Передплата 2024 «Добра кухня»

«Перший матч – 30 травня»

Чемпіонат футбольної УПЛ пропонують дограти у двох містах. Чи буде одним із них Львів?

Як повідомив виконав­чий директор Української прем’єр-ліги Євген Дикий, її чемпіонат може відновитися 30 травня. «Обов'язковою умовою є тестування футбо­лістів на коронавірус», — по­яснив Дикий. А генеральний директор донецького «Шах­таря» Сергій Палкін запропо­нував провести поєдинки 9 турів, які залишилося зіграти в УПЛ, тільки у двох містах. Логіка є: за такого варіанта можна уникнути переїздів, які зараз багатьом командам Прем’єр-ліги не по кишені.

«Відбулося засідан­ня робочої групи, було присутнє керівництво Української асоціації футболу, — розповів виконавчий директор УПЛ. — Ми представили клубам оптимістичний сценарій віднов­лення футбольного чемпіонату. Плануємо, що 30 травня відбу­деться перший матч дограван­ня, у рамках 24-го туру».

Якщо цей план стане реаль­ністю (дозвіл на відновлення чем­піонату УПЛ має дати уряд), то другий (груповий) етап турні­ру завершився би 11 липня. 18 і 22 липня були би зіграні поєдин­ки плей-оф (за третю путівку до Ліги Європи). 10 червня планують провести півфінальні матчі Куб­ка України, а фінал цього турніру відбувся би 15 липня. Найімовір­ніше, не у Тернополі, як перед­бачалося раніше: через складну епідеміологічну ситуацію на Тер­нопільщині фінальний матч Кубка України можуть перенести в інше місто. Зокрема, на кубковий фі­нал претендують Черкаси.

«Звичайно, обов’язковою умовою поновлення футболь­ного чемпіонату буде прове­дення тестів на коронавірус», — розповів Дикий. За його сло­вами, клуби УПЛ нагадали, що є певні труднощі з необхідною кількістю тестів. І запитали — чи допоможуть УАФ і Ліга? «Зроби­мо для допомоги усе, що змо­жемо», — пообіцяв функціонер. Каже, УАФ звертатиметься до Міністерства охорони здоров’я, аби посприяло клубам придба­ти тести за прийнятною ціною. Адже, мовляв, є і за 500 гривень, і за 2 тисячі, і навіть за 5 тисяч… «Є протокол німецької Бундес­ліги, — зазначив Дикий. — Спіль­но з УАФ працюємо над тим, щоб впровадити свій протокол, який буде обов’язковий перед усіма матчами чемпіонату. Бу­дуть єдині вимоги до тестуван­ня. Тільки в разі негативного ре­зультату футболістам дозволять взяти участь у матчі».

У німецькій Бундеслізі, до­свід якої хочуть використати наші футбольні чиновники, чемпіо­нат планували відновити 9 трав­ня. Одначе перенесли старт тур­ніру на 15-те (остаточне рішення федеральна канцлерка Ангела Меркель мала прийняти 6 трав­ня). Футболісти клубів Бундесліги вже давно тренуються і вже поча­ли здавати тести на коронавірус. У мюнхенській «Баварії» жодного позитивного тесту на Covid-19 не було, зате у «Кельні» троє грав­ців виявилися інфікованими. Цих футболістів відправили на дво­тижневий карантин, решта ж «козлів» продовжила тренування.

«Ми одержали від Бундес­ліги документ про те, як треба дотримуватися протоколу без­пеки (про який згадував Дикий — А.В.), — розповів гендирек­тор „Шахтаря“ Сергій Палкін. — При перельотах у літаку гравці мають сидіти на відстані, отже, борти повинні бути досить міст­кі. Перевозити повинні два ав­тобуси — щоб витримувати дис­танцію між футболістами. З економічної точки зору укра­їнським клубам складно нести такі витрати… Доцільніше було би вибрати два міста, довкола яких сконцентровано найбільше команд, і завершити чемпіонат у цих двох містах».

За інформацією ЗМІ, відпо­відне рішення клуби УПЛ мають прийняти у четвер, 7 травня. Які ж два міста оберуть? Головним претендентом на проведення матчів у Групі І є, без сумніву, Київ. Там грають домашні мат­чі «Динамо» й ковалівський «Ко­лос», там базується донецький «Шахтар», там аж три стадіони. Мабуть, Київ влаштує і чернігів­ську «Десну», і «Олександрію», і луганську «Зорю» (базується у Запоріжжі). А матчі Групи І І мож­на провести у Дніпрі чи Львові. На користь Дніпра те, що «Олім­піку», який базується у Києві, полтавській «Ворсклі» й «Маріу­полю» туди ближче, тож ці клу­би, як і «Дніпро-1», підтримають радше Дніпро, ніж Львів. Зате у місті Лева не тільки дві команди Групи І І, «Львів» і «Карпати», а й два стадіони, «Україна» і «Арена Львів».

А тим часом…

Із 4 травня уряд Італії дозво­лив клубам Серії, А відновити бі­гові тренування — «за умови до­тримання футболістами правил соціальної дистанції» (не менше двох метрів). Тренування дозво­лили також в Іспанії.

«Футбольні федерація і Ла Ліга самі вирішать, коли почина­ти матчі, — повідомив іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес. — Якщо футбол повернеться, то, звичайно, без уболівальників на стадіонах».

У Бельгії досі не знають, чи дограватимуть футболь­ний чемпіонат: Рада директо­рів бельгійської ліги прийма­тиме рішення щодо цього 15 травня… Зате в Англійській прем’єр-лізі сумнівів не мають: чемпіонат обов’язково догра­ють, але на нейтральних полях (можливо, на тренувальних ба­зах). Усього буде використа­но до 10 арен. Після того, як ві­домий у минулому англійський футболіст Гаррі Невіл припус­тив, що АПЛ може завершити сезон за кордоном, свої послу­ги запропонував… австралій­ський Перт. У цьому місті на за­хідному узбережжі Зеленого континенту впевнені: 92 матчі чемпіонату АПЛ можна зіграти там… У Перті, де, як каже тре­нер одного з клубів АПЛ, «зараз ідеальна погода», є чотири ве­ликі стадіони.

Схожі новини