Передплата 2024 «Добра кухня»

На шаховій Олімпіаді українки серед лідерок

У чотирьох перших турах наші дівчата здобули чотири перемоги

У індійському Ченнаї триває Всесвітня шахова Олімпіада. Після чотирьох стартових турів жіноча збірна України є однією з восьми команд, яка здобула чотири перемоги. У 4-му турі наші шахістки здолали суперниць із Болгарії. Рахунок зустрічі - 2,5:1,5.

У протистоянні з болгарками свої партії виграли львів'янка Анна Музичук і Анна Ушеніна. Молодша сестра Анни, Марія Музичук, зіграла внічию, а Юлія Осьмак поступилася. У 5-му турі суперницею жіночої збірної України, яка після чотирьох турів ішла на третьому місті (за додатковими показниками), була сильна збірна Азербайджану.

А от чоловіча збірна України у четвертому турі Всесвітньої шахової Олімпіади вперше зазнала поразки. Наші шахісти несподівано поступилися збірній Словаччини — 1,5:2,5. Юрій Кузубов переміг, юний Кирило Шевченко зіграв унічию, а Антон Коробов і Андрій Волокітін свої партії, на жаль, програли. Після чотирьох турів чоловіча збірна Україна мала 5 очок із 8 можливих. Не катастрофа, але могло бути краще… Суперниками наших хлопців у 5-му турі були шахісти з Естонії.

Нагадаємо, у 1-му турі Олімпіади у Ченнаї українські збірні здобули синхронні розгромні перемоги з рахунком 4:0. Жінки обіграли збірну ПАР (одне з очок принесла Анна Музичук), а чоловіки — збірну Таїланду.

У другому турі чоловіча збірна України перемогла збірну Албанії (4:0), а жіноча з рахунком 3:1 — збірну Туреччини (поступилася Марія Музичук).

У 3-му турі чоловіча збірна України вперше пригальмувала, зігравши зі збірною Куби внічию (2:2).
Зате наші шахістки не втратили темпу, розгромивши збірну Словаччини (4:0). Свої партії виграли, зокрема, Анна і Марія Музичук.

Усього на старт Всесвітньої шахової Олімпіади вийшли 188 чоловічих і 162 жіночих збірних. Буде зіграно 11 турів, змагання триватимуть до 9 серпня. Так виглядає, що наша жіноча збірна боротиметься за медалі. Сподіваємося, буде «золото»! А ось чоловічій збірній України, схоже, зійти на п'єдестал пошани буде важко… Утім, уся боротьба на Олімпіаді ще попереду.

Схожі новини