Передплата 2024 «Добрий господар»

"ФІФА має продемонструвати солідарність із Україною"

У Шотландії закликають дати нашій збірній "золотий квиток" на футбольний Мундіаль у Катарі

За підсумками жеребкування фінального турніру Мундіалю-2022 у Катарі, збірна України потрапила до Групи В - разом зі збірними Англії, Ірану й США... Насправді, стверджувати це - передчасно. Нагадаю, для того, аби пробитися на Мундіаль, підопічні Олександра Петракова мусять спочатку виграти два матчі плей-оф (причому обидва на виїзді) - спочатку проти Шотландії, а потім проти Уельсу. Утім, жеребкування Мундіалю справді відбулося, і 29 із 32 учасників фінального турніру вже відомі.

Крім Групи В, місце у якій з четвертого "кошика" займає переможець Шляху А плей-оф у Європі (Україна, Шотландія або Уельс), вакантні місця залишаються також у Групах D і Е. У Групі D Перу зіграє з переможцем пари Австралія - ОАЕ, у Групі Е - Коста-Рика зіграє з Новою Зеландією.

Якщо збірна України врешті-решт проб'ється на Мундіаль у Катарі, то її календар на груповому етапі турніру буде таким: 21 листопада - УКРАЇНА - США, 25 листопада - УКРАЇНА - Іран, 29 листопада - Україна - АНГЛІЯ.

Замість Ірану може бути... Італія

"Родзинкою" Групи В є не лише те, що її четверта команда ще не визначилася. Є шанси, що збірну Ірану замінить... збірна Італії, яка у нещодавньому півфіналі плей-оф сенсаційно поступилася на своєму полі скромній збірній Північної Македонії (0:1). За що італійцям таке щастя? За інформацією західних ЗМІ, ФІФА може покарати іранську збірну через інцидент, що трапився під час відбірного матчу Іран - Ліван. Господарі не пустили на стадіон кілька тисяч жінок, попри те, що вболівальниці мали квитки…

Три роки тому ФІФА попереджала Іран, що такі дії неприпустимі, тож теоретично збірну цієї держави можуть не допустити до Мундіалю в Катарі. Якщо це справді станеться (що далеко не факт), то місце збірної Ірану займе та збірна-невдаха відбірного циклу, що має найвищий рейтинг. А це якраз "Скуадра адзурра", яка торік виграла Євро-2020.

Збір "синьо-жовтих" - у Туреччині чи Шотландії

Як готується до червневого поєдинку плей-оф проти збірної Шотландії збірна України? Власне, наразі тільки збирається цю підготовку розпочати. Через війну весняна частина сезону в нас так і не розпочалася... Утім, президент Української асоціації футболу (УАФ) Андрій Павелко не втрачає оптимізму. "Домовилися, що стежимо за нашими гравцями – де розташовані, де тренуються й готуються, яка потрібна допомога. Плануємо, що у червні буде гра з Шотландією. До цього часу наша збірна має підготуватися та дати бій. Головний тренер збірної має важливе завдання – спланувати підготовку до важливих матчів".

Із "легіонерами" збірної України набагато легше: її гравці, що виступають за кордоном, готуватимуться до матчів за "синьо-жовтих" у своїх чемпіонатах. Це, зокрема, "англійці" Олександр Зінченко, Андрій Ярмоленко й Віталій Миколенко, "італієць" Руслан Малиновський. А от збірники з клубів Української прем'єр-ліги набиратимуть спортивну форму хіба що на тренуваннях і у контрольних матчах... За таких умов "синьо-жовтим" знадобиться тренувальний збір (напевно, ближче до червня). Де він може відбутися? Спочатку була ідея щодо Ужгорода, але Олександр Петраков її розкритикував. "Щодо збору на території західної частини України, то це небезпечно, - вважає наставник "синьо-жовтих". - Якщо росія дізнається, може нас обстріляти. Адже там люди без моралі, без принципів. Не можемо ризикувати нашими гравцями.. росіяни нам не брати, це орда". Найімовірніше, тренувальний збір нашої головної команди відбудеться за кордоном (гравці одержать спеціальний дозвіл на виїзд за кордон), наприклад, у Туреччині, а може, відразу в Шотландії.

"Даймо українцям "золотий квиток" на Мундіаль"

Тим часом на Туманному Альбіоні не припиняються розмови про те, що Україні, на яку напала росія, треба дати пряму путівку на Мундіаль (тобто звільнити "синьо-жовтих" від участі у поєдинках плей-оф). Таку ідею спочатку висловив представник футбольної асоціації Уельсу, а згодом його підтримали у Шотландії. Зокрема, колишній перший міністр Шотландії Генрі Макліш заявив, зокрема, таке: "ФІФА має продемонструвати унікальну солідарність з Україною і гарантувати, що український прапор буде високо майоріти у фінальній стадії чемпіонату світу... Настав час ФІФА активізуватися й сказати Україні, що... вона буде на чемпіонаті світу. І тоді ми додамо до жеребкування ще одну збірну".

За інформацією Daily Record, Макліш та його прихильники пропонують збільшити кількість команд учасниць Мундіалю-2022 у Катарі - з 32 до 33. Тоді у групі, до якої потрапила би збірна України, було би не чотири, а п'ять команд. Ідею ексглави уряду Шотландії уже підтримав голова тамтешньої асоціації уболівальників Енді Сміт. “Ми повинні дати Україні "золотий квиток" на Мундіаль, — заявив Сміт. — Це буде справедливо. Я розумію, що виникнуть деякі незручності, особливо для команд, які попадуть в групу, де буде п'ять учасників. Але це буде можливість висловити нашу підтримку Україні та єдність з нею".

"Я буду рада, якщо Шотландія гратиме з Україною у групі з п'яти команд, — додала депутатка парламенту Шотландії від лейбористів Моніка Леннон. — Це буде чудова можливість сказати путіну, що ми підтримуємо Україну”.

Нагадаємо, на пропозицію представника футбольної асоціації Уельсу (щодо надання збірній Україні прямої путівки на Мундіаль) один із лідерів "синьо-жовтих", півзахисник лондонського "Вест Гема" Андрій Ярмоленко відреагував негативно. Мовляв, така допомога нам зовсім не потрібна, мусимо грати, і нехай на чемпіонат світу поїде найсильніший…

Але не всі футбольні люди в Україні такі категоричні. "Ми реально не маємо можливості грати, але така ситуація, що у нас великий шанс потрапити на Мундіаль, - оцінив імовірність "золотого" квитка для "синьо-жовтих" перший віцепрезидент УАФ Олексій Михайличенко. - Таке рішення буде перемогою здорового глузду. Сьогодні не тільки ми потребуємо уваги світу - світ також потребує нашої уваги... Буде добре, якщо збірна України буде на чемпіонаті світу. Більше навіть не з футбольної точки зору, а з політичної, моральної і психологічної". Підтримав Михайличенка головний тренер київського "Динамо" Мірча Луческу. За словами румунського фахівця, "зелене світло для України на участь у чемпіонаті світу може бути для цієї нації дуже важливим".

Футбол. Мундіаль-2022

Жеребкування групового турніру

Група A: Катар, Нідерланди, Сенегал, Еквадор
Група B: Англія, США, Іран, Уельс/Шотландія/УКРАЇНА
Група C: Аргентина, Мексика, Польща, Саудівська Аравія
Група D: Франція, Данія, Туніс, Перу/Австралія/ОАЕ
Група E: Іспанія, Німеччина, Японія, Коста-Рика/Нова Зеландія
Група F: Бельгія, Хорватія, Марокко, Канада
Група G: Бразилія, Швейцарія, Сербія, Камерун
Група H: Португалія, Уругвай, Південна Корея, Гана

Матч-відкриття за участі збірної Катару відбудеться 21 листопада 2022 року о 13.00 за місцевим часом - на стадіоні "Аль-Байт" у місті Аль-Хор.

Матч за третє місце - 17 грудня на стадіоні Khalifa International Stadium у Досі, фінальний матч - 18 грудня на стадіоні Lusail Iconic у Лусаїлі (обидва поєдинки - о 18.00).

Схожі новини