Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Або люди повстають і на виборах скидають це кримінальне угруповання, або…»

Тимошенко побоюється, що в разі подальшого перебування Януковича при владі українців чекає незавидна доля.

Уперше за останні майже 13 місяців українці змогли побачити і почути ув’язненого лідера опозиції Юлію Тимошенко. Відео з її зверненням до співвітчизників, яке з великими перешкодами записав у приміщенні харківської залізничної лікарні її захисник — народний депутат Сергій Власенко, з’явилося в українських ЗМІ.

З невеликого відеосюжету видно, як працівники лікарні і охоронці всіляко заважають Власенку роботи зйомку — закриваючи власне обличчя, затуляють об’єктив руками, корпусом, перебивають екс-прем’єра, намагаючись заглушити її звернення... Поза тим, Тимошенко вдалося сказати кілька слів тим, хто на волі.

«Сьогодні кожна людина, по суті, живе у кримінальній країні, яку побудував Янукович, — чути голос Тимошенко. — Я відчуваю це на своїй власній долі, на своєму власному житті. Що б не було написано в законах щодо прав людей, сьогодні для мафії Януковича це не має ніякого значення…». За словами екс-прем’єра, на неї кожний день чиниться тиск психологічний і фізичний, кожний день абсолютно свідомо, навмисно перетворюється у пекло. «Я можу тільки зараз ще раз уявити, наскільки кожна людина в кримінальній поліцейській країні, яку побудував Янукович, безправна і не може покладатися ні на закони, ні на суди, ні на силові структури, тому що все перетворено у мафіозне єдине кримінальне угруповання», — заявила Тимошенко.

Лідер опозиції переконана: нелюдяне ставлення до громадян і надалі триватиме — якщо вони не виступлять проти режиму Януковича. «Або люди повстають і на цих виборах скидають це кримінальне угруповання, або потім так само будуть ставитися до кожної людини», — сказала Тимошенко.

Пересилюючи накази персоналу лікарні припинити виступ, лідер опозиції сказала: «Я зараз хочу звернутися до всіх людей. Якщо ви зараз не зрозумієте, що в Україні править кримінал, що в Україні править мафія, потім ніщо не зможе вас захистити від того, що відбувається сьогодні в країні на чолі з Януковичем».

Відеозвернення Юлії Тимошенко до українців було записано у п’ятницю ввечері, коли Власенку після гострої розмови із прокурором області вдалося побачитися зі своєю підзахисною. Того дня і Державна пенітенціарна служба, і харківські медики були проти зустрічі Тимо­шенко з її соратниками — головою ради Об’єднаної опозиції Арсенієм Яценюком, керівником виборчого штабу ВО «Батьківщина» Олександром Турчиновим, заступником голови партії Григорієм Немирею. Пояснювали це тим, що такі зустрічі… заважають її одужанню.

«Тимошенко повністю штучно ізольована від будь-яких зустрічей або дзвінків. Усі засуджені — убивці, ґвалтівники, навіть той, хто крав шапки, мають право на короткострокове побачення раз на місяць. Єдина людина, яка цього не має, — Юлія Тимошенко», — заявив захисник екс-прем’єра Сергій Власенко. За його словами, на знак протесту проти такої дискримінації його підзахисна лягла на бетонну підлогу перед входом у палату, погрожуючи відмовитися від усіх реабілітаційних процедур.

Водночас тюремники поширили повідомлення, що Тимошенко та її партійні соратники порушували спокій у лікарні, копали ногами у двері, вимагаючи дати дозвіл на проведення «партійної наради» зі своїм лідером.

Згодом Арсеній Яценюк розповів, що, попри всілякі перепони, йому вдається, перш за все, через адвокатів, підтримувати контакт з ув’язненою Тимошенко. Вони переписуються, обмінюються інформацією щодо перебігу виборчого процесу. Яценюк сказав, що захоплений силою духу екс-прем’єра. «Я був приємно вражений тим, як вона дуже добре тримається», — сказав голова ради Об’єднаної опозиції після перегляду тюремно-лікарняного відео.

P.S. Керівництво Качанівської колонії у порядку винятку дозволило екс-прем’єру Юлії Тимошенко провести зустріч із Олександром Турчиновим, Арсенієм Яценюком і Григорієм Немирею. Ця зустріч триватиме не більш як півтори години.

Схожі новини