Передплата 2024 «Добра кухня»

Наше рішуче «ні» закону про наклеп!!!

Ми вийшли з порожньою першою шпальтою, бо нам намагаються заткнути рота, а у вас відбирають право знати правду.

Станіслав Єжи Лец писав: “Дехто німіє від щастя, коли йому виймають кляп з рота”. Нинішня влада воліє цим кляпом затулити рота своїм громадянам. Оніміти, за задумом “регіональної” команди, ми маємо від страху. Страху повторити незавидну долю Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, яких кинули за ґрати тільки за те, що як політики та оратори надокучали владі, становили небезпеку. Схоже, не меншу небезпеку президент та його прибічники побачили в журналістах. Роль кляпа мав зіграти закон, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. Автор репресивного “шедевра” — народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський. Виконавці — 244 народні обранці від Партії регіонів, комуністів, Блоку Литвина та позафракційні “тушки”. Скандальний законопроект 18 вересня проголосували у першому читанні. Ним поняття “наклеп” і “образа” повертаються у Кримінальний кодекс, а це означає, що в разі, якщо цей закон остаточно ухвалить парламент та підпише президент, кожен громадянин (не тільки журналіст!) може сісти у в’язницю за оціночне судження чи жарт. Навіть за анекдот, якщо хтось на нього образиться. По суті, “регіональний” законопроект про наклеп реанімує практику радянських часів, коли будь-яка критика радянської влади сприймалася як наклеп і антирадянська пропаганда. У 2001 році, за часів Кучми, який також не любив критики, у процесі підготовки нової редакції Кримінального кодексу статтю про наклеп було вилучено.

І в 2012-му, на 22-му році незалежності України, влада хоче повернути нас у тоталітарне минуле!

Своє рішуче “НІ” закону про наклеп сказали журналісти. В Україні стартувала масштабна і безпрецедентна журналістська акція протесту. Більшість інтернет-видань повісили чорний банер з характерним заґратованим віконцем (як у в’язниці) і гаслом: “Захисти своє право знати. Скажи “ні” закону про наклеп”. Цей чорний банер став своєрідною чорною міткою владі. А провідні газети солідаризувалися і вийшли з порожньою першою сторінкою. Це наша форма протесту. Це своєрідне попередження владі. Принагідно хочемо нагадати провладним політикам “золоті” слова німецького публіциста Людвига Берне: “Небезпечне тільки заборонене слово!”

Вже на другий день після початку журналістського протесту влада почала задкувати. Прес-служба Партії регіонів поширила повідомлення, що Віталій Журавський вирішив відкликати свій законопроект щодо “наклепу”. Мовляв, він не на часі. “Зваживши всі обставини та виходячи з державних інтересів, я прийняв рішення відкликати свій законопроект. Розумію, що напередодні виборів до Верховної Ради будь-яка ініціатива сприйматиметься щонайменше з острахом та недовірою”, — заявив Журавський. При цьому наголосив, що залишається на тих самих політичних позиціях і вважає давно назрілою необхідність посилення відповідальності за наклеп. Отже, бачимо, що “тілорухи” поплічників Януковича — це не більш ніж бажання приспати пильність журналістів, спроба охолодити їхній протестний запал. А коли хвиля обурення спаде, “регіонали” преспокійно ухвалять цей закон, оскільки вважають його “давно назрілою необхідністю”. Бо вже не раз діяли за подібною схемою: коли ухвалювали скандальний Податковий кодекс чи приймали цинічний “мовний” закон. А потім Чечетов із задоволеною фізіономією буде хвалитися, щоб “оцінили красу гри”, мовляв, ми вас знову “розвели як котят”.

“Котята” нарешті усвідомили, з якими шакалами мають справу, тому так легко, як раніше, їх “розвести” не вдасться. “Котята” показали кігті! І надалі ми свої “кігті” будемо лише гострити...

Головний редактор — Наталія БАЛЮК.