Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Два турніри – один матч?

Результат червневого футбольного поєдинку Шотландія – Україна можуть зарахувати не лише у плей-оф до Мундіалю, а й у Лізі націй

За волею жеребу, футбольним збірним України й Шотландії випало зіграти 2022 року аж тричі. Перший матч цих суперників мав відбутися у Глазго, у півфіналі Шляху А плей-оф до Мундіалю-2022 у Катарі (24 березня). А другий і третій поєдинки – у груповому турнірі Ліги націй УЄФА (Ліга В, Група 1, 7 червня у Шотландії, 26 вересня в Україні).

Оскільки березневий матч плей-оф через війну в Україні перенесено на червень, першого місяця літа шотландці готуються приймати українців двічі. Але з організа­цією відразу двох поєдинків цих збірних протягом червня вини­кли проблеми, адже футболь­ний календар не ґумовий... Цю проблему зауважили в УЄФА і, за інформацією шотландських ЗМІ, уже запропонували фе­дераціям оригінальне рішен­ня. А саме: національні збірні Шотландії та України зіграють у червні не два, а лише один по­єдинок між собою (у Глазго), а його результат «працювати­ме» відразу в двох турнірах – у плей-оф до Мундіалю-2022 у Катарі й у груповому турнірі Ліги націй УЄФА.

Нагадаю, переможець мат­чу плей-оф Шотландія – Украї­на у фіналі Шляху А плей-оф до Мундіалю зустрінеться у Кар­діффі зі збірною Уельсу, яка 24 березня здолала вдома збірну Австрії (2:1). Хто у фіна­лі плей-оф виграє, той і здо­буде путівку на чемпіонат сві­ту в Катарі (листопад-грудень), де з четвертого «кошика» же­ребкування потрапить до Гру­пи В – разом зі збірними Англії, США та Ірану. А у Групі 1 Ліги В Ліги націй УЄФА, крім України й Шотландії, гратимуть також Ір­ландія та Вірменія.

Пізніше вищезгадану ін­формацію шотландських жур­налістів підтвердили їхні укра­їнські колеги з «ТаТоТаке». Як повідомили, УЄФА уже начеб­то визначився з датою прове­дення «об’єднувального» по­єдинку. Футбольні чиновники пропонують збірним Шотлан­дії та України зіграти не 7 черв­ня, а 31 травня або 1 червня. Українська асоціація футболу (УАФ) начебто схиляється до дати 1 червня. Мовляв, чемпіонат Української прем’єр-ліги дограти не вдасться, тож наші збірники, що виступають у клу­бах УПЛ, залишилися без ігро­вої практики (готуватимуться у закордонних контрольних мат­чах і на тренувальних зборах). А відтак кожен додатковий день підготовки до поєдинку проти збірної Шотландії – буквально на вагу золота...

За інформацією «ТаТоТаке», свій перший тренувальний збір головна команда України пла­нує провести вже наприкінці квітня. Де саме він відбудеть­ся, наразі не відомо. Можна припустити, що «синьо-жов­ті» зберуться за кордоном, на­приклад, у Туреччині, де про­водить спаринги донецький «Шахтар».

«Треба зібрати футболістів збірної України за кордоном, із сім’ями, – вважає колишній головний тренер харківського «Металіста» й «Дніпра» Мирон Маркевич. – Наші «легіонери» грають і підтримують форму у своїх клубах. До них потрібно приєднати збірників, які пере­бувають в Україні або виїхали, щоб грати контрольні матчі за кордоном. Треба провести по­вноцінний збір! У нас залиши­лося не так багато часу. З Шот­ландією маємо не просто грати, а спробувати виграти. Для цьо­го треба підготуватися».

На контрольні благодійні матчі за кордон виїхали укра­їнські «ґранди» – київське «Ди­намо» (базується у Румунії) і донецький «Шахтар». «Звичай­но, це добра справа – ми вже бачили, яка атмосфера була на стадіоні у Греції, коли там грав «Шахтар», – заявив відо­мий український тренер Ми­кола Павлов. – Будуть зібрані кошти, які підуть на допомогу армії та народу. Люди стануть ще частіше говорити про Украї­ну та допомагатимуть нам у цей непростий час. Крім того, слід зважати й на спортивний чин­ник. Усі ми сподіваємось на те, що у червні зіграє наша збірна, і зараз футболісти проходять відповідну підготовку. Потра­пляння національної команди України на чемпіонат світу – питання стратегічного харак­теру. Там, у Катарі, до України буде прикована увага усієї пла­нети».

Не погодитися з цими сло­вами Миколи Павлова важко. Щоправда, до Катару “синьо-жовтим” іще треба потрапити... Обіграти Шотландію і Уельс – завдання вкрай непросте. Але ми віримо, що підопічні Олек­сандра Петракова з ним упора­ються.

Читайте також: Футбольний турнір для допомоги Україні

Схожі новини