Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Збірну Англії поважаємо. Але не боїмося

Головним фаворитом Євро-2020 вважають зараз “Трьох левів”. Чи зможе Україна їх “уполювати”?

На футбольному Євро-2020 настає пора вирішальних поєдинків. З 24 команд-учасників 16 уже вилетіли, і боротьбу за перемогу продовжують 8 найкращих команд цього чемпіонату Європи. На щастя, серед них і збірна України, яка у 1/8 фіналу перемогла збірну Швеції (2:1).

Попри ту звитягу, букмекери у підопічних Андрія Шевченка відверто не вірять, приймаючи ставки на їхню перемогу на Євро з найвищим серед усіх чвертьфіналістів коефіцієнтом — аж 35:1 (тобто той, хто поставить на перемогу «синьо-жовтих» у фіналі Євро тисячу гривень, одержить у разі її перемоги у фіналі цілих 35 тисяч). Утім, на цьому Євро фаворити виграють далеко не завжди. Перед початком чемпіонату багато говорили й писали про такі сильні, без сумніву, команди, як збірні Нідерландів, Португалії, Франції і Німеччини. І всі вони грали дуже добре — але всі вони вже поїхали додому…

Присвоєний експертами збірній України статус «андердога» має допомогти її футболістам грати максимально розкуто, адже тягар відповідальності за результат на них уже не висить. Принаймні такий, який зараз на плечах гравців збірної Англії. До речі, саме її букмекери вважають зараз головними фаворитами Євро-2020: ставки на перемогу англійців у фіналі турніру приймають з коефіцієнтом лише 3:1. На збірну України, нагадаю, 35:1! Уявляєте, що зробить із зірковою збірною Англії тамтешня преса, якщо в ¼ фіналу вона не пройде «синьо-жовтих»?

Україна й Англія зіграють свій чвертьфінал останніми, у суботу, 3 липня, о 22.00. А першими на поле вийдуть збірні Іспанії й Швейцарії (п'ятниця, 2 липня, С.-Петербург, 19.00). Гадаю, після вольової перемоги швейцарців над самими французами (у 1/8 фіналу альпійці програвали 1:3, але потім зрівняли рахунок і виграли у серії пенальті) симпатії багатьох українських уболівальників будуть на боці підопічних Владіміра Пєтковіча. Уже якось і забулося про «ковідну перемогу» збірної Швейцарії над збірною України у Лізі націй (лікар швейцарського кантону Люцерн заборонив той матч через спалах «корони» в нашій команді, і «синьо-жовтим» присудили технічну поразку, через що у Лізі націй з Ліги, А ми вилетіли до Ліги В)… Але симпатії симпатіями, а фаворитом у першому чвертьфіналі буде все-таки збірна Іспанії.

Чемпіонат Європи Іспанія розпочала важко: маючи відчутну ігрову перевагу над шведами й поляками, звела ті поєдинки внічию. Потім іспанців «прорвало» зі словаками (5:0). У 1/8 фіналу Іспанія цілком за грою обіграла Хорватію. Героїчні балканці билися як леви, програючи 1:3, зрівняли рахунок! Але у додатковий час Іспанія забила ще двічі, дотиснувши втомлених хорватів завдяки замінам. Тренерський штаб Хорватії також їх робив, але футболісти, що вийшли на заміну в іспанців, були значно сильнішими від тих, що замінили втомлених хорватських гравців. Власне, саме «глибшу» лаву запасних збірної Іспанії можна вважати одним із її головних козирів у матчі проти Швейцарії. До того ж далеко не факт, що черговий поєдинок проти однієї з топзбірних швейцарці проведуть так само вдало, як проти французів. А ну як станеться такий самий провал, який був у матчі Швейцарії проти Італії? Проти мобільної «Скуадри адзурри» альпійці особливих аргументів не мали…

Другий п'ятничний чвертьфінал, Бельгія — Італія (2 липня, Мюнхен, 22.00), називають «достроковим фіналом». І справді, обидві збірні можуть претендувати на «золото» Євро-2020. Бельгійці й італійці легко виграли свої групи, здобувши про три перемоги. У 1/8 фіналу Бельгія, хоч не мала значної ігрової переваги, перемогла чемпіона Євро-2016, збірну Португалії (1:0). Італія мучилася з Австрією у додатковий час, зате грала свій поєдинок 1/8 фіналу на день раніше, тож мала час відновитися. За Бельгію — прекрасна форма її головного бомбардира Ромелу Лукаку, який може «зліпити» гол буквально з нічого. За Італію — найкращий, мабуть, на цьому Євро комбінаційний футбол. Утім, іще ніхто не знає, як зіграє Італія після такого блискучого початку. На Євро й Мундіалях «Скуадра адзурра» стартувала зазвичай, як мокре горить. У групі Італія часто грала дуже натужно, бувало, виходила у плей-оф із трьома нічиїми, лише коштом кращої різниці забитих і пропущених м'ячів. Зате потім італійці «розганялися», виходячи на пік форми десь до чвертьфіналу… На цьому Євро ситуація протилежна. Італія стартувала потужно, завоювавши своєю грою звання головного фаворита. Але вже у першому матчі плей-оф, проти старанної, але все-таки досить посередньої Австрії, «Скуадра адзурра» мала певні проблеми… Яку саме Італію побачимо у чвертьфіналі? Власне, це й визначить ім'я переможця другого чвертьфіналу.

Третій чвертьфінал, Чехія — Данія (субота, 3 липня, Баку, 19.00), можна назвати битвою двох несподіванок. Данці потрапили до чвертьфіналу завдяки дуже вдалій для себе турнірній «сітці», яка подарувала їм у 1/8 фіналу далеко не найсильнішу збірну Уельсу. А ось чехи стали авторами справжньої сенсації, здолавши в 1/8 сильну збірну Нідерландів, яка, нагадаю, виграла в України. Хто у поєдинку Чехія-Данія буде фаворитом? Гадаю, шанси у них рівні (можливо, невеличку психологічну перевагу матимуть чехи, окрилені звитягою над «ораньє»). Після того, як збірна Данії втратила свою головну зірку Крістіана Еріксена (той під час матчу з фінами ледь не помер через серцевий напад), багато хто скандинавів «списав». Але, як не парадоксально, без Еріксена данці грають краще. Раніше суперники знали, що футболісти збірної Данії, отримавши м'яч, відразу шукають очима Еріксена, аби відпасувати на нього. Тепер же тактика данців стала більш різноманітною… Загалом, багато у цьому матчі залежатиме від того, яка з команд краще пристосується до азербайджанської спеки. Увечері 3 липня синоптики обіцяють у Баку сонячну погоду, температура — плюс 30, що відчуваються як плюс 35…

І нарешті, головний для нас чвертьфінал — Україна — Англія (субота, 3 липня, Рим, 22.00). Як не прикро для вболівальників «синьо-жовтих», беззаперечним фаворитом цього поєдинку експерти й букмекери вважають англійців. Власне, через дуже вдалу, як міркують «буки», турнірну «сітку» збірної Англії у плей-оф її зараз розглядають як головного претендента на «золото» Євро-2020: у чвертьфіналі Україна, у півфіналі — переможець пари Чехія-Данія. Хто б не вийшов у фінал із другої частини «сітки», його шлях до фінального матчу буде важчим. Там не лише чвертьфінал Бельгія-Італія, а й також імовірний півфінал Італія-Іспанія, або ж Бельгія-Іспанія… Але все це — лише теорія. А на практиці українцям цілком до снаги дати англійцям справжній бій.

Стадіон у Римі, на якому відбудеться матч, «зіграє» за нас, бо стане для англійців на цьому Євро першою недомашньою ареною (досі Англія грала лише на рідному лондонському «Вемблі»). Аргументом «синьо-жовтих» має стати також ігрова модель, випробувана у переможному матчі проти шведів. Три центральні захисники, плюс дует крайніх оборонців, здатних за потреби зіграти на «крилах» нашої атаки, і орієнтований на руйнування трикутник хавбеків у центрі поля — саме те, що потрібно проти Англії. Її поєдинок проти Німеччини показав, що оборона «Трьох левів» далеко не бездоганна. На ворота англійців вивалювалися Вернер і Мюллєр, і якби ці німецькі нападники мали трохи більше щастя, то перемогти у тому матчі 1/8 фіналу міг би «Бундестім».

Загалом, збірну Англії наші боятися не повинні. Якось так історично склалося, що українські футболісти не вважали англійців справжньою топзбірною. Мовляв, от Іспанія, Італія, Франція, Німеччина — це сила, відразу зливаємо воду, а з Англією ще можна боротися… Відповідно, коли наші виходили проти німців чи французів, то відчували неабиякий мандраж (навіть коли у плей-оф до Мундіалю-2014 перемогли у Києві Францію 2:0, на матч-відповідь вийшли настільки переляканими, що програли 0:3). А коли виходили проти англійців — великого мандражу зазвичай не було… Будемо сподіватися, що таке ставлення до збірної Англії передалося й нинішньому поколінню збірної України. Тобто зіркового суперника поважаємо — але не боїмося.

Загалом, у суботу «синьо-жовтим» втрачати буде нічого. Як програють, але на полі «вмиратимуть», то особливих претензій до наших хлопців ніхто в Україні не матиме. А якщо раптом пройдуть Англію, то стануть справжніми героями. Тож уперед, Україно! Ми з тобою!

Схожі новини