Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Найжіночніші – «Регіони», найбідніші – «свободівці»...

Хто є хто у новій парламентській збірній

Статисти Громадянської мережі «ОПОРА» розклали новообрану Верховну Раду по поличках. Порахували, скільки у сьомому парламенті депутатів у штанях, а скільки — у спідницях. «Вичислили» найзаможніші і найбідніші фракції. Розсортували депутатів за віком та пропискою...

Це у шведів — жіноче півцарство, а у нас — «десятина»

У нинішньому парламенті на 402 чоловічі портфелі — лише 43 жіночі сумочки (у попередній Верховній Раді було 36). І хоча з усіх семи скликань ВР — це найкращий показник, «дамське» представництво в українському парламенті усе ще кульгає. Навіть у російському представниць жіночої статі більше — 14 відсотків (у нас — 10). Не кажучи вже про парламенти країн Євросоюзу. Для порівняння: серед французьких депутатів 27 відсотків — жінки, у Польщі — 24%, у шведському взагалі — 45%.

«Найжіночніша» фракція — у Партії регіонів (14 депутаток). «Срібло» — у «Батьківщини» (12), а «бронзу» розділили «УДАРівці» і комуністи (по 7). У «Свободі» — чоловіче царство, в якому депутатам у спідницях дісталося лише два місця.

Найстарший — наймолодший = 55 років

Верховна Рада не лише оновилася, а й помолоділа: середній вік депутатів — 48 років. Навіть товариші комуністи з ветеранів у п’ятдесятники викараскалися. Такий же середній вік й у «регіоналів». Середнє арифметичне у «Батьківщини» — 47 років, в «УДАРу» і «Свободи» — 43.

Різниця між найстаршим і наймолодшим депутатом — понад півстоліття. За «старійшину» у нинішній ВР — «регіонал» Юхим Звягільський (20 лютого йому 80 виповниться). Найновіший паспорт — у «свободівця» Андрія Іллєнка, якому у серпні 25 стукнуло.

«Київських» — найбільше, «севастопольських» — найменше

Більшості народних обранців (166) пакувати після виборів валізи до Києва не довелося, бо і так — «київські». На другій сходинці після «столичних»-«донецькі» (36 депутатів), на третій — «дніпропетровські» (23). Замикають лідерську п’ятірку приїжджих львівська (21) та харківська (20) «діаспори».

Найскромніше представництво у сьомій Верховній Раді — у Житомирщини (4 депутати) та Севастополя (2).

І безробітні до мандата «допрацювалися»

166 (37,4%) народних обранців у парламенті №7 — вихідці з Верховної Ради попереднього скликання. Майже кожен четвертий мандатоносець перекочував під парламентський купол з бізнесу: мав власну справу або працював у бізнесовій сфері.

11 відсотків нинішніх депутатів до «переїзду» у Верховну Раду займалися громадсько-політичною діяльністю, 10,4% трудилися у чиновницьких кабінетах. Найменше у новому парламенті — освітян і науковців (17) та працівників ЗМІ (2).

Серед тих, кому пощастило отримати депутатський значок, 12 ходили у безробітних, шестеро відпочивали на пенсії.

У «регіонала» Колеснікова — 166 мільйонів, в опозиціонера Ємця — 390 гривень

Судячи з поданих до Центрвиборчкому декларацій, «найдоходніші» депутати — у «Регіонах»: середній дохід — 4,8 мільйона гривень. «УДАРні» заробітки були й у соратників Віталія Кличка. Середній дохід депутатів фракції вийшов 2,3 мільйона гривень. У «Батьківщини» цей показник — 885 тисяч, у комуністів — 448 тисяч, у «свободівців» — 328 тисяч.

В особистому заліку найзаможніших призові місця дісталися: у «Регіонах» — Борису Колеснікову (166,4 млн. грн.), у «Батьківщині» — Леоніду Сергієнкові (27,9 млн.), в «УДАРі» — Віталію Кличку (37,8 млн.), у КПУ — Оксані Калетник (10 млн.), у «Свободі» — Олександру Мирному (7,6 млн.), серед позафракційних — Петрові Порошенку (86,6 млн.).

У поданій торік декларації депутата від «Батьківщини» Леоніда Ємця доходів на 390 гривень набралося. Є серед нинішніх нардепів і такі, які взагалі нулі задекларували.

Схожі новини