Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Волейбольний тріумф «біло-червоних»

Уся Польща «на вухах»: її чоловіча збірна стала переможцем домашнього чемпіонату світу

Волейболісти Бразилії до Книги рекордів Гіннесса так і не потрапили. Аби це зробити, бразильцям треба було виграти волейбольний Мундіаль четвертий раз поспіль. Південноамериканців зупинили поляки, які на домашньому чемпіонаті світу виступили просто блискуче. У фінальному матчі в Катовіцах “біло-червоні” перемогли зіркову збірну Бразилії з рахунком 3:1.

В ісім років тому Польща й Бразилія вже зустрічалися у фіналі. Тоді перемог­ли “канаріньос”. Але зараз у Польщі значно сильніша збірна, що вона й довела, двічі обігравши бразильців на домашньому Мундіалі. У першому поєдинку, на стадії “турніру шести”, поляки вирвали перемогу в п’ятому, вирішальному тайбрейковому сеті. У бразильців тоді здали нер­ви, вони довго сперечалися з арбітрами, які абсолютно правильно встановили, що під час останнього розіграшу м’яч вилетів за межі майданчика саме від бразильського блоку... У фіналі ж Польща впоралася з Бразилією у чотирьох сетах. Перший, щоправда, господарі програли (18:25), але згодом, натхненні несамовитою підтримкою рідних “кібіцуф”, виграли три сети поспіль (25:22, 25:23, 25:22).

У матчі за “бронзу” збірна Німеччини перемогла збірну Франції — 3:0 (25:21, 26:24, 25:23). Очевидно, у французів, які мріяли зіграти у фіналі, але поступилися у півфіналі бразильцям, на поєдинок за третє місце просто не залишилося сил. Насамперед — моральних.

П ід час волейбольного Мундіалю автор цих рядків був у Польщі. Без перебільшення, за “біло-червоних” уболівала вся країна — від малого до великого. Волейболом часто відкривалися випуски новин, волейбол дивилися ввечері у пивбарах і кнайпах... Польський Мундіаль мав великий комерційний успіх: іще до півфіналів було продано більше квитків, ніж на всі матчі попереднього чемпіонату світу.

Турнір у Польщі не обійшовся без політичних скандалів. На церемонії відкриття, яка відбулася на варшавському стадіоні “Народови”, польські вболівальники дружно засвистали збірну Росії. Це відповідь на російську агресію в Україні... У першому матчі другого групового турніру поляки грали з бразильцями — Польща перемогла. Після цього матчу Бразилія грала з Росією. Збірній Польщі, аби вона гарантувала собі участь у півфіналі, потрібна була перемога росіян. Ведучий однієї з радіостанцій повідомив про це слухачів і запропонував тим, хто в матчі Бразилія-Росія вболіватиме за росіян, зателефонувати в ефір. Але дзвінків не було... Бразилія у росіян виграла, тож полякам, аби потрапити до півфіналу, треба було не поступитися Росії (точніше, можна було навіть програти, але тільки 2:3). Польща Росію перемогла. І знову не обійшлося без скандалу. Після виграного м’яча російський волейболіст Спиридонов “розстріляв” публіку з уявного автомата, а потім... плюнув у польського депутата, який вигукнув “Поверніть Крим!”.

Схожі новини