Передплата 2024 «Добрий господар»

Обгін – хоч зліва, хоч справа

Незабаром Правила дорожнього руху зазнають дивних змін

Відтепер з’явиться ряд нових дорожніх знаків, наприклад, «Пункт зупинки трамваю», «Кінець пункту зупинки трамваю», «Культова споруда», «Промислова зона», «Фото — відеофіксація порушень» (останній дорожній знак вже давно спостерігається на дорогах). Цікавим буде дорожній знак, «що попереджає про удосконалене покриття». Під цим знаком слід розуміти «цементобетон, асфальтобетон, залізобетонне чи армобетонне збірне покриття». «Після сходження снігу такі ділянки не те що треба позначати знаками, а й заносити до Червоної книги України», — говорить водій маршрутного таксі п. Роман.

Крім ТОГО, у новій редакцій Правил дорожнього руху зазначено, що дорожні знаки мають пріоритет над дорожньою розміткою. Як зазначають досвідчені водії, часто дорожня розмітка не допомагає водієві, а збиває спантелику, адже знак говорить про зовсім інше. Дорожні знаки повинні бути видимі не менше, ніж за 100 метрів, і розташовуватися не вище 6 метрів.

Документом вводяться такі поняття, як «газон» («ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву й вирощування дерностворюючих трав») і «маневрування» («початок руху, перелаштування транспортного засобу з однієї смуги в іншу, поворот вправо або вліво, розворот, рух заднім ходом, з’їзд на узбіччя»). Буде заборонено паркуватися і маневрувати на зелених газонах. Стоянка на проїжджій частині позначатиметься розміткою синього кольору, помаранчевий будуть використовувати для тимчасової розмітки.

Також, згідно з новими ПДР, темним часом доби є «частина доби від заходу до сходу сонця». Раніше було передбачено, що це період від закінчення вечірніх сутінків (30 хвилин після заходу) до початку ранкових сутінків (30 хвилин до сходу).

З 1 жовтня по 1 травня на всіх транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути включені “денні ходові вогні”, а в разі відсутності таких — ближнє світло. У ДАІ прокоментували, що це є загально прийнята європейська практика. А досвідчені водії прихильно відносяться до такого нововведення, окільки це дасть можливість швидше побачити зустрічну машину. Також автолюбителів вирішили не вдягати у світловідбивальні жилети, як це передбачалося в проекті правил.

Офісам та банкам заборонили загороджувати частину дороги для паркування своїх клієнтів. Крім того, на проїжджій частині не можна ставити предмети, які заважають проїхати або припаркуватися, крім випадків оформлення ДТП, дорожніх робіт або обмеження руху, передбаченого законом.

З ПДР вилучено пункт про необхідність зміни шин з початком нового сезону. Вказується лише, що у випадку постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах зі слизькою проїжджою частиною «рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини».

Але найбільше водіїв здивувало те, що з правил вилучили пункт, який дозволяв обгін лише з лівої сторони. “Обгін з правої сторони ніхто не дозволяв. Вилучено речення, яке говорить про обгін з лівої сторони. Бо він суперечив самому поняттю «обгін» як виїзду на зустрічну смугу, яка є лише з лівого боку. Тому ця поправка не означає, що тепер можна обганяти справа», — пояснили у ДАІ ГУМВСУ у Львівській області. Але, з іншого боку, виходить: якщо не заборонено — значить дозволено!

Самі учасники дорожнього руху скептично поставилися до деяких змін ПДР.

«Як може зменшити аварійність знак «Культова споруда»? — дивується цьому знаку водій Роман. Замість того, щоб покращити дороги, знову «відмивають» гроші. Адже друкувати нові ПДР будуть свої друкарні. Обов’язкові платні курси по новим ПДР проведуть свої довірені структури», — поділився враженнями водій-далекобійник Микола.