Передплата 2024 «Добра кухня»

Як без Зіни та Малини обіграти фінів?

Попри кадрові втрати, перемогти на виїзді збірну Фінляндії футбольна збірна України мусить

Для футбольної збірної України настає пора вирішальних матчів відбору на Мундіаль-2022. Залишилося три поєдинки, і кожний з них як справжній фінал — бо у кожному «синьо-жовтих» влаштує тільки перемога. Дев’ять очок у матчах зі збірними Фінляндії (на виїзді) та Боснії і Герцеговини (вдома й на виїзді) гарантують підопічним Олександра Петракова друге місце у Групі D. А відтак збірна України зможе продовжити боротьбу за путівку на Мундіаль-2022 у Катарі у плей-оф-мінітурнірі, що відбудеться у березні наступного року.

Перед жовтневими по­єдинками «синьо-жов­тих» українських убо­лівальників чи не найбільше цікавило, чи викличе врешті-решт Олександр Петраков до збірної півзахисника італійської «Аталанти» Руслана Малинов­ського. Не викликав… Судячи з дуже нервової реакції Петрако­ва на запитання про відсутність Малиновського у складі коман­ди, між головним тренером і гравцем — серйозний особис­тий конфлікт. Ані Петраков, ані Малиновський не змогли «пе­реступити через себе», аби цей конфлікт погасити…

Крім Руслана Малиновсько­го, у жовтневих поєдинках збір­ної України не зіграють через травми захисник Віталій Мико­ленко, півзахисники Олександр Зінченко й Віталій Буяльський. Миколенка замінить, імовірно, Едуард Соболь, замість Зінчен­ка у ролі диспетчера виступить Микола Шапаренко. А Буяль­ський, якого вперто ігнорував екснаставник збірної України Андрій Шевченко, ще не впи­сався, як на мене, у малюнок гри «синьо-жовтих»… Петра­ков уперше викликав до розта­шування збірної хавбека «Дні­пра-1» Олександра Піхальонка. Можливо, наставник «синьо-жовтих» бачить у центрі поля саме цього футболіста?

Попри усі кадрові втрати, перемагати у жовтневих мат­чах мусимо. Завдання збірної України у поєдинку проти збір­ної Фінляндії може трохи полег­шити те, що суперникам також конче потрібні три очки. Нічия фінів, як і українців, не влашто­вує, тож навряд чи господарі виставлять біля своїх воріт за­хисний «автобус». Збірна Фін­ляндії також атакуватиме, тому відкриватиме зони, у які змо­жуть вриватися швидкі гравці нашої збірної…

Попри певний прогрес, який демонструє останніми рока­ми фінська команда, за класом вона «синьо-жовтим» посту­пається. Такого суперника ми зобов’язані перемагати й удо­ма, і в гостях. Але у Києві ви­грати у фінів не вийшло — була прикра нічия 1:1. Будемо споді­ватися, що «нічийний синдром» українців у цьому відбірному циклі вже позаду і у суботу підопічні Олександра Петракова на­решті здобудуть свою першу перемогу. Якщо ж не вдасться, значить, нам точно «поробле­но»… Із Петракова, до речі, у разі нічиєї або поразки журна­лісти точно «знімуть скальп». Невиклик Малиновського йому точно не забудуть…

Футбол. Мундіаль-2022

Відбірний цикл

Група D

І В Н П М О

1. Франція 6 3 3 0 8−3 12

2. УКРАЇНА 5 0 5 0 6−6 5

3. Фінляндія 4 1 2 1 4−5 5

4. Боснія 4 0 3 1 5−6 3

5. Казахстан 5 0 3 2 5−8 3

9 жовтня: Казахстан — Бос­нія і Герцеговина, Фінляндія — УКРАЇНА.

12 жовтня: Казахстан — Фін­ляндія, УКРАЇНА — Боснія і Гер­цеговина.

13 листопада: Боснія і Гер­цеговина — Фінляндія, Франція — Казахстан.

16 листопада: Боснія і Гер­цеговина — УКРАЇНА, Фінляндія — Франція.

Національна збірна України з футболу

(склад, що готується до відбірних матчів проти збір­них Фінляндії та Боснії і Гер­цеговини)

Воротарі: Георгій Бущан («Динамо»), Андрій П’ятов («Шахтар»), Дмитро Різник («Ворскла»).

Захисники: Олександр Ка­раваєв, Ілля Забарний, Олек­сандр Тимчик, Олександр Сирота, Артем Шабанов («Ди­намо»), Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Віктор Корні­єнко («Шахтар»), Едуард Со­боль («Брюгге», Бельгія).

Півзахисники: Сергій Сидор­чук, Микола Шапаренко, Віктор Циганков («Динамо»), Тарас Степаненко («Шахтар»), Сер­гій Булеца («Зоря»), Олександр Піхальонок («Дніпро-1»), Андрій Ярмоленко («Вест Гем», Англія), Олександр Зубков («Ференцва­рош», Угорщина), Ігор Харатін («Легія», Польща).

Нападники: Роман Яремчук («Бенфіка», Португалія), Артем Довбик («Дніпро-1»), Данило Сікан («Шахтар»).

Резерв: воротар Андрій Лу­нін («Реал», Іспанія), захис­ники Валерій Бондар, Юхим Конопля («Шахтар»), півза­хисники Богдан Михайли­ченко («Андерлехт», Бельгія), Владислав Кочергін («Зоря»), Владислав Калітвінцев («Дес­на»).

Схожі новини