Передплата 2024 «Добра кухня»

Великий футбол у маленькому Катарі

20 листопада у місті Ель-Гаур стартує 22-й футбольний Мундіаль. У пустелі Кубку світу ще не було…

Офіційним талісманом Мундіалю-2022 став La'eeb - вигаданий персонаж, що нагадує куфію, традиційну чоловічу головну хустку. Фото sport.ua
Офіційним талісманом Мундіалю-2022 став La'eeb - вигаданий персонаж, що нагадує куфію, традиційну чоловічу головну хустку. Фото sport.ua

У матчі-відкритті FIFA World Cup на 60-тисячному стадіоні «Ель-Байт» зіграють господарі турніру, збірна Катару, і збірна Еквадору (початок — 18.00). На жаль, збірна України на Мундіаль не пробилася. Обігравши у півфіналі плей-оф збірну Шотландії, підопічні Олександра Петракова програли збірній Вельсу… За відсутності у Катарі «синьо-жовтих» кожен український уболівальник може обрати собі команду, за яку вболіватиме. Чому б не підтримати збірну Польщі? По-перше, це сусіди, а по-друге, треба подякувати полякам за допомогу, яку вони надають українцям під час нашої війни з рф.

На Близькому Сході футбольний Мундіаль відбудеться вперше, нагадує sport.ua. Площа розташованого на березі Перської затоки Катару — десь як наша Закарпатська область…

Як і Мундіаль-2018, що відбувся у росії, Мундіаль-2022, який у грудні 2010 року віддали Катару, є символом корупції, яка роз'їдає ФІФА (Міжнародну федерацію футбольних асоціацій). Тоді президентом ФІФА був швейцарець Йозеф Бляттер, який саме через звинувачення у корупції 2015-го достроково пішов у відставку. Згодом Бляттер визнав, що вибір Катару як господаря Мундіалю був його помилкою (якої він припустився, звісно, не без власної фінансової вигоди). Але нічого не змінилося: ФІФА «продавила» своє корупційне рішення, змусивши футбольний світ їхати до гарячої пустелі…

Власне, саме через неможливість грати у футбол у Катарі влітку Мундіаль-2022 відбудеться у листопаді й грудні. Фактично у розпал клубного футбольного сезону в Європі… Групові етапи єврокубків довелося провести у прискореному темпі, а гравці деяких європейських чемпіонатів, зокрема, Англійської прем'єр-ліги, поїдуть до Катару буквально через тиждень після зіграного туру в АПЛ… Ідіотизм? Поза всяким сумнівом. Через брак відпочинку перед Мундіалем ризик травмування гравців суттєво підвищився… Але чиновникам ФІФА на це начхати.

Іще одна «цікавинка» Мундіалю у Катарі - «репресії» щодо алкоголю, зокрема, пива, яке так полюбляють футбольні фанати. Оскільки в Катарі вживання алкоголю заборонене, під час матчів пиво на стадіонах не продаватимуть. Скуштувати пінного напою вболівальники зможуть лише за три години до початку матчу й протягом години після фінального свистка, — у спеціальних загороджених зонах поруч із аренами, а також у головній фан-зоні у центрі Дохи (з 18.30 до першої ночі за місцевим часом).

Матчі Мундіалю-2022 відбудуться на восьми стадіонах п’яти міст Катару. Лише одну з арен реконструювали, решта ж — абсолютно нові. Під час підготовки до катарського турніру світові ЗМІ багато писали про кільканадцять тисяч робітників із країн Азії та Африки, які загинули, споруджуючи стадіони у Катарі… Місцева влада, утім, такі повідомлення категорично заперечує.

Офіційним талісманом Мундіалю-2022 став La’eeb («класний гравець») — вигаданий персонаж, що нагадує куфію — чоловічу головну хустку, яка є невід'ємною частиною чоловічого гардероба на Близькому Сході.

Хто є головним фаворитом катарського Мундіалю?

Авторитетні букмекери вважають, що це збірна Бразилії (ставки на її перемогу на Мундіалі приймають як 5,5:1). Нагадаємо, чемпіонами світу бразильці були п’ять разів — це абсолютний рекорд серед усіх збірних (по чотири рази Мундіаль вигравали збірні Італії і Німеччини). Але востаннє «пентакампеони» перемагали на Кубку світу вже давненько, 2002 року. Тоді у фіналі Бразилія у японській Йокогамі перемогла Німеччину з рахунком 2:0.

В Україні поєдинки футбольного Мундіалю транслюватимуть «Суспільне» і мережевий медіасервіс MEGOGO. «Суспільне» покаже 46 матчів у прямому ефірі, а 18 — у записі, а MEGOGO забезпечить прямі трансляції усіх поєдинків.

Футбол. Мундіаль-2022

Груповий етап

  • Група А: Катар, Еквадор, Сенеґал, Нідерланди
  • Група В: Англія, Іран, США, Вельс
  • Група С: Аргентина, Сауд. Аравія, Мексика, Польща
  • Група D: Франція, Австралія, Данія, Туніс
  • Група Е: Іспанія, Коста-Рика, Німеччина, Японія
  • Група F: Бельгія, Канада, Марокко, Хорватія
  • Група G: Бразилія, Сербія, Швейцарія, Камерун
  • Група Н: Португалія, Ґана, Уруґвай, Південна Корея

Схожі новини