Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Уже ніхто в Європу не йде…

За тиждень до саміту «Східного партнерства» українське керівництво заявило, що згортає програму євроінтеграції

Європейська ілюзія, якою в останні місяці тішили себе мільйони українців, випарувалася — як і багато інших обіцянок нинішньої влади. Коли під час четвергового візиту до Відня президент Віктор Янукович розлого розповідав австрійцям про устремління своєї команди до західних цінностей, у Києві глава уряду Микола Азаров, не кліпнувши оком, заявив про… згортання програми євроінтеграції. Сталося це рівно за тиждень до того, як у литовському Вільнюсі керівники 28 країн ЄС готувалися підписати Угоду про асоціацію. «Євроінтегратори» у нашій владі виявилися звичайнісінькими шахраями. Ми стали очевидцями чергового «розводу». Глави місії Європарламенту Кокс і Кваснєвський, які два роки допомагали наблизити нас до Європи, у четвер ввечері заявили, що припиняють свою роботу в Україні. І що Угоди про асоціацію у Вільнюсі підписано не буде. Безславний фінал бездарної роботи «професіоналів» з Банкової…

Азаров дав вказівку призупинити підготовку до укладання Угоди з ЄС, як сказано у підписаній ним постанові, «з метою вжиття заходів щодо забезпечення нацбезпеки. А ще — більш детального вивчення та опрацювання комплексу заходів, які необхідно здійснити для відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямів торговельно-економічних відносин з Російською Федерацією та іншими державами — членами СНД».

Глава уряду розпорядився, щоб вітчизняне МЗС, Мінекономрозвитку, Мінпромполітики запропонували Європейському Союзу і Росії створити тристоронню комісію — «для опрацювання питань». Поставлено більш конкретне завдання — «відновити активний діалог» з Росією та іншими країнами Митного союзу щодо «пожвавлення торговельно-економічних зв’язків». І робитиметься це, як сказав Азаров, задля «збереження та зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу держави». Дано команду галузевим міністерствам нагально внести зміни у свої програми. Ці зміни мають передбачати «розвиток торгівлі, виробничої кооперації та обмін технологіями з державами СНД — з метою збереження робочих місць та вирішення інших соціальних питань на основі підвищення економічної стійкості держави».

Іншими словами, забувши про свої клятвені обіцянки у державних і партійних програмах щодо асоціації з Європою, команда Партії регіонів пішла на поклін до Кремля. Готова затягнути нас з вами у «Радянський Союз-2». Розворот Банкової на 180 градусів — прямий наслідок вояжів Януковича і Азарова у Москву, Сочі, Підмосков’я, Санкт-Петербург. Чергова банальна зрада українців її владою…

Не встигло ще висохнути чорнило на розпорядженні Азарова про зупинку євроінтеграції, як російський президент Путін заявив, що готовий до переговорів у тристоронньому форматі. При цьому поставив умову: вони повинні відбутися ще до Вільнюса. Російський керманич вважає, що має право командувати суверенними суб’єктами міжнародного права, вирішувати їхню долю. Імперські замашки…

Вдаючи простака, Путін сказав, що Росія не проти асоційованого членства України в Євросоюзі. Але проти її участі у НАТО. До чого тут одне до іншого? Як мовиться, на городі бузина, а в Києві дядько…

Українська опозиція, отримавши шокуючу звістку з Кабміну, заявила про зраду національних інтере­сів, заблокувала парламентську трибуну. Вимагала, щоб президент і прем’єр у п’ятницю прийшли до Верховної Ради і пояснили свою поведінку, яка своєю непередбачуваністю приголомшила і українців, і багато кого у світі. Інформації про різку зміну геополітичного курсу України не повірила навіть така затята служака Януковича-Азарова, як нардеп Інна Богословська. «Високий Замок» передруковує (мовою оригіналу) її блог «Не верю».

А тим часом…

Саміт «Східного партнерства», який заплановано на 28-29 листопада 2013 року у Вільнюсі (Литва), можуть перенести на березень 2014 року. Таке припущення зробив політолог, директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець. За його словами, причиною такого переносу є те, що «предмета переговорів у Вільнюсі, по суті, зараз немає».

Коментар для «ВЗ»

Степан КУРПІЛЬ, народний депутат («Батьківщина»)

Європа готова платити за Асоціацію з Україною. Але не за будь-яку ціну

Віктор Янукович тривалий час «розводив, як кошенят» європейських політиків. Коли вони зрозуміли це і засумнівалися у щирості його намірів, він вирішив продемонструвати останній «козир» — якщо так, то ми в ніяку Європу не йдемо…

Питання, очевидно, стосувалося компенсацій Європейського Союзу за можливі втрати від закриття російських ринків. Після цього з’явилася інформація, що Москва не проти провести тристоронні консультації у форматі ЄС-Україна-Росія. Але до підписання Угоди про асоціацію. І з’явилося оце рішення Кабміну. Думаю, все це — частково емоційна реакція нашої влади на те, що на переговорах в Австрії не вдалося отримати того, що хотілося.

Гадаю, Європа готова платити за Асоціацію з Україною і захищати її, пропонувати різноманітну допомогу, зокрема політичну, економічну, фінансову. Але не за будь-яку ціну.

Крапку у нашій євроінтеграції ставити ще зарано. Але і оптимізму на успіх у Вільнюсі залишається все менше…

Інна БОГОСЛОВСЬКА, народний депутат (Партія регіонів)«Не верю...»

Не верю, что в день святого Михаила Украина грохнется об земь, только начав взлетать из совка и обломков русской империи.

Не верю, что президент Янукович, большой и сильный лидер, позволит согнуться под маленький каблук соседнего восточного рождающегося императора.

Не верю, что мои дети и внуки должны будут снова чувствовать себя малороссами.

Не верю, что Янукович не понимает, что он не имеет права потерять исторический шанс стать президентом всей Украины.

Не верю, что команда партии власти не умеет считать и не понимает, что победить на президентских выборах при таких условиях практически невозможно.

Не верю, что Европа и США не понимают своей ответственности перед миром и дадут возможность России снова создавать свою империю в грязи, нищете и пьянстве.

Не верю, что демократические страны не найдут денег и компенсационных мер, чтобы помочь Украине возместить потери от агрессивных незаконных мер России по закрытию рынков.

Верю в то, что мы подпишем договор об ассоциации и станем сильнее. Храни нас Архангел Михаил!

"Українська правда"

Схожі новини