Передплата 2024 «Добрий господар»

Є ще порох у монарших порохівницях!

На чемпіонаті світу з вітрильного спорту 85-річний король Норвегії Гаральд V виступив цілком пристойно

У перегонах класичних яхт, які відбулися у швейцарській Женеві, взяли участь 24 екіпажі з восьми країн. 85-річний норвезький король Гаральд V посів зі своєю командою 10-те місце. Зважаючи на вік монарха й рівень змагань, цей результат Гаральда експерти розцінили як високий.

“Король Гаральд V був найстаршим учасником, і у змаганнях зі значно молодшими яхтсменами показав себе дуже добре, - розповів норвезькому телеканалу NRK директор перегонів Жан Олів'є Керр. - Тим більше, що змагання не були одноденними, а тривали цілий тиждень і складалися з дев’яти етапів, за результатами яких було визначено підсумкові результати”.

Норвезький монарх уже кілька років бере участь у міжнародних змаганнях з вітрильного спорту у класі R-8. Король Гаральд V змагається на 8-метровій яхті Sira, на якій 2008 року став чемпіоном світу. “Сіру” збудував 1938 року батько Гаральда, король Олаф V - спеціально для участі у Кубку Kattegatt, який монарх виграв. Яхта Sira стала подарунком Олафа Гаральду на його... першу річницю народження.

“Я люблю вітрильний спорт, - розповідав раніше Гаральд V в інтерв’ю NRK. - Попри мій вік, участь у спортивних заходах для мене - завжди саме змагання, а не розважальні круїзи”.

Уже 35 років Гаральд V ходить на яхті Sira з тим самим екіпажем. Як зазначають ЗМІ, на борту члени злагодженої команди звертаються до короля на ім'я. Але щойно ступають на сушу, “капітан Гаральд” миттєво перетворюється на “Його Величність”...
У своїй спортивній кар'єрі Гаральд V досягнув багатьох успіхів. Ще коли був принцом, переміг на чемпіонаті світу 1987 року в німецькому Кілі на яхті Fram XV. Через рік на тій же яхті став бронзовим призером чемпіонату світу у Сан-Франциско (США). А 2005 року, вже будучи королем (Гаральд V зійшов на норвезький престол 1991-го), переміг на яхті Fram XV на чемпіонаті Європи з мореплавства у шведському Сандгамні.

Гаральд V також тричі брав участь у змаганнях із вітрильного спорту на Олімпійських іграх - у Токіо-1964, Мехіко-1968 і Мюнхені-1972. На Іграх у Японії принц Гаральд був прапороносцем олімпійської збірної Норвегії.

Схожі новини