Передплата 2024 ВЗ

На п’єдесталі Україна, Європа і цілий світ!

На ІІІ Юнацькій Олімпіаді представники «синьо-жовтої» збірної здобули ще три золоті нагороди

У Буенос-Айресі (Аргентина), де тривають ІІІ Юнацькі Олімпійські ігри, українські спортсмени, здається, знайшли золоту копальню. Окрім медалі найвищого ґатунку шпажистки Катерини Чорній, скарбничка «синьо-жовтої» збірної поповнилася ще трьома золотими дисками.

Друге «золото» на фех­тувальних доріжках упій­мала Катерна Чорній — у командній першості у складі збірної «Європа-1». Разом з угорськими шаблістами Кріс­тіаном Рабом та Лізою Пустай, рапіристами Мартіною Фава­ретто з Італії та Арманом Спі­шиже з Франції, а також іта­лійським майстром шпаги Давидом Веролі у чвертьфі­налі киянка перемогла збір­ну Африки (30:18). Далі була упевнена перемога над «Єв­ропою-3» (30:22). А у фіналі перший склад збірної Старо­го Світу виявився сильнішим за «Азію — Океанію-1» (28:25).

На вирішальний поєдинок, коли табло висвічувало 20:17 на користь європейців, ви­йшли Катерина Чорній та Се Кейлінь Сінь Янь з Гонконгу. Та сама Янь, чинна чемпіонка сві­ту серед кадетів, яка проти­стояла українці у фіналі індиві­дуального турніру. У шпажному фехтуванні ой як непросто ні­велювати відставання у три уколи! Та Се Янь доклала усіх зусиль, аби вивести свою ко­манду у лідери. А Чорній ро­била часом неможливе, аби зберегти ту комфортну пере­вагу. Ця міні-дуель заверши­лася за рахунку 8:8 (і 28:25 у підсумку). Катя принесла Єв­ропі та Україні друге «золото», а її титулована опонентка зно­ву змушена була задовольни­тися «сріблом».

Ще одне «золото» — в акти­ві гімнаста Назара Чепурного, яке він здобув у мультидис­циплінних змаганнях у складі «Команди Симони Байлз». Ре­зультат у цьому турнірі визна­чався за сумою місць кожного з членів команди. Найменша кількість балів забезпечува­ла перемогу. Свій найкращий результат Назар показав у вправах на брусах: з 13,833 бала він став третім. На кіль­цях (12,266) українець зупи­нився на 18-й позиції, у віль­них вправах (13,566) — на п’ятій, на поперечині (12,400) — 14-й, а в опорному стрибку (13,000) — 19-й. У команді чо­тириразової олімпійської чем­піонки Ріо та десятиразової чемпіонки світу американки Симони Байлз разом з Чепур­ним найвищий титул здобули такі гімнасти: угорець Крісті­ан Балаш, Руан Лендж з ПАР, Тамара Аніка Онг із Сінгапуру, Фам Ну Фуон з В’єтнаму та іс­панка Альба Петіско. Коман­да Байлз набрала 293 очки і з солідним запасом відірвалася від найближчих переслідува­чів, «Команди Макса Вітлока» (349 очок). На третій позиції — підопічні Оксани Чусовітіної (352 очки).

Ще одна українська пе­ремога народилася на вес­лувальному каналі. В акаде­мічному веслуванні у фіналі Іван Тищенко зафіксував «зо­лотий» час — 1.32,47. Сво­го найзатятішого опонента, білоруського тезку Бринзу, українець випередив на 0,37 секунди. Третім фінішував австралієць Кормак Кенне­ді-Леверет, який зупинив се­кундомір через 1,37 секунди після переможця. «Якщо взя­ти до уваги той невеличкий проміжок часу, що відділяв півфінальні заїзди від фіналь­ного, моїм головним завдан­ням було продемонструвати стабільність, — розповів Іван Тищенко прес-службі НОК України. — Перед поїздкою до Аргентини я мріяв показати все, на що здатний, усе, що відпрацьовував на тренуван­нях. Медаль — це результат наполегливої праці».

Схожі новини