Передплата 2024 «Добрий господар»

Диктатура пішла ва-банк!

В Януковича мавпують російський сценарій «закручування гайок»

У «чорний четвер» Україна остаточно розпрощалася із залишками демократії. Це стало зрозуміло після того, як провладна більшість у дикунський спосіб прийняла не тільки антисоціальний бюджет, а й ряд негуманних гуманітарних законів, які спрямовані на придушення свободи слова, думки, волевиявлення, обмеження мирних протестів. Ці закони дають «зелене світло» для розгону Майдану і репресій проти опозиційних політиків, громадських активістів, журналістів. Такими діями влада стала подібною до авторитарних режимів у Білорусі і Росії.

У четвер опозиція мала намір не допустити ухвалення Держбюджету на 2014 рік, який не витримував жодної критики — у ньому урізалися видатки на соціальні програми, зате різко збільшувалося фінансування силових органів, які стали каральними. Щоб зірвати засідання ВР, представники «Батьківщини», «УДАРу», «Свободи», взяли в облогу кабінети спікера Рибака і його першого заступника Калєтніка. Однак останній якимось чином зумів пропхатися у сесійну залу і почав вести засідання. Тоді опозиція забрала картки у ряду представників Партії регіонів. Але і до цього кроку «регіонали» виявилися готовими. Калєтнік оголосив, що, оскільки опозиція заважає працювати, зокрема не дає голосувати в електронному режимі, він оголошує про прий­няття рішень підняттям рук. З цієї ж причини сказав, що Держбюджет ухвалюватимуть без обговорення. Ручним способом за цей документ проголосувало 249 осіб.

Серед тих, хто підтримав відповідний закон, крім «тушок», люди, які корчать із себе демократів, — Віктор Пилипишин (під час недавніх виборів заявляв, що підтримує Майдан), Михайло Поплавський (так гарно співає про Україну у кропиві), екс-мер Мукачевого Василь Петьовка. І, що найдивніше, у цю когорту затесався Олесь Доній, нардеп від Коломийщини, який недавно так артистично виступав у майданівському вертепі проти Януковича. Своє «за» пояснив тим, що йому вдалося вибити у бюджеті для рідного округу 30 млн. грн.

Ейфорія від продавлювання горе-бюджету додала наснаги команді Януковича у парламенті. Хоча інших питань у порядку денному на четвер не було заплановано, вони «під шумок» внесли і без обговорення 235 голосами прийняли кілька інших дражливих законів, від аналізу яких волосся стає дибки. Якщо говорити по-простому, ці закони позбавляють людей права на мирні протести і захист, зате розв’язують руки судам, прокуратурі, міліції. У першу чергу, ці закони спрямовані проти учасників масових акцій. Закон, зокрема, стриножує активістів Автомайдану, забороняючи рухатися у колонах більше, ніж п’ятьом автомобілям. За непослух — штраф до 850 грн., позбавлення водійських прав на два роки, вилучення автомобіля. Видно, налякали владу автоекскурсії майданівців до «Межигір’я»…

Закон забороняє протестантам з’являтися на акції у масках, шоломах, встановлювати «малі архітектурні форми» (читай — намети). Інакше — адмінарешт. Згідно із прийнятим законом, п’ять років тюрми можна заробити за блокування адмінбудівель.

Тишком-нишком з подачі одіоз­них «регіоналів» Колесніченка і Олійника у закон внесли положення, яке передбачає реєстрацію інтернет-видань, покарання за наклеп. Ним вважається «умисне поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи», але під це означення можуть підлаштувати будь-яку критику. За «наклеп» в Інтернеті передбачено до 5 тисяч грн. штрафу, 240 годин громадських робіт або виправні роботи до одного року. За «наклеп», поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого злочину, можна отримати два роки тюрми.

Крамолою вважається, зокрема, збирання, зберігання і поширення «конфіденційної» інформації про суддю, його сім’ю. За це, а також за образу служителя Феміди можна загриміти на два роки до в’язниці.

«Ручний» парламент прийняв закон, який спрощує зняття недоторканності з депутата. Тепер весь компромат на такого депутата розглядатимуть не у відповідних комітетах, а прямо на пленарному засіданні. Зрозуміло, проти кого спрямована така норма. У силових органах вже підготували подання на 11 опозиційних нардепів. Проголосувати за позбавлення їх імунітету можуть так само легко, як прий­мали бюджет.

Ще одним законом дозволили проводити заочне кримінальне провадження — на випадок, якщо підозрюваний чи обвинувачений не з’являється на виклик до органу досудового розслідування або до суду. Зрозуміло, що найпершою жертвою цього закону стане лідер опозиції Юлія Тимошенко.

Інше «епохальне» рішення більшості — про оголошення «іноземними агентами» громадських організацій, які отримують фінансування з-за кордону (маються на увазі фонди, які функціонують на гранти). Ці «іноземні агенти» будуть зобов’язані щомісяця подавати звіти, зокрема щодо складу своїх структур, планів своєї діяльності, більше платити податків…

Навіть досвідчені експерти перебувають у шоку від такої «танкової атаки» влади. В опозиції кажуть про кінець парламентаризму в Україні, про встановлення диктатури. За словами одного з лідерів «Батьківщини» Арсенія Яценюка, те, що сталося у четвер, — «ніщо інше, як повалення конституційного ладу та захоплення влади в Україні».

Думки з приводу

Степан КУРПІЛЬ, народний депутат («Батьківщина»)

Те, свідками чого ми стали у Верховній Раді у четвер, можна назвати не інакше, як розбоєм серед білого дня, бандитизмом. Голосування руками, до якого вдалася провладна більшість, «ручний» підрахунок і озвучення результатів голосування — фарс! Це було б смішно, якби не так трагічно. Президент усі ці драконівські закони неодмінно підпише, і людей чекатимуть нові репресії, їх каратимуть без можливості захиститися. Особливо небезпечною є норма про наклеп. Це взагалі позбавляє засоби масової інформації свободи слова, права на професію!

Події розвиваються за російсько-білоруським зразком. Мета нашої влади однакова, що і у Росії, і у Білорусі — створити авторитарний режим, де все управляється у ручному режимі. Ми якось дуже різко перейшли від європейської інтеграції до білорусизації…

Валерій ЧАЛИЙ, заступник директора Центру Разумкова

Українські «врємєнщики» все більше і більше демонструють свою нездатність керувати 45-мільйонною європейською країною і змушені йти під повне зовнішнє управління. Прогнозую, у найближчі тижні українське питання буде ставитись дуже серйозно у трикутнику Брюссель — Вашингтон — Москва. До загроз перетворення на поліцейську державу додається загроза втрати суверенітету. Відповідно до статті 5 Конституції України (до якої ще не дотягнулись брудні руки «групи 239»), носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. У нас залишилось лише кілька тижнів для втримання ситуації під контролем. Далі — все вирішать за нас…

Віктор БАЛОГА, народний депутат (позафракційний)

Бюджет-2014 — це квіточки порівняно із законопроектом 3879, який «проголосували руками». Це не банальне «заочне правосуддя», це не те, що реставрація сталінізму — це набагато гірше. Там і сталінський принцип «більше трьох не збиратися», і вилучення транспортних засобів у автомайданівців. Адміністративні арешти за участь у мітингах, а під це може потрапити будь-хто, хто просто проходив поруч. Виправні роботи за наклеп, яким може бути оголошено будь-яке повідомлення у соціальних мережах. За опір працівникам влади — до 4 років позбавлення волі. Це Північна Корея в центрі Європи…

Я не знаю, хто куди дивився, хто чим займався, але цього законопроекту більше, ніж достатньо, щоб припинити говорити і нарешті почати діяти. Поки ще всіх не попересаджали.

Схожі новини