Передплата 2024 ВЗ

Цукерки зі смаком «Київського» торта кияни брали коробками...

У Львові закінчилося VI Свято шоколаду. Гості куштували та купували солодощі, розважалися, опановували кулінарні ази від відомих шоколатьє

Чотири дні тривало у Львові Свято шоколаду. Найбільший ажіотаж припав на вихідні. Попри платний вхід (у суботу та неділю квиток коштував 30 гривень. — Авт.) охочих придбати солодощі та побачити на власні очі шоколадні шедеври було вдосталь.

Вздовж гарно прикрашених прилавків неквапом походжають покупці. Біля деяких яток черги. Годі проштовхнутися до ятки з оригінальними смаколиками — сало та часник у шоколаді! Одна така цукерка коштує 4 гривні, коробка — 50. Посередині — гігантський шоколадний прутень Давида. Можна придбати за 250 гривень. “Вже продали два таких, — розповідає адміністратор ресторану Євген, — ще є три. Найцікавіше, їх беруть чоловіки. Ще пропонуємо ексклюзивний шоколадний лікер на основі бренді з цитрусовим смаком. Аби шоколад і бренді не розклеїлися, наш шеф-кухар додає спеціальні добавки — гуар-гуам і ксантан. Цей рецепт розробили кухарі з барменами нашого ресторану”.

Цукерки на Святі шоколаду купували не кілограмами,а ящиками.

Продавчиня Аліна торгує тернопільською продукцією. На прилавку: пряники, цукерки, поруч з шоколадного водограю стікає гірко-солодкий продукт. Каже, найбільше беруть фондю по 15 гривень за порцію, солодощі менш популярні. “Добре розходяться сережки у вигляді шоколадної плитки, — каже Аліна. — Цукерками люди менше цікавляться, шукають щось оригінальне”.

Дубенські цукерки йдуть “на ура”. Їх беруть навіть не кілограмами, а ящиками. Чорно-слив, курага у шоколаді, твердий “Метеорит” з горішками, схоже, припали до смаку гостям свята. “Перші два дні купували трохи гірше, — ділиться продавець пані Мар’яна, — а у вихідні немає відбою від покупців. Сьогодні вже продали до півсотні ящиків”.

Солодощі з Волині теж добре зарекомендували себе на святі. Виробники запевняють: їхні солодощі з натуральних інгредієнтів. На торгівлю не нарікають. “Ми тут більше для того, аби розрекламувати свою продукцію, — каже дистриб’ютор солодощів із Луцька пан Назарій. — Та вдалося спіймати двох зайців: і показали себе, і майже весь товар продали. Єдиний недолік — платний вхід. Ми й так заплатили гроші за оренду (місце площею 2х2 метри на чотири дні коштує три тисячі гривень. — Авт.), навіщо ще гостям свята за вхід платити?” Ексклюзивні волинські цукерки покупці беруть цілими коробками. За словами пана Назарія, киянам найбільше сподобався “Тортюфель Київський” зі смаком “Київського” торта.

Багато охочих скуштувати шоколадних млинців. Штука — 15 гривень. Власниця кафе Зоряна рецептом так і не поділилася. “Наші шеф-кухарі вчилися пекти їх у Ліоні (Франція), — пояснює жінка. — Млинці розходяться добре. Найбільше смакують під гарячий шоколад”.

Біля сусіднього прилавка черга за бельгійським шоколадом на вагу. Сто грамів коштує 15 гривень. Та люди грошей не шкодують: беруть по півкіло-кіло. “Такого смачного ще в житті не куштувала, — облизує губи пані Ірина, яка завітала на свято з маленькою донечкою. — Взяла півкіло. Вистачить надовго під каву. Донечці робитиму гарячий шоколад з молоком”.

Біля сувенірної ятки головно туристи. Вибирають, обнюхують (!) оригінальні речі ручної роботи. “Цей блокнот із запахом кави, — дає понюхати записник продавчиня Аліна, — а цей — з ванількою. Сама роблю блокноти, також шию іграшки. Вже майже усі продала, лишилося два. Туристи найбільше беруть магнітики”.

На другому поверсі у центрі уваги гігантська скульптура шоколадного лева. На символ Львова пішло понад 200 кілограмів солодко-гіркого продукту. Троє студентів Академії мистецтв робили його майже тиждень. Третьокурсник Олег Коваль стамескою поправляє згини на скульптурі. “Ідеальності немає меж, — усміхається Олег, — тут скільки завгодно можна ще доопрацьовувати, вирізати. Шоколад плавили феном, фігури вирізали стамесками. Найважче — передати характер портрету, все інше — справа техніки”. Біля лева — черга охочих сфотографуватися. Одні скромно позують поруч зі скульптурою, дехто намагається її осідлати. “Один хлопчик вчепився зубами у гриву, — сміється Олег, — батьки ледве його відірвали”.

Не менш популярний на святі й гігантський шоколадний годинник. Його розміри — 3,20х3,20. Малечі найбільше припало до душі шоколадне місто, що на третьому поверсі палацу. Його вулицями курсує іграшковий потяг. У перший день свята міні-місто відкрила відома співачка Наталка Карпа, яка й стала його королевою.

Усі ці витвори стануть експонатами Музею шоколаду. За словами директора Свята шоколаду Андрія Сидора, його відкриють наприкінці весни.

Відвідувачів “Зоряного сяйва” не бракувало.

Яке Свято шоколаду без смаколиків “Світоча” (партнера заходу)? На площі перед Оперним театром — “Зоряне сяйво” (гігантська цукерка). Там можна придбати і скуштувати шоколадні ласощі, намалювати обгортки до цукерок чи шоколадок, отримати портрет, написаний шоколадом і навіть самому вжитися в роль цукерки.

Схожі новини