Передплата 2024 «Добра кухня»

Порошенко, Пінчук — до побачення, здрастуй, СІМЕЙНЕ телебачення,

або Чи складатимуть телепрограму українських каналів на Банковій?

З часу, коли Валерій Хорошковський «відписав» «Інтер» (а з ним — і ще майже десяток телеканалів зі своєї медіаобойми) Дмитру Фірташу і Сергію Льовочкіну, минуло вже понад півмісяця. А коментатори і досі губляться у здогадках, що це була за операція: порятунок нерядового Кена (одне з прізвиськ Хорошковського), з рук якого партнери прибрали «дражнилку» влади, чи спроба Фірташа-Льовочкіна вберегти «Інтер» від загребущої Сім’ї, аби у подальшому мати з цього свою вигоду? А може, це початок великого переділу на українському медіаринку? Потіснивши олігархів на політично-бізнесовому полі, Сім’я, мовляв, і до медійних ресурсів добралася. А що — ручні «промивачі» електоральних мізків під президентські вибори ой як потрібні! І до Пінчука з його медіагрупою черга дійде, і до Коломойського,

і до Порошенка, кажуть прогнозисти СІМЕЙНОЇ «прихватизації» медіаринку. Що з цього приводу думають аналітики?

Політолог, експерт з рекламних комунікацій Артем Біденко каже, що ситуація з медіаактивами Хорошковського спрацює як застереження.

— Інші власники медіа — той же Коломойський, Пінчук, Порошенко, будуть обережнішими, — зауважив експерт в інтерв’ю «ВЗ». — Я б не говорив про переділ медіаринку. Йдеться радше про більшу увагу власників медіа до побажань влади. Щоб домогтися цього, не обов’язково у когось щось відбирати (тим паче, що медіаактиви — непевна річ). Достатньо показати, що може бути з норовливими... Думаю, більшість власників медіа задля обережності застосовуватимуть м’які варіанти цензури.

— На «5 каналі» теж?

— Порошенко завжди був уважним і обережним, за винятком хіба що Помаранчевої революції. Тому не думаю, що поводитиметься інакше. Особливо, враховуючи ситуацію навколо виборів київського мера, на яких Порошенко хоче отримати підтримку і Сім’ї, й опозиції. Можна припустити, що політика «5 каналу» буде більш толерантною, без різкої критики влади. Якщо критика і буде, то на адресу, наприклад, уряду — не президента.

Невже і ТВі через коліно переламають? Це важко собі уявити. Хоча від спроб приборкати норовливого «дресирувальники» не відступаються. То податковим дубцем орудували, тепер нац-радівський з рук не випускають. «Тиск на канал продовжується, — каже колишній гендиректор ТВі, нардеп Микола Княжицький. — При переоформленні ліцензій у Нацраді з питань телебачення і радіомовлення кабельним мережам наполегливо рекомендують не вносити ТВі до своїх пакетів. Але канал працює, і, сподіваюся, працюватиме далі.

На запитання, чи після Хорошковського наступними на добровільно-примусове «звільнення» від своїх медіаактивів не стануть Порошенко, Коломойський, Пінчук, Микола Княжицький зауважив: «У мене є підозри, що Порошенко вже міг стати. Може, не повністю, а на якусь частину — скажімо, на 50 відсотків. Принаймні в експертному середовищі про це багато говорили. Пінчук теж під тиском. Так чи інакше, до президентських виборів влада намагатиметься взяти під контроль принаймні електронні медіа».

— Забезпечити повну монополію на медіаринку нереально. Технічно таких можливостей немає. Інтернет, ЗМІ — усе прибрати до рук чи закрити неможливо, — заявив у коментарі «ВЗ» директор Центру політичного маркетингу Василь Стоякін. — Якщо говорити про монополію на ринку телеканалів, то те, що не можна буде отримати з допомогою «прес-машини», можна буде просто купувати. Так, як, наприклад, проплачувала свою розкрутку Королевська. Це, звичайно, дорожче і не дає гарантованого результату, але такий варіант залишається.

— Але і від іншого теж не відмовилися. Давно ходять розмови про те, що Олександр Янукович накинув оком на «5 канал» і що Порошенкові пропонували його продати.

— Про це говорять. Але, чесно кажучи, не розумію, навіщо комусь знадобився «5 канал». Можливо, з таких міркувань, що якщо Порошенкові він не потрібен (Порошенко ж уже не відіграє у політиці значної ролі), то, може, нам знадобиться?

— Але навряд чи те саме можна сказати про медіаресурси Пінчука (в його обоймі, зокрема, ICTV, «Новий канал», СТБ) чи Коломойського («1+1»)...

— Не думаю, що медіаактивам Пінчука щось загрожує. Він добре прилаштувався. Пінчук зумів створити собі певне реноме на Заході. На цьому тлі сваритися з ним для влади не бажано. Зрештою, не помітив, щоб у Пінчука були конфлікти зі Сім’єю. Хоча не факт, що ситуація не зміниться. Щодо Коломойського, то у нього теж — «імунітет» від багатьох неприємностей. Маючи у руках такий потужний ресурс, як «Приватбанк», Коломойський може постояти за себе. Якщо у «Приватбанку» починаються хоч якісь проблеми, тут же починає лихоманити всю фінансову систему України. Достатньо Коломойському гримнути кулаком по столу, і це загрожуватиме фінансовою дестабілізацією ситуації в Україні і дефолтом у найкоротші строки. Ресурсів, щоб запобігти такому розвитку подій, у влади, схоже, немає... Інша річ, чи так вже потрібні Коломойському його медіаактиви. Він підібрав те, що погано лежало. А використовувати його для чогось, окрім як для заробляння грошей, не може і не хоче. Великих політичних інтересів в Україні Коломойський не має.

А тим часом...

«Справедливості» у вечірньому п’ятничному ефірі «Інтера» більше не буде. З 22 лютого замість проекту Ганни Безулик виходитиме «Шустер Live». «Заміна пояснюється необхідністю підвищення рейтингів політичного мовлення», — заявили у прес-службі телеканалу. Щодо подальшої співпраці з Безулик, наразі жодних офіційних коментарів. За неофіційною інформацією, програма Безулик на каналі залишиться, але буде орієнтована на соціальні теми.

Схожі новини