Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жіноча збірна України — чемпіон Всесвітньої шахової Олімпіади!

За нашу команду в індійському Ченнаї виступали три львів'янки — сестри Анна й Марія Музичук та Наталія Букса

Після передостаннього, 10-го туру Всесвітньої шахової Олімпіади в індійському Ченнаї, жіноча збірна України йшла четвертою (за додатковими показниками). У лідерок, першої збірної Індії, було 17 очок, а у збірних Польщі, Азербайджану, України й Грузії - по 16. Отже, усе мало вирішитися в останньому, 11-му турі, у якому українки зустрічалися з полячками. Теоретично, шанс на «бронзу» нашим шахісткам дала би навіть нічия (якби Азербайджан програв, а Грузія не виграла), але, звичайно, потрібно було вигравати. І українки це зробили! Наші дівчата перемогли збірну Польщі (3:1), а перша збірна Індії з таким же рахунком несподівано програла збірній США. У підсумку в українок і грузинок по 18 очок, але за додатковими показниками чемпіоном Всесвітньої шахової Олімпіади стала жіноча збірна України! Молодці!

На Всесвітній шаховій Олімпіаді в індійському Ченнаї виступали 162 жі­ночі збірні. Це олімпійське «зо­лото» стало для українських шахісток другим в історії - піс­ля тріумфу 2006 року в італій­ському Турині.

У переможному для украї­нок протистоянні з полячками у заключному 11-му свої партії виграли Марія Музичук і Анна Ушеніна, а Анна Музичук і Ната­лія Букса зіграли внічию. Варто відзначити психологічну стій­кість українок. І навпаки, саме вміння тримати психологічну рівновагу за умов тиску рідної публіки, яка мріяла тільки про «золото», забракло в останньо­му турі першій збірній Індії… У підсумку Індія-1 стала третьою, пропустивши вперед Грузію. До топ-10 також увійшли жіночі збірні США, Казахстану, Поль­щі, Азербайджану, Індії-2, Бол­гарії і Німеччини.

До речі, на Всесвітній ша­ховій Олімпіаді у Ченнаї жіноча збірна України встановила уні­кальне досягнення: стала єди­ною з команд-фавориток тур­ніру, яка не зазнала жодної поразки. Браво!

Нагадаємо, 10-му турі жіно­ча збірна України здолала збір­ну Німеччини — 2,5:1,5. Виграла Ушеніна, а три львів'янки, се­стри Музичук і Букса, зіграли внічию.

Нагадаємо, після 4-го туру українські шахістки йшли на Олімпіаді третіми. У 5-му турі наша жіноча збірна зіграла вні­чию зі збірною Азербайджану — 2:2 (виграла Марія Музичук, Анна Музичук і Ушеніна зіграли внічию, Букса програла). Роз­ділили очки українські шахіст­ки й у 6-му турі - з румунками (виграла Анна Музичук, Марія Музичук і Букса зіграли внічию, Юлія Осьмак програла).

У 7-му турі жіноча збірна України нарешті знову здобула перемогу, не залишивши шан­сів збірній Нідерландів — 3,5:0,5 (Анна Музичук, Ушеніна й Букса виграли, Марія Музичук зігра­ла внічию). На жаль, продовжи­ти переможну серію у 8-му турі українським шахісткам не вда­лося. Утім, нічию у протистоян­ні з першої збірною Індії, яка вважалася головною фаворит­кою Олімпіади, «синьо-жовта» команда може сміливо зане­сти собі в актив. На всіх дошках українки розділили очки зі су­перницями (грали Марія і Анна Музичук, Ушеніна й Букса). Не вдалося нашим дівчатам пе­ремогти і в 9-му турі - нічия зі збірною Грузії (Букса виграла, Марія Музичук і Ушеніна зігра­ли внічию, Анна Музичук про­грала).

Успіхи чоловічої збірної України, за яку в Ченнаї грали Володимир Онищук, Антон Во­локітін, Кирило Шевченко, Ан­тон Коробов і Юрій Кузубов, значно скромніші. Після 10-го туру, в якому чоловіча збірна України розійшлася миром зі збірною Угорщини, наші хлоп­ці мали 14 очок і займали 19-те місце.

У 5-му турі чоловіча збірна України перемогла збірну Ес­тонії (3,5:0,5), у 6-му — збір­ну Аргентини (2,5:1,5). У 7-му турі українці зіграли внічию з греками, а у 8-му — з бразиль­цями. 9-й тур був для чоловічої збірної України успішним — пе­ремога над збірною Австралії (2,5:1,5).

Суперником чоловічої збір­ної України в останньому, 11-му турі, була збірна Литви. А лідирувала перед останнім ту­ром чоловіча збірна Узбекиста­ну — 17 очок. Далі йшли Вірме­нія (17), Індія-2, Індія-1 і США — по 16 очок.

Схожі новини