнього контролю — Львів» проти нього «політичним замовленням». І заявив, що не буде відмовлятися від можливої посади начальника ДАІ у Львівській області.

А тим часом...

Захиталися крісла і під іншими одіозними “кадрами” Львівщини. Народна Самооборона Львова пікетувала управління Укртрансінспекції, вимагаючи, аби начальник цього відомства Євген Талоха написав заяву на звільнення. Цей чиновник під час подій Євромайдану блокував перевезення учасників Майдану до Києва. Щоправда, чиновник заявив, що вже написав заяву на звільнення і що вона — у Києві.

На сесії Львівської обласної ради депутат Олесь Старовойт зачитав “чорний список” чиновників, яких рекомендує звільнити Люстраційний комітет Львівщини. Це командир львівського підрозділу “Беркут” Ростислав Пацеляк (уже написав заяву на звільнення. — Авт.), начальник Державної екологічної інспекції Дмитро Штикало, начальник Головного управління держзем­агентства у Львівській області Степан Ярмус, начальник інспекції держархбудконтролю у Львівській області Михайло Сірків (голова ЛОДА Ірина Сех уже погодила подання Державної архбудінспекції на його звільнення. — Авт.), начальник відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА Андрій Левик, начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Тирчик, директор департаменту екології та природних ресурсів Мирослав Хом’як, начальник Головного управління юстиції у Львівській області Андрій Багряк, начальник Львівської митниці Міндоходів Сергій Папазогло, начальник Головного управління Державної міграційної служби у Львівській області Ярослав Скиба.

На це голова ЛОДА Ірина Сех повідомила, що низку одіозних керівників вже звільнено, ще частина перебуває на лікарняному. Усі питання вирішаться, коли ВР ухвалить закон про люстрацію, який вже зареєстрований у парламенті. А до того вона просить громадськість повідомляти про конкретні факти порушень, оскільки “по ряду осіб замало звільнень, тут мають працювати правоохоронні органи”.

Також Ірина Сех звернулася до міністра агрополітики з ініціативою щодо звільнення начальника Державної інспекції сільського господарства у Львівській області Андрія Івасіва. Голова ЛОДА зазначила, що Івасів примушував працівників інспекції брати участь у корупційних схемах, у відомстві процвітало хабарництво.