Передплата 2024 «Добрий господар»

100-річчя театру заньківчани святкуватимуть гучно!

Сприятиме цьому відповідна постанова Верховної Ради

У Верховній Раді прийняли постанову «Про відзначення 100-річчя з часу заснування Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької». У тексті документа йдеться, що кошти виділятимуть не тільки на відзначення ювілею, а й на порятунок будівлі, у якій розташований театр.

Свій ювілей театр святкуватиме 2017 року, до знаменної дати чекати залишилося чотири роки. “Цього часу достатньо, щоб достойно підготуватися до дня народження театру Заньковецької і вирішити основну його проблему — відремонтувати приміщення, в якому він знаходиться. Це пам’ятка архітектури, яка входить до реєстру, що охороняється ЮНЕСКО, — каже один з авторів законодавчої ініціативи, народний депутат Степан Курпіль. — Для порятунку театру потрібні сотні мільйонів гривень, тому це питання не одного року. Якщо щороку держава виділятиме частину грошей, то проблему можна вирішити. А також знайти кошти на відселення людей, які живуть в театрі. Перед голосуванням я розмовляв з представниками фракції Партії регіонів, “Удару”, навіть комуністами. Усі, дякувати Богові, погодилися підтримати цю ініціативу. Адже йдеться не про ідеологічні питання, а про загальнонаціональну пам’ятку архітектури”.

Цією звісткою захоплений директор театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк. Каже, вже зустрічався з представниками влади, обговорювали план майбутніх святкувань. “На цей рік бюджетом заплановано виділити п’ять мільйонів гривень, дві третини цих коштів вже є на нашому рахунку, і ми їх освоюємо. Окрім цього, Міністерство культури виділило близько мільйона гривень на заміну електрокомунікацій у глядацькій залі. Ця мережа дуже стара, тому необхідно, щоб була безпека і глядачів, і акторів. Днями приступаємо до робіт. Щоб не призупиняти роботу, будемо працювати в третю зміну, тобто вночі”, — розповів директор театру.

Окрім того, в постанові рекомендується «вжити заходів щодо увічнення пам’яті видатних театральних діячів — корифеїв українського театру, які заснували, працювали в Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької», «організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені ювілею», “видати серію поштових марок”, а також “внести на розгляд питання про присвоєння почесних звань «Заслужений працівник культури України», «Заслужений діяч мистецтв України», «Заслужений артист України» та «Народний артист України» режисерам, артистам та іншим працівникам театру».

Схожі новини