Передплата 2024 «Добрий господар»

«Львівська хвиля» на одну годину стала «русскоязычной»

Година російськомовного ефіру на радіо, під зав’язку заповнена російськомовними піснями... Для українського радіопростору це — радше буденність, ніж дивина. Щоправда, не тоді, коли мова про радіо “Львівська хвиля”, на якому вдень зі свічкою російськомовного продукту не знайдеш.

А тут таке... Цілу годину в ранковому шоу “Все й Одразу” панував “Русский четверг”. Ведучі “Андрей Большой та Вова Лучишин” “изъяснялись” на “общепанятном” і все це було щедро приперчене російською музикою. У такий незвичний і шокуючий спосіб радіостанція вирішила струсонути львів’ян і наочно показати, як виглядатиме радіо майбутнього, якщо вони залишатимуться байдужими до мовних проблем.

«Русский четверг» у музичному плані стартував з Вєрки Сердючки і її пісні “Ще не вмерла Україна, Если мы гуляем так”, а потім “пройшовся” по Аллі Пугачовій, не забувши включити у свій “репертуар” “Руки Вверх”, Борю Мойсеєва і його “Голубую луну”, “НеАнгелів” з A-Dessa... Фінальну музичну крапку в ефірі ведучі поставили “Владимирским централом” Круга.

“Задоволені результатом нашої акції, — зауважив у розмові з кореспондентом “ВЗ” ведучий “Все й Одразу” Андрій Великий. — Резонанс шалений. Нам вдалося поставити на вуха радіослухачів. Були не сотні — тисячі дзвінків на радіо. Реакція в соціальних мережах. Приємно, що львів’яни зрозуміли суть цієї акції. Хоча перші 15 хвилин ефіру слухачі не розуміли, що й до чого, дзвонили, писали, що підірвуть нас, підпалять. А потім усвідомили, для чого це робимо. Терпіти далі те, що відбувається, не можна. Львів’яни стали байдужими до мови. Ми показали, куди ця байдужість їх заведе. Якщо проаналізувати офіційні радіочарти в Україні за останні двадцять років, то відчувається чітка тенденція до зменшення україномовної музики в радіопросторі. Якщо на початку 2000-х в топ-100 України було близько 30-40 відсотків україномовного продукту, що крутиться на радіохвилях, то зараз його — 3-5 відсотків. Такі реалії. В топ-10 — лише російськомовна попса як українського виробництва, так і російського. Водночас у Росії у топ-10 максимум 1-2 російськомовні пісні, решта — фірмова закордонна музика. У свій спосіб показали радіослухачеві, що чекає на нього за 10-15 років у радіоефірі. Навіть на радіо “Львівська хвиля”, тому що іншого виходу не буде: ми змушені будемо підкоритися правилам бізнесу”. Придумала цю акцію наша ведуча — Маріанна Фіртка. Спершу були ошелешені цією ідеєю, але, коли обдумали її, сказали: “Ми зробимо це”.

Годинний ефір в іншомовному форматі ведучим дався не так легко. “Спочатку мали вести дві години такого ефіру, — каже Великий. — Потім вирішили, що це буде занадто. Мені, до прикладу, і години вистачило, мозок почав кипіти. Вперше зрозумів, як це, коли після ефіру болить язик, щелепа. А все тому, що говориш не своєю мовою. Враження таке, що під час ефіру дихав через якусь трубку, протигаз, а коли заговорив українською, то в груди потекло чисте повітря. За якийсь час до ефіру почав практикуватися в російській. У мене вона і зараз неідеальна, але те, що було місяць тому... Вєрка Сердючка сховається. В моєму оточенні є люди, які перфектно володіють російською, займався з ними. Робив це для того, щоб не знущатися з мови”.

Реакція на російськомовний ефір у радіослухачів була бурхлива. “Нам передали в офіс невеличкий презент під час ефіру — пакет презервативів з запискою, що якщо будемо такими, як були з восьмої до дев’ятої, то краще не розмножуватися, — сміється Андрій Великий. — Здивувало те, що телефонувало багато слухачів, які казали, що їх коробила лише російська мова ведучих, а от така музика — чому б і ні?”.