Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Невже – Луческу? Так!

Сенсаційне повідомлення виплеснули футбольні інтернет-мережі країни ще у четвер зранку про те, що до Києва прилетів Мірча Луческу

Але побував не у «Шахтарі», який тренував із 2004 по 2016 рік і який вважав майже рідним, а у «Динамо» і на його тренувальній базі у Кончі-Заспі, нібито готуючись до укладання контракту із цим українським клубом.

А вже у пообідню пору сенса­ція стала реальністю: столичний клуб оголосив про призначення 74-річного румунського фахівця новим головним тренером. На цій посаді Мірча Луческу замінить Олексія Михайличенка, звільне­ного після останнього матчу киян у 29 чемпіонаті України. Про те, що керівництво «Динамо» було вкрай зацікавлене у тому, щоб саме цей фахівець очолив їхню головну команду, свідчить хоча б той факт, що за Луческу клуб від­правляв літак. І ось сторони ді­йшли згоди.

Кандидатура Луческу, з огляду на принципи запрошення клубом головних тренерів, видається вкрай несподіваною, цікавою і, мабуть, головною у тренеріаді клу­бу. Що ж, у фахових якостях цього кандидата на пост головного тре­нера «Динамо» сумніватися не до­водиться. Їх він продемонстрував під час роботи із «Шахтарем» (8 разів здобував із командою золоті медалі ЧУ, 6 разів — Кубок України і у сезоні 2008/09 — Кубок УЄФА). Але там були інші умови і обстави­ни, а головне — значно краще фі­нансове підґрунтя.

Офіційних подробиць цьо­го контракту не розголошено. Проте ресурс ziare.com повідо­мив про фінансові подробиці угоди обох сторін. За їхньою ін­формацією, кияни запропону­вали Луческу зарплату 3 міль­йони євро. Контракт підписано терміном на два роки із мож­ливою пролонгацією ще на рік. Найімовірніше, головним по­мічником румунського трене­ра у «Динамо» буде Александр Спірідон, який був асистентом Луческу у «Шахтарі».

Здавалося б, що у цьому не­звичного і сенсаційного? Нібито й звична річ: клуб запросив но­вого тренера. Однак у пам’яті вітчизняних вболівальників ще свіжі спогади про те, як, очолю­ючи «Шахтар», цей тренер ста­вився і у вчинках, і у висловах до «Динамо» і його керівництва, та як улесливо — до Ахметова та «Шахтаря». І ось тепер він, як ка­жуть, перейшов на інший бік ба­рикади…

До чого це призведе? До якісного стрибка у грі «Дина­мо» і зміщення із чемпіонсько­го престолу «Шахтаря»? Чи, може, Луческу стане таким собі «троянським конем» у клу­бі і спричиниться до ще біль­шого поглиблення кризи, в якій зараз опинилося «Динамо»? Зрештою, як сприймуть цього тренера на очільній посаді чис­ленні фанати та вболівальники «Динамо»?..

Нагадаємо, що гравці го­ловної столичної команди за­раз перебувають у відпуст­ці, яка завершиться 30 липня. Тоді й зустрінуться із своїм но­вим коучем. А може, «місте­ром»?

Схожі новини