Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні у захисника Тимошенко забиратимуть мандат

Опозиція будь-що намагатиметься відстояти депутатський мандат свого колеги Сергія Власенка, який у нього збираються забрати сьогодні, 5 березня, на засіданні Вищого адміністративного суду України.

Бо після нього депутатське посвідчення безпідставно можуть забрати у будь¬якого іншого опозиціонера. Про це заявив голова парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Спроби позбавити Власенка статусу парламентарія він назвав реалізацією прямої вказівки президента Віктора Януковича.

Власенка «регіонали» звинувачують у суміщенні депутатської роботи з адвокатською діяльністю і отриманні винагороди. Опозиціонер заперечує це і каже, що є лише захисником Юлії Тимошенко, що виконує цю роботу на громадських засадах. Щоб відкинути всі інсинуації, 22 лютого подав у Раду адвокатів заяву про скасування своєї ліцензії. Це автоматично мало би припиняти дію адвокатського посвідчення. Проте відповідний запис у Єдиному реєстрі адвокатів так і не з’явився. Натомість на світ народилося сфальшоване рішення Регламентного комітету Верховної Ради, який начебто на своєму засіданні вирішив клопотати про позбавлення Власенка статусу депутата. Це «рішення» швиденько передали спікеру Володимиру Рибаку. А той надіслав відповідне «прошеніє» у Вищий адмінсуд…

Опозиція підловила провладного голову Регламентного комітету Володимира Макеєнка на фабрикуванні документа. Тоді він вирішив зібрати підписи представників провладних фракцій. А у понеділок, о 8¬й ранку, як мовиться, заднім числом, намагався провести засідання. Відбувалося воно у дивний спосіб. Замість того, щоб почати обговорення питання, вислухати всі думки, він запропонував проголосувати за те, щоб «попереднє рішення» щодо Власенка (якого насправді не було)… не відміняти. Представники Партії регіонів і комуністів підняли руки вгору…

В опозиції кажуть про вчинений Макеєнком кримінальний злочин. Вчора зранку представники трьох фракцій блокували засідання Погоджувальної ради, вимагали від спікера Рибака відкликати листа у ВАСУ. У вівторок опозиція, на знак протесту проти дій провладної більшості, спробує знову блокувати сесійну залу.

А тим часом…

За інформацією німецької Frankfurter Allgemeine, у зв’язку із тиском на захисника українського екс¬прем’єра Сергія Власенка, Міністерство закордонних справ Німеччини викликало для розмови посла України в Берліні. Як зазначає газета, цього разу Берлін сформулював свою позицію так жорстко, як ніколи раніше. Втручання німецького уряду, пише Frankfurter Allgemeine, стало реакцією на спроби Верховної Ради України, контрольованої президентом країни Януковичем, позбавити парламентарія його мандата, що дозволило б розпочати проти нього кримінальну справу.