Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Я хотів якогось порядку,якоїсь дисципліни. Але не кийків!»

Колишній член Партії регіонів Михайло Адам пояснює мотиви свого вступу і виходу з цієї політичної сили

Реакцією на силові дії влади щодо Євромайдану стали демарші окремих представників Партії регіонів. Про вихід з її лав заявила Інна Богословська, покинути фракцію Партії регіонів у Верховній Раді вирішили Давид Жванія, Микола Рудьковський, Віктор Бондар. За даними з парламентських кулуарів, до них готові долучитися ще півтора десятка депутатів. «Сипляться» осередки ПР і на місцях. Демарш вчинив депутат Миколаївської районної ради на Львівщині, голова місцевого Товариства мисливців і рибалок Михайло Адам (на фото). Під час спільної сесії районної, міської, селищної та кількох сільських рад він демонстративно порвав квиток члена Партії регіонів, жбурнув його на стіл президії і закликав вийти з рядів цієї політичної сили інших колишніх партійців. Про причини такого рішення пан Михайло розповів у розмові з кореспондентом «Високого Замку».

—29 листопада я з іншими депутатами поїхав на Євромайдан у Києві, щоб підтримати протестантів, — каже Михайло Адам. — А пізно ввечері, після того, як було зачитано резолюцію мітингу, зібралися у зворотну дорогу. Ніщо не віщувало бурі. Якби знали, що станеться через кілька годин, обов’язково залишилися б на Майдані…

Приїхав додому у Миколаїв о пів на шосту ранку, увімкнув телевізор — і був шокований кадрами розбою на Євромайдані. Це спонукало мене прийняти рішення про вихід з Партії регіонів. Того ж дня написав відповідну заяву. А в неділю на екстрено зібраній сесії сказав про це з трибуни і запропонував усім членам ПР у районі зробити те ж саме. Вони повинні були у понеділок зійтися о 13.00 на раду нашого районного осередку ПР і прийняти рішення про саморозпуск. Але налякала надмірна увага преси. Люди мені дзвонили, казали, що прийняли таке рішення — але не хочуть «світитися» на телеекранах…

- Скільки заяв про вихід із миколаївського осередку ПР уже надійшло?

— Не можу назвати точну цифру. На 8.30 понеділка таких заяв було шість. Після цього районний офіс закрився, бо пішла атака від ЗМІ. Але я спілкувався з членами ради нашого осередку, всі готові покласти партійні квитки. Якби трішечки витримки з боку преси, я зібрав би раду, вона вирішила б саморозпуститися. А зараз люди насторожені…

- Але ж така наша робота — повідомляти про резонансні події…

— Подивіться, що про нас пишуть: щури починають бігти з корабля. Які «щури»? Ще ніхто не знає, що може бути. Тому люди не хочуть опублікувань, не хочуть називати свої прізвища. Ніякі то не «щури» — це прості люди. З Партії регіонів ніхто у нас в районі при владі не був, ніяких посад не займав. Це мене трошки зачепило.

Раніше я не був у жодній партії. Те, що наробив після Помаранчевої революції Ющенко, мене дістало, перекосило. Як колишній адміністратор (раніше М. Адам працював директором із закупівель на цемзаводі. — І. Ф.) я хотів якогось порядку, якоїсь дисципліни. Але не кийків! Думав, у нас буде євроінтеграція, запрацює економіка, настане стабільність. Але цього не сталося! Тому воно у мені накипіло і мало ось такий вилив.

- Після вашого виходу з Партії регіонів не було дзвінків-погроз?

— Поки не було. А там будемо бачити.

- Кажуть, ви знову збираєтеся їхати на Євромайдан…

— Збираюся. Думаю вирушити у дорогу у середу-четвер. Наші діти відстоюють свої права — ми повинні їм допомогти, заправити їх своїм розумом, не кидати їх під кийки.

А тим часом…

Прес-служба Львівської обласної організації Партії регіонів спростувала повідомлення про саморозпуск Миколаївської районної організації ПР. В оприлюдненій заяві йдеться, що члени ПР на Львівщині «обурені і не розуміють тієї жорстокості, що мала місце з боку правоохоронних органів на Майдані Незалежності у Києві». Львівські регіонали чекають від керівництва партії не тільки заяв про провокації, а й аргументованих доказів, що саме сталося.

Водночас у заяві йдеться, що не відбувалося жодних партконференцій, які уповноважені приймати рішення про саморозпуск. Прес-служба львівської організації ПР заявила, що з повагою ставиться до позиції тих, хто не витримує шаленого тиску і подає заяви про вихід — «але робить це спокійно, без піару і відповідно до вимог статуту».

Схожі новини