Передплата 2024 «Добра кухня»

Садистів із ДСО засудили до року позбавлення волі

Доволі м’який вирок потерпілі не оскаржуватимуть через угоду з обвинуваченими.

30 листопада у Сихівському районному суді міста Львова завершився розгляд резонансної кримінальної справи, порушеної проти шістьох співробітників ДСО (Державної служби охорони) при ГУ МВСУ у Львівській області. У квітні цього року ці, тепер вже колишні міліціонери, стали “героями” Інтернету. Вся країна побачила, як в одній із нічних піцерій Львова правоохоронці жорстоко гамселили двох чоловіків, які лежали на підлозі й не могли чинити спротиву...

Події, ЩО ЗАВЕРШИЛИСЯ винесенням вироку групі львівських правоохоронців, відбувалися 21 квітня цього року, близько 5-ї години ранку, в одній із нічних піцерій Львова. Незадовго до закриття до цього закладу зайшли двоє друзів, 32-річний Ігор Савчишин і 31-річний Андрій Семенюк. Вони замовили пиво та сіли в залі. Коли до закриття залишалося 15 хвилин, працівниця піцерії почала виганяти відвідувачів. Та вони відмовлялися покидати піцерію, поки не доп’ють замовленого пива. Барменша непомітно натиснула “тривожну кнопку” виклику ДСО.

Спочатку до піцерії приїхали два міліціонери. Вони, коментував пізніше дії підлеглих начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк, мали зробити відвідувачам зауваження або ж, якщо ті порушували громадський порядок, скласти про це адміністративний протокол. Натомість правоохоронці одразу обрали силовий варіант спілкування, який завершився бійкою між ними та відвідувачами. На допомогу перший наряд ДСО викликав ще чотирьох колег.

Подальші дії правоохоронців можна визнати яскравим прикладом садизму. Встановлені у піцерії камери відеоспостереження зафіксували, як міліціонери в коридорі гамселять чоловіків, які не виказують спротиву. Оскаженілі стражі порядку били відвідувачів руками, ногами, кийками так, що у тих з деяких місць на тілі полізла шкіра, а тканини від одягу врізалися у відкрите м’ясо.

Коли кадри про побиття людей міліціонерами поширилися Інтернетом, керівник міліції Львівщини Олександр Рудяк звільнив садистів зі служби та наказав затримати. 4 травня п’ятьох вже екс-співробітників ДСО взяли під варту, ще одного, міліціонера-водія, до завершення суду відпустили на свободу під заставу

17 тисяч гривень.

Суд над садистами з ДСО розпочався у Сихівському районному суді міста Львова 1 листопада. Під час першого засідання колишні міліціонери, які так “геройськи” катували людей, ледь не плакали та на суперменів аж ніяк не походили.

Вироком суду, який оголосив голова Сихівського районного суду Сергій Лєсной, п’ятьох екс-співробітників ДСО визнали винними у перевищенні службових повноважень та засудили до року позбавлення волі кожного. Екс-міліціонера-водія, єдиного зі звинувачених, який своєї вини не визнав, за “службову недбалість” засудили до трьох років позбавлення волі (умовно).

Доволі м’які вироки міліціонерам пояснюються тим, що під час судового процесу між потерпілими та обвинуваченими була підписана угода про відшкодування моральних та фізичних страждань. У цьому “мирному договорі” зазначалося, що у разі щирого каяття міліціонерів та добровільної виплати ними потерпілим відшкодувань, потерпілі вирок суду не оскаржуватимуть. Якщо цей вирок, зазначалося в угоді, буде “розумним і виваженим”.

Після завершення процесу адвокат потерпілих Олег Мицик у розмові з кореспондентом “ВЗ” підтвердив, що потерпілі вирок не оскаржуватимуть. “Головне, що міліціонери покарані нехай невеликими, проте реальними строками ув’язнення, — зауважив адвокат потерпілих. — Вони визнали свою вину й добровільно виплатили компенсації людям, які постраждали від незаконних дій міліціонерів. Суд також взяв до уваги, що всі засуджені мають на утриманні малолітніх дітей”.

Адвокати засуджених екс-міліціонерів у розмові з кореспондентом “ВЗ” також визнали вирок суду “виваженим”.

Оскільки засуджених взяли під варту 4 травня, за ґратами після винесення вироку їм залишилося провести півроку. Чи стане цей вирок попередженням для багатьох правоохоронців, які вважають що міліцейська форма дає їм право знущатися з людей? Після арешту співробітників ДСО, які на той час вже встигли визнати свою вину та щиро покаятися, кількадесят їхніх колег влаштували під приміщенням управління ДСО пікет на підтримку своїх арештованих колег. Чим засвідчили, що виправдовують садистські дії міліціонерів.