Передплата 2024 «Добра кухня»

Консулят «захлинається» від охочих отримати візу

Генеральне консульство Польщі у Львові припинило прийом документів до 30 серпня

Генеральне консульство Республіки Польща у Львові “захлинається” від кількості охочих отримати польську робочу чи шенгенську “польську” візи. З настанням літнього сезону черги до консуляту зростали, а зараз ситуація дійшла до критичної межі — консульство припинило прийом документів на візи до 30 серпня.

Реєстрацію і на сайті Генконсульства, і у візовому центрі РП, де надають ті самі послуги, але за 19,5 євро (у Львові — на вул. Садовій, 2А), припинили. Кореспондент “ВЗ” спробувала зареєструвати заяву на шенгенську візу на сайті генконсульства, отримала вичерпну відповідь: “Відсутність вільної дати до 2013-08-30”. На сайті візового центру — аналогічна ситуація. “Пройшлася” по інших розділах сайту, де реєструють на отримання візи в інших містах. У консульстві РП у Луцьку чергові ліміти реєстрації візових заявок будуть доступні на місяць раніше, ніж у Львові — з 1 липня (тобто з 1 липня відкриються нові дати, на які можна буде зареєструватися. — Авт). У Вінниці можна було зареєструватися на 7 серпня, у Києві — на 9 вересня, в Одесі — на 25 липня, в Севастополі — на 1 липня. У Харкові були відсутні вільні дати для реєстрації до 26 серпня. Подати документи на візу можуть лише мешканці, які проживають на цих територіях.

Наразі під консулятом зранку так само стоять черги — з тих, хто зареєструвався на декілька місяців раніше, а тепер має здати документи або отримати візу. Є й такі, хто сподівається на сумнівну допомогу “чорних посередників”... За словами консула Генерального консульства Республіки Польщі Марціна Зєневича, зараз працівники консульства щодня приймають понад дві тисячі візових анкет, візових заяв. Колектив працює практично без вихідних. Щороку кількість бажаючих подати заяву зростає — минулих років приймали по 1500-1700 заяв щоденно.

“Хто вам сказав, що ми закрили реєстрацію на візи? — щиро здивувався Генконсул Польщі у Львові Ярослав Дрозд у розмові з кореспондентом “ВЗ”. — На сайті, де здійснюється реєстрація, написано, що вільних дат немає до 30 серпня, але це не означає, що сайт закритий до реєстрації. Я нічого не закривав. Подзвоніть у колл-центр візового центру, можливо, там можна буде зареєструватися раніше. Чому так багато бажаючих отримати візу? Треба спитати українських громадян... Я вам скажу одне — ми торік видали рекордну кількість віз — 234 тисячі. Але люди хочуть ще більше... Щодня ми видаємо до двох тисяч віз”.

— Пане Ярославе, чи вистачає вам працівників? Може, варто збільшити штат консульства?

— Мені б вистачило працівників, якби люди приходили із правильно заповненими документами, коректно заповненими бланками і нормальними запрошеннями. Контроль за цими помилками займає більше часу, ніж сам процес вироблення візи. Люди роблять такі дивні помилки, що мені просто соромно!

— Чи справляється електронна система із такою кількістю бажаючих зареєструватися?

— Як на мене, не справляється, тому що українські “посередники” весь час її намагаються вивести з ладу...

За порадою Ярослава Дрозда я зателефонувала до колл-центру Пункту прийому візових анкет. Ввічлива дівчина на ім”я Олена повідомила, що для оформлення короткострокової шенгенської візи наразі відсутня вільна дата реєстрації. Нові дати ще не відкривалися. Досі клієнтів реєстрували орієнтовно на 20-21 серпня, але і тепер ця дата недоступна. Працівник колл-центру запропонувала зареєструвати мене або в Івано-Франківську, або в Тернополі (це також Львівський консульський округ). Але у Франківську відсутні вільні дати для реєстрації, у Тернополі можна було зареєструватися на 20-21 серпня.

Схожі новини