Передплата 2024 ВЗ

Магістру психології «скосити на дурку» не вдалося

Справу про замовлення вбивства відомого львівського підприємця скеровано до суду

Слідчі прокуратури Львівської області завершили розслідування резонансної кримінальної справи, порушеної проти замовника вбивства відомого львівського підприємця, власника розважального закладу “Фешн-Клаб” Олександра Веремеєнка. На лаву підсудних сяде відома у теологічних колах Львова людина, магістр психології (диплом отримав у Люблінському католицькому університеті Польщі) 32-річний Іван Ш.

У грудні минулого року міліція офіційно подала у мас-медіа повідомлення про розшук зниклого безвісти підприємця Олександра Веремеєнка. Через кілька днів “зниклий” знайшовся та продовжив керувати своїм бізнесом. Як з’ясував “ВЗ”, подання у розшук пана Олександра було ланкою операції, яку правоохоронці розробили, дізнавшись, що існує реальна загроза життю бізнесмена.

32-річний Іван Ш. після завершення навчання в католицькому університеті видавав себе за засновника кількох благочинних фондів з надання психологічної допомоги, які насправді існували лише віртуально. Під заснування ще одного такого фонду пройдисвіт позичив у дружини Олександра Веремеєнка 100 тисяч доларів. Та віддавати гроші не поспішав.

На 17 грудня минулого року було призначено судове засідання за позовом Веремеєнка, який звинувачував магістра психології у шахрайстві. Розуміючи, що суд може примусити віддати борг, Іван Ш. вирішив замовити вбивство підприємця.

У пошуках кілера Іван вийшов на “посередника” — людину, яка завдяки професії має відповідні знайомства у кримінальних колах. Психолог прийшов до цієї людини й розповів про свою “проблему”. Розуміючи, що від страшних намірів Івана не відмовити, “посередник”, який виявився чесною людиною, повідомив міліції про підготовку замаху на життя відомого підприємця. Після цього почалася оперативна операція, яку розробив заступник начальника Франківського райвідділу міліції міста Львова Тарас Диндерис. 4 грудня минулого року “посередник” (він також підключається до міліцейської операції) влаштовує зустріч замовника з “донецьким кілером” (цю роль блискуче зіграв один із оперативників міліції). Замовник і “виконавець” “мокрої справи” домовляються за “гонорар”. Цього разу людське життя оцінили в 15 тисяч доларів. На цій же зустрічі “кілер” отримує за свої “послуги” аванс — 6 400 гривень та 200 доларів.

7 грудня, на завершальному етапі операції, “кілер” рапортує про виконання завдання й показує фото “вбитого” підприємця. Офіційно надані в мас-медіа міліцейські повідомлення про розшук зниклого безвісти підприємця остаточно переконують пана магістра, що проблему боргу він “вирішив”.

13 грудня замовника вбивства беруть під варту. Магістр психології раптом “згадує”, що колись у ДТП отримав травму голови, та починає скаржитися на провали в пам’яті. Слідчі мусять скеровувати підозрюваного на психіатричну експертизу, яка тривала не один тиждень.

“Скосити на дурку” магістру психології не вдалося. Наразі підозрюваний у замовленні вбивства, повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, перебуває у СІЗО. Справу за його звинуваченням незабаром почнуть розглядати у Франківському районному суді міста Львова.