Передплата 2024 ВЗ

Лінас БАЛЬСИС: «Тимошенко – символ для Європи.Очікуємо, її питання буде вирішено»

До підписання чи непідписання Україною Угоди про асоціацію і поглиблену зону вільної торгівлі з ЄС залишилося менше ніж два місяці. Про те, які настрої панують у Вільнюсі та в ЄС і яких наслідків чекати українцям від саміту «Східного партнерства», «ВЗ» запитав у глави партії «Зелених» литовського парламенту Лінаса Бальсиса (на фото).

— Наскільки все готово до саміту «Східного партнерства»?

— З технічної точки зору готово все. М’яч на українському боці. Усе залежатиме від того, як до саміту у Вільнюсі Україна виконає свою домашню роботу. Це реформа сфери юстиції та судів, звільнення Юлії Тимошенко, реформа виборчого законодавства, деякі економічні реформи... Глави МЗС країн ЄС розклали реформи на 11 пунктів. Прорив у роботі Верховної Ради протягом останнього місяця вказує, що Україна має намір підписати Угоду. Але символом для всієї Європи стала Тимошенко. Очікуємо, її питання теж буде позитивно вирішене.

— Президент Віктор Янукович не раз обіцяв західним лідерам вирішити питання Ти­мошенко. Чи в ЄС досі вірять у щирість його намірів і заяв?

— У мене немає 100% впевненості, що питання Тимошенко вирішать позитивно. Але хочу вірити, що президент України не робитиме таких заяв, якщо після цього не збирається робити відповідних кроків. Це було би погано для його репутації та репутації України.

— Чи більшість країн ЄС готові ратифікувати Угоду про асоціацію, якщо Україна виконає “домашнє завдання”?

— Наші дипломати над цим працюють, аби до саміту прибрати всі гострі кути та протиріччя. Наразі якогось спротиву в цій справі у когось із членів ЄС не бачу. Аби хтось був рішуче проти, то в ЄС такого не буває. Ми довго дискутуємо, а потім знаходимо компроміс. Кажуть, найкращі рішення у ЄС, коли немає цілком задоволених, — бо всі чимось пожертвували. Усі мають бути трішки незадоволені.

— Оглядачі вважають теперішню поведінку Росії спробами не допустити втрати України...

— Спроба Путіна створити Євразійський союз — зрозуміла для ЄС. Не можемо говорити, що «за» чи «проти» цього. Якщо жителі цих країн хочуть у Євразес, то будь ласка. Щодо України, то рішення, куди вона має інтегруватися, — це рішення українців. Наскільки знаю дані соцопитувань, загалом по Україні близько 45% хочуть в ЄС і десь 32% — в Євразес.

— Наскільки Україна в економічному сенсі буде інтегрована в ЄС після підписання Угоди про зону вільної торгівлі?

— Це об’ємна угода, яка принесе пряму вигоду українським підприємцям і громадянам. Зміниться суть торгівлі між Україною і ЄС, інформуванні українців про якість продуктів... Українці одразу відчують зміни — через здешевлення на 10-15% товарів завдяки відмові від митних тарифів. Збільшиться конкуренція. Мабуть, для когось це страшно. Але покупець від цього виграє. Конкуренція в ЄС — дуже велика, але, з іншого боку, — ринок теж великий. Велика конкуренція змусить українських виробників покращувати якість. А 500 мільйонів платоспроможних покупців — добрий ринок для українського підприємця. Митний союз — близько 150 мільйонів бідніших покупців. А може, у деяких українських виробників уже добра якість продукції, тоді вони одразу будуть у плюсі.

Це також дасть виробникам із ЄС додаткові гарантії, аби інвестувати в Україну. Буде інтерес від виробників із Західної Європи — хоча би прийти та подивитися, як тут робляться справи, що змінилося після підписання Угоди, як змінилися закони, правила гри. Чи тут надійно працювати і ніхто не рекетирує, чи політики і чиновники не вимагають хабарів…

Іноді я чув тут, що, мовляв, після підписання Угоди українці стануть сировинним придатком, продаватимуть ресурси у ЄС за малі гроші. Ні, такого не буде. Україна може бути не лише транзитером газу і постачальником сталі, а й пропонувати свої вироби ЄС на хороших умовах.

— Коли Литва відчула зміни після підписання аналогічної Угоди з ЄС?

— У нас це сталося 1995-го. Через 2-3 роки з’явилася ясна тенденція, що баланс експорту-імпорту почав переходити із ринку колишнього СРСР на західноєвропейський. Наші бізнесмени, які швидко перейшли на нові умови, відчули: хоча конкуренція в ЄС — велика, але там більше гарантій і стабільності, кращі ціни, чесніша гра. Може, на Сході можна швидше зробити великі гроші, але інколи це коштувало життя бізнесменам. Коли люди зважили усе, то впевнилися в правильності вибору. Коли у 1998-му стався великий зрив російської економіки, то ми вже були захищені та ще більше перейшли на торгівлю з ЄС. Зараз у нас баланс — 60% на ЄС і 30% на Схід. Наші бізнесмени зараз знову час від часу дивляться на Схід і, якщо мають можливість, то продають щось на вигідних умовах… Російські ворота не закрилися від Угоди з ЄС, і з Україною так буде.

— Ви оптимістично настроєні щодо підписання Угоди?

— Мушу бути оптимістичним. Для Литви це важливо. Багато наших компаній ведуть бізнес в Україні, і всім буде вигідне підписання Угоди. Але потрібно вирішувати питання цінностей, без якого ніщо не запрацює. Якщо хтось в Україні вважає, що можна отримати матеріальну вигоду без прийняття демократії та європейських цінностей, то в ЄС це не працює. Саме тому маємо цих 11 вимог щодо демократії, вибіркового правосуддя… Це все нікуди не дінеться, його слід буде вирішити. Але сам настрій у ЄС, і в Литві, яка головує в Євросоюзі, — позитивний.

Схожі новини