Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна – Вірменія: як було раніше?

У суботу, 11 червня, у польському Лодзі на стадіоні ЛКС національна збірна України у рамках дивізіону «B» Ліги націй в статусі господарів поля зіграє проти збірної Вірменії. Це буде вже 9-те україно-вірменське протистояння, а в попередніх наша збірна ще жодного разу не програвала: 5 перемог та 3 нічиї

Дебютна гра відбулася 7 травня 1997 року у Києві в рамках відбірного турніру на чемпіонат світу-1998. Тоді наставником української збірної працював Йожеф Сабо, а сам поєдинок завершився внічию - 1:1. Господарі поля вже на 6-й хвилині гри відкрили рахунок – після голу Андрія Шевченка, на що вірмени в середині другого тайму відповіли влучним ударом Артура Петросяна. Матч-відповідь суперників у нашій групі відбувся 11 жовтня цього ж року у Єревані і завершився перемогою українців – 2:0. Андрій Шевченко відкрив рахунок і цього разу, а в другому таймі перевагу закріпив Юрій Максимов. Збірна України тоді посіла друге місце у групі, проте в серії плей-офф поступилася збірній Хорватії.

Наступні два поєдинки суперників відбулися вже в рамках відбору на чемпіон Європи-2000. 14 жовтня 1998 року у Києві синьо-жовті знову здобули «вірменську» перемогу з рахунком 2:0. Цього разу авторами голів стали Сергій Скаченко та Андрій Гусін. 9 червня 1999 року наша збірна зіграла в Єревані і цього разу глядачі голів не дочекалися – нічия 0:0. Збірна України посіла друге місце у своїй групі проте у стикових матчах за вихід до фінальної частини Євро поступилася збірній Словенії.

Жеребкування і наступного року перетинало футбольні шляхи української та вірменської збірних. Цього разу у відбірному етапі на чемпіонат світу-2002. У грі, яка відбулася 7 жовтня 2000 року в Єревані біля керма нашої збірної перебував Валерій Лобановський. І синьо-жовті зуміли здобути вольову перемогу з рахунком 3:2. Господарі поля після дубля Петросяна вели з різницею у два (!) голи, проте наша збірна зуміла переламати хід поєдинку на свою користь. Дубль оформив Шевченко і один гол в активі Гусіна. Матч-відповідь відбувся 5 вересня 2001 року, коли Львів вперше (!) став домашньою ареною збірної України. Тоді на стадіоні «Україна» 28 000 глядачів стали свідками розгромної перемоги нашої збірної з рахунком 3:0. Рахунок відкрив Шевченко, а під кінець матчу дубль оформив його тезка Воробей. Українці посіли друге місце у групі і в серії плей-офф знову поступилася, цього разу від збірної Німеччини.

Майже через рік, 7 вересня 2002 року, суперники провели у Єревані матч в рамках відбору на Євро-2004. Цього разу головним тренером української збірної був Леонід Буряк. Синьо-жовті після влучних ударів Сергія Серебреникова та Геннадія Зубова вигравали, але перемогу зберегти не зуміли: у складі господарів відзначилися Артур Петросян та Альберт Саркісян.

А 7 червня 2003 року Львів вдруге прийняв матч збірних України та Вірменії і глядачі стали драматичної перемоги нашої збірної з рахунком 4:3. Наша збірна двічі по ходу матчу програвала з рахунком 0:1, 1:2, але в підсумку на радість 28 000 глядачам здобула вольову перемогу. В складі українців дубль оформив Шевченко, ще по разу відзначалися Олександр Горшков та Сергій Федоров, у вірменів – два голи забив Альберт Саркісян і один - Артур Петросян. Українці тоді посіли третє місце у групі, а вірмени – четверте.

Схожі новини