Передплата 2024 «Добра кухня»

Українці мають по кілька сім-карт, щоб... зекономити

Тому абонентів у нашій країні більше, ніж населення

Кількість користувачів мобільного зв’язку в Україні невпинно зростає — наприкінці 2012 року абонентів було 57,5 млн. За підрахунками компанії iKS Consulting, рівень проникнення мобільного зв’язку — близько 126%.

Ця цифра яскраво свідчить, що чимало українців активно користуються 2-3 SIM-картками. Натомість, за експертними оцінками, реальний рівень проникнення мобільного зв’язку у 2012 році становив близько 85%.

Уся ця “армада” SIM-карток потребує не набагато меншої “армії” мобільних телефонів. Від середини 90-х років минулого століття, коли в Україні з’явилися перші мобілки, що нагадували своєю формою і вагою цеглини, до нашого часу ринок телефонів змінився кардинально. Сучасний апарат, навіть середньої цінової категорії, “заткне за пояс” старенький комп’ютер. А “топові” смартфони легко конкурують з ноутбуком чи планшетним комп’ютером. Плюс сучасного мобільного телефону — доступ до Інтернету. Для ділової людини можливість вчасно переглянути пошту і новини, написати e-mail, зайти з мобілки в “Скайп” важко переоцінити. А для молоді “просунуті” телефони завдяки їх мультимедійним функціям (музика, відео) стали центром розваг і навіть... підручником і конспектом. Почитати книгу тепер можна “он-лайн” в телефоні. Набридло читати — увімкнув гру, побавився для “розвантаження мізків” після гризіння граніту науки. На парах також можна конспектувати не ручкою у зошиті, а на диктофон мобілки. Соцмережі, у яких постійно “зависає” молодь, теж завжди під рукою. І ще — завдяки новітнім технологіям власнику смартфона не обов’язково тягати за собою фотоапарат чи відеокамеру. При нормальному освітленні гаджет зробить цілком пристойні фото і зніме широкоформатне відео з якістю HD.

«Дорогі» мегабайти та теревені

Тож чому українці мають по кілька SIM-карток? Насамперед, пояснюють фахівці, щоб заощадити гроші. Розмови в середині мережі одного оператора обходяться дешевше, ніж дзвінки на мережі інших. Не рятують навіть бонусні хвилини. Абонент за потреби переставляє у телефон потрібну “сімку” і телефонує у її “рідній” мережі за дешевим тарифом. Ще один варіант — мати кілька телефонів з SIM-картами потрібних операторів. Звісно, тягати із собою кілька телефонів незручно, але виробники мобілок і цю ситуацію продумали. На ринку продають “двосімочні” апарати. “Зарядив” в один телефон дві картки — і перемикаєш на потрібного оператора.

Є ще один нюанс, який спонукає мати кілька карток. В Україні є три найбільші оператори, які обслуговують майже 95% ринку — “Київстар”, МТС і Life:). Вибір абоненти здійснюють саме між ними. Причому левова частка (близько 80%) зупиняються на перших двох. А власники смартфонів стикаються ось з якою ситуацією — телефон постійно “хоче” Інтернет-з’єднання: для оновлення різних програм, перегляду карт, GPS-навігації та інших потреб. Ця штука називається “послуга передачі даних”. І оця “передача даних” дуже швидко спустошує баланс на рахунку через “дорогі” мегабайти. Бонусних мегабайтів на місяць для смартфона замало, особливо якщо користувач активно займається Інтернет-серфінгом. Тому якщо у конкуруючого оператора трафік дешевший, то смартфон “відпускають” в Інтернет саме на його SIM-карті. Чимало власників смартфонів заборонили телефону передачу даних через мобільну мережу. І швидкість не влаштовує — приміром, переглянути нормальне за якістю відео непросто, та й задорого...

Зекономити допоможе Wi-Fi!

Для чого ж тоді смартфон без Інтернету? У ньому є Wi-Fi (вай-фай). Ця технологія дає змогу сидіти в Інтернет-мережі скільки завгодно, аби тільки було покриття. Безкоштовний Wi-Fi є у багатьох громадських і навчальних закладах, бібліотеках, на вокзалах, у ресторанах... Чимало користувачів домашнього дротового Інтернету встановлюють “роутери”. Цей прилад дозволяє охопити за допомогою Wi-Fi усе помешкання. З роутером не доведеться встромляти мережевий дріт у ноутбук і цим “шнурком” обмежувати своє пересування кімнатами. Завдяки роутеру не лише ноутбук чи планшет забезпечені безлімітним й швидкісним Інтернетом, а й смартфон. Оскільки сучасні сенсорні телефони з великими дисплеями видають якісну “картинку”, то телефон виконує функцію міні-телевізора. Поставив його де зручно — і дивись собі передачі або фільми з Інтернет-мережі.

А тим часом...

Колезі на день народження замовили через он-лайн-магазин у Великій Британії мобільний Sony Xperia Z (на фото), який незабаром лише має з’явитися на українському ринку. Хлопцеві, який працює в он-лайні, такий гаджет потрібен, як таксистові автомобіль. Коштував він 530 фунтів або 800 дол., але унікальність, функції та надійність, на думку іменинника, варті того. Надійшов товар вчасно.

Коментар

Іван ЛОЗИНСЬКИЙ,

менеджер магазину побутової техніки та електроніки

Тенденція купівлі мобільних телефонів не спадає. З дорожчих апаратів (не враховуючи “топових”) покупці обирають моделі за ціною 3-4 тисячі грн., з двоядерними процесорами. Продажі дорожчого сегменту, до якого входять “флагмани” від різних виробників, зростають, коли є активна реклама чи відбувається прем’єра. Серед них — Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Note II, HTC One X, LG Optimus 4X HD та ще кілька від різних виробників.

Останнім часом увійшли у моду “двокарткові” смартфони. Приміром, Samsung Galaxy Grand Duos із великим 5-дюймовим дисплеєм завдяки двом SIM-картам дозволяє повною мірою використовувати переваги смартфона.

Телефони із сенсорними дисплеями набагато популярніші за “кнопкові” — близько 80% покупців обирають саме їх.