Передплата 2024 ВЗ

Дві каністри для «Свободи»

Підпаливши ресторан, який належить родині народного депутата від ВО «Свобода» Ігоря Кривецького, палії тікали, відстрілюючись

Перемишлянський район, Львівська область

У Перемишлянському районі спалено недобудований ресторан відпочинково-рекреаційного комплексу “Едем-резорт”, який належить родині народного депутата України від ВО “Свобода” Ігорю Кривецькому. Три тижні тому у цьому ж комплексі повністю згорів банний комплекс. Тоді власники резорту не надали цьому особливого значення, оскільки кінцевої експертизи ще не було. Хоча були підозри на підпал. Однак коли вже спалахнув ресторан, причому охорона ледь не впритул побачила паліїв, які до того ж, тікаючи, відстрілювалися, стало зрозуміло: причина цього — політика, велика політика...

За фактом підпалу ресторану та банного комплексу правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 194 ККУ (умисне знищення або пошкодження майна). Винуватцям “світить” позбавлення волі від трьох до десяти років. Як розповіла “ВЗ” начальник відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у Львівській області Світлана Добровольська, біля підпалених закладів правоохоронці знайшли дві ємності на п’ять і шість літрів з рідиною, схожою на бензин. Що це за речовина, виявить експертиза. “За фактом підпалу ресторану та сауни розпочато досудове розслідування, правоохоронці шукають осіб, які причетні до підпалу”, — сказала пані Світлана.

Однак у ВО “Свобода” вбачають у цьому суто політичний підтекст. Адже це не перший випадок, коли “свободівці” стають жертвами політичних переслідувань, причому їх “б’ють гривнею”. Минулого місяця арештовано майно керівника Вінницької обласної організації ВО «Свобода», одного з координаторів місцевого осередку ВО «Майдан» Олексія Фурмана. За підробленими документами у свободівця відбирають ресторанний бізнес та всі транспортні засоби. Арештували навіть пенсію його матері. Як зазначають у партії, це намагання чинити політичний тиск на націоналістів, що займають активну антивладну позицію. “Дії, спрямовані на знищення майна, яке належить родинам опозиційних депутатів, — це також спроба вивести цих людей із процесу боротьби з режимом Януковича, — йдеться у заяві ВО “Свобода”. — Однак будь-які спроби тиску, нищення майна, переслідування, а також погрози на адресу націоналістів та їхніх сімей не вплинуть на позицію «Свободи» у протистоянні з антиукраїнською та антисоціальною владою. Ми увійшли в той етап боротьби, коли жодного кроку назад ступати не будемо. Ми йдемо лише вперед і до цілковитої перемоги, після якої кожен зловмисник отримає справедливу кару за свої дії”.

Журналісти “ВЗ” вирушили у Перемишлянський район, щоб на власні очі побачити, яких збитків завдано ресторанному господарству “свободівця”. Адміністратор пан Андрій веде нас територією відпочинкового комплексу до самого узлісся, де біля озера стоїть величезний ресторан, а точніше те, що від нього залишилося. Видовище — жахливе: чорні обгорілі стіни, від даху залишилися одні металеві перекриття, на вулиці лежать обгорілі залишки меблів. Таке враження, що сюди влучила бомба. А від лазні, яка стояла на озері, взагалі нічого не залишилося, крім купи вугілля. Будівля стояла на пірсі, прикрашала собою водний ландшафт.

Одразу спало на думку, що лише людина, яка добре знала розташування будівель, знала, як сюди можна підійти з боку лісу, де краще перелізти через паркан. Він хоча й обгороджує усю територію, на вході є охоронний пост, але на кожному метрі охоронця і відеокамеру не поставиш... Начальник юридичного відділу ТзОВ “Узлісся” Олег Магулка розповів журналісту “ВЗ”, що тут відбулося у ніч на 10 лютого — зі слів охоронця, який тоді чергував, а потім давав свідчення міліції. Близько пів на 5-ту ранку пан Олександр робив обхід території. Підійшов з дальнього кута до об’єкта і почув різкий запах, схожий на запах ацетону. Раптом стикнувся з чоловіком у світлому плащі. Той одразу вистрілив у бік охоронця і почав тікати. Охоронець кричав: “Стій, стріляю!”. Охоронець зупинився на алеї, почав витягати телефон, щоб повідомити напарника. Тоді побачив спалах всередині приміщення ресторану, тінь другого чоловіка. Два зловмисники разом побігли у напрямку паркану. У цей момент здійнялося сильне полум’я одразу по всій будівлі, що підтверджує те, що вона була облита легкозаймистою рідиною. Про це пізніше і засвідчили експерти із вибухотехнічної лабораторії. Полили навіть всередині, оскільки у будівлю можна було зайти знадвору.

Народний депутат Ігор Кривецький розповів журналісту “ВЗ”, що причини того, що сталося, він стовідсотково вбачає у своїй політичній діяльності, повністю відкидає дії конкурентів. Адже і “Свобода”, і він особисто, активно допомагають Євромайдану, в тому числі і фінансово. Зокрема, закупівля і встановлення сцени Євромайдану у Києві профінансовано особисто Ігорем Кривецьким. Щодня витрачає кошти на їжу, ліки для активістів і на інші потреби Самооборони Майдану. Також фінансує двадцять сотень від ВО “Свобода” на Євромайдані. Допомагає Раді Майдану в утриманні активістів. «Свобода» — як одна велика родина, ми всі підтримуємо один одного, і коли щось негативне відбувається із одним з нас, ми всі сприймаємо це як особисту образу, — каже Ігор Кривецький. — Прийде час, ми виявимо, хто займається такими справами проти України. Чи маємо уже якісь підозри щодо виконавців і замовників злочину? У будь-якому випадку, це однозначно політична акція. Зробити її міг хто завгодно. Є різні структури, які займаються провокаціями проти опозиції. Міліції ми не довіряємо. Не виключаю, що міліція може бути задіяна у цьому, ви ж бачите, що робиться в країні. Ми проводимо своє розслідування. Зокрема, постійно на зв’язку із послами іноземних держав, які тримають це питання на контролі. Вони діляться з нами інформацією, не тільки щодо цього випадку, а й багатьох інших випадках проти ВО “Свобода”.

Фоторепортаж дивіться тут

Схожі новини