Передплата 2024 «Добра кухня»

Гальба-друга на трибунах? Тільки не в Катарі

ФІФА домовляється з організаторами Мундіалю-2022, аби фанати могли випити пива бодай після матчів

Як повідомляє Reuters, під час фінального турніру футбольного чемпіонату світу, який у листопаді-грудні 2022 року відбудеться у Катарі, уболівальники не зможуть випити холодного пива під час матчів. Усе через суворі обмеження на алкоголь, чинні у цій ісламській країні.

Футбольний Мундіаль уперше пройде у мусуль­манській країні, та ще й такій, де продаж алкогольних напоїв суворо регламентовано. Як пише Reuters, це неабиякий виклик для ФІФА (Міжнародної федерації футбольних асоціа­цій), одним зі спонсорів якої є відомий пивний бренд. Тож уже кілька місяців між ФІФА й орга­нізаторами Мундіалю тривають переговори, під час яких шу­кають алкогольний компроміс. “Ці перемовини завершуються, – повідомило джерело Reuters. – Усе йде до того, що уболі­вальникам дозволять пити пиво перед поєдинками й після вихо­ду зі стадіонів. Але не на трибу­нах під час матчів”.

Перед Мундіалем-2014 у Бразилії ФІФА натиснула на ор­ганізаторів турніру, і ті призу­пинили заборону на вживання алкоголю на стадіонах. Тож убо­лівальники могли перехилити на трибунах гальбу-другу пива... Але у Катарі це буде неможли­во, оскільки продаж алкоголю у цій ісламській країні суворо об­межений. Хоча й не повністю за­боронений, як у сусідній Саудів­ській Аравії. Зокрема, у Катарі іноземці можуть придбати ал­коголь (виключно для власно­го споживання) у єдиній на всю країну спеціалізованій крамни­ці на околиці Дохи. У катарській столиці можете також випити у кількох ліцензованих клубах і готелях. Щоправда, за кухоль пива там доведеться заплатити аж 18 доларів...

Як інформує Reuters, домов­леності між ФІФА й організато­рами Мундіалю передбачають, що спраглі фанати зможуть ви­пити пива у визначений час у де­яких частинах фан-зони в парку Аль-Бідда у Досі.

Алкоголь також буде доступ­ний уболівальникам у спецзоні на піщаній ділянці, оточеній три­метровим парканом. Якими бу­дуть ціни? Наразі не відомо. Але можна припустити, що дешево­го пива в Катарі не буде...

А тим часом...

ФІФА повідомила, що на Мундіалі-2022 у Ката­рі працюватиме напівавтоматична система визначен­ня офсайду. “Нова технологія використовує 12 камер, встановлених під дахом стадіону. І відстежує м’яч і 29 точок на тілі кожного гравця 50 разів на секунду, визна­чаючи точне розташування футболістів на полі”. Сис­тема стане вдосконаленням технології VAR, яка дозво­ляє арбітрам переглядати повтори епізодів гри перед тим, як прийняти остаточне рішення.

Частиною системи визначення положення “поза грою” стане офіційний м’яч чемпіонату світу, Al Rihla, всередині якого буде встановлено спеціальний дат­чик. Він надсилатиме дані про рух “круглого” 500 ра­зів на секунду, що дозволить точно визначити момент пасу.

Після збору даних із м’яча й відеокамер система ав­томатично покаже арбітрам VAR момент передачі й на­малює лінію офсайду. Завдання арбітрів полягатиме лише в тому, щоб підтвердити, чи правильно штучний інтелект оцінив спірний епізод гри. Після підтверджен­ня командою VAR система також створить анімацію, яка покаже розташування м’яча й гравців. Анімацію продемонструють на встановлених на стадіоні екра­нах, – аби розвіяти усі сумніви фанатів.

Напівавтоматичну систему визначення офсайду вже протестували на Кубку арабських націй і Клубно­му чемпіонаті світу.

Схожі новини