Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми вийшли на цей матч як на війну». І перемогли!!!

Проявивши мужність і стійкість, футбольна збірна України обіграла шведів і вийшла у чвертьфінал Євро-2020

Андрія Шевченка можна тепер уважати великим фахівцем зі збірної Швеції. Дев’ять років тому, на домашньому Євро-2012, Шева забив у Києві шведам два голи, і Україна перемогла 2:1. Той матч був першим для «синьо-жовтих» на груповому етапі, а на Євро-2020 ми зустрілися зі шведами в 1/8 фіналу. І Андрій Шевченко вже не форвард, а головний тренер… Але Україна знову перемогла з рахунком 2:1! Після поразки від збірної Австрії чимало українських уболівальників у наших хлопців не вірили. Як виявилося, дарма! «Ми вийшли на матч зі шведами як на війну», — розповів автор нашого першого гола Олександр Зінченко. Аби виграти цю «війну», футболістам збірної України довелося проявити неабияку мужність. Потужні суперники грали жорстко, іноді навіть жорстоко… Але українці вистояли — і перемогли!

Відверто захисний варіант складу збірної України (у «старті» вийшли троє центральних оборонців і два опорні хав­беки, орієнтовані на руйнування атак суперника) трохи заскочив. Адже гра­ли ми не з Іспанією чи Францією… Але, як з’ясувалося, такий стартовий склад українців здивував і шведів. Вони лю­блять віддати супернику ініціативу й проводити швидкі контратаки, а тут ми­моволі довелося йти вперед, «в'язнучи» у щільному захисті українців…

Орієнтований на оборону склад не завадив нашим провести блискучу ата­ку. Шапаренко перевів направо на Ка­раваєва, той віддав Ярмоленку, після блискучого пасу якого Зінченко «роз­стріляв» воротаря шведів — 1:0!

Не стримував емоцій після перемоги над шведами Олександр Зінченко, який був у складі збірної України найкращим. Фото uefa.com
Не стримував емоцій після перемоги над шведами Олександр Зінченко, який був у складі збірної України найкращим. Фото uefa.com

Якби пішли на перерву за такого ра­хунку, матч, гадаю, склався би для збір­ної України набагато легше. Але Фор­сберг, що був найкращим у шведів, не без допомоги рикошету рахунок зрівняв — 1:1. Гол окрилив шведів, і у першій по­ловині другого тайму той же Форсберг міг забивати двічі. Але за нас зіграли штанга й поперечка. Своєю чергою, піс­ля красивої комбінації на правому фланзі влучив у штангу воріт шведів Сидорчук… У додатковий час сил у футболістів обох збірних залишилося небагато. На цій «ві­йні» треба було не так грати, як бороти­ся й терпіти… Вирішальним моментом став фол проти Бєсєдіна, за який арбітр абсолютно справедливо покарав шведа червоною карткою. Залишившись у мен­шості, втомлені суперники перейшли до глухої оборони… Усе вирішиться у серії пенальті? Ні! Гравець англійського «Ман­честер Сіті» Олександр Зінченко з ліво­го флангу пасує у штрафний майданчик шведів, і нападник «Дніпра-1» Артем До­вбик, який вийшов на заміну, головою за­биває переможний гол — 2:1! Україна — у чвертьфіналі Євро-2020!

Апетит, як відомо, приходить під час трапези. І ось уже вболівальники, які не вірили у перемогу над шведами, мріють про звитягу підопічних Шевченка над англійцями… З одного боку, беззапе­речним фаворитом у чвертьфіналі буде Англія. Ця збірна на Євро-2020 ще не пропустила жодного гола, а в 1/8 фіналу перемогла не кого-небудь, а самих нім­ців. Водночас англійці на цьому Євро не справляють враження непереможних. У тому ж матчі з Німеччиною в англійців була дитяча «обрізка» у центрі поля, піс­ля якої німецький форвард Мюллєр «ви­котився» на англійські ворота й повинен був забивати (не влучив)… Одне слово, поважати збірну Англії треба, а боятися — не варто. Хай англійці бояться, це вони фаворити, їм є що втрачати. У разі не­вдачі преса Туманного Альбіону їх про­сто знищить… Українці ж на цьому Євро вже стрибнули вище голови (за резуль­татом), тож можуть зіграти спокійно, «на розслабоні», у своє задоволення.

Як на мене, тієї гри, на яку здатна ця збірна України, вона на цьому турнірі ще не продемонструвала. Можливо, це ста­неться саме у грі проти Англії? Зінченко вже «підтягнувся», набирає форму Ци­ганков, можливо, знайде свою найкра­щу гру Малиновський. Важливо також, аби до суботи встиг відновитися Ярмо­ленко… Ну і, звичайно, Довбик! У Глазго ця секретна зброя Шевченка вивела нас до чвертьфіналу. Чому б їй не вистрели­ти ще й у Римі?

Схожі новини