Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підготовка до дебюту

Збірна України з баскетболу завершила виступи на міжнародному турнірі у Словенії – команда готується до чемпіонату світу в Іспанії

Після першого етапу у Південному збірна України з баскетболу продовжила підготовку до чемпіонату світу за кордоном, на турнірі Pokal Adecco 2014 у Словенії. Дебютний для наших баскетболістів чемпіонат світу цього року відбудеться в Іспанії з 30 серпня по 14 вересня. Наша дружина свої матчі проведе у Більбао.

У Словенії в наших баскетболістів були заплановані спаринги із господарями тренувального паркету, збірними Грузії та Канади. На жаль, наша баскетбольна дружина програла усі три дуелі. У першому матчі словенського спаринг-турніру баскетболісти України поступилися збірній Грузії — 62:70. Втім, у цій грі наставник «синьо-жовтих» Майк Фрателло не прагнув перемогти будь-якою ціною. Нікого зі стартової п’ятірки (Джетер, Липовий, Гладир, Корнієнко, Натяжко) не було на паркеті за три хвилини до фінальної сирени, коли рахунок був рівним (62:62).

У п’ятницю українська збірна знову поступилася. Цього разу наші баскетболісти діяли значно зібраніше і програли канадійцям лише в овертаймі (80:75). Найкращим у складі нашої команди знову став натуралізований американець Пух Джетер (16 очок). А у суботу команда Майка Фрателло поступилася і господарям турніру — збірній Словенії з рахунком 51:64. У цій грі кращим у складі нашої збірної став Артем Пустовий (10 очок і 10 підбирань). По шість очок набрали Пустозвонов, Липовий і Тимофієнко. Після закінчення словенського турніру наші баскетболісти повернулися до Києва. З 28 до 31 липня хлопці тренуватимуться на головній арені столичного Палацу спорту, після чого вирушать на збір до Литви.

У розширеному складі — всі 12 гравців, які на Євробаскеті-2013 отримали путівку на ЧС. Значаться в списку і зіркові Дроздов, Ліщук, Лень, але в Південному їх не було — вони продовжують заліковувати свої травми. Баскетболісти мали приєднатися до команди у Словенії, але так і не змогли відновитися. Шанси кожного з цієї трійці допомогти збірній в Іспанії-2014 невеликі. Фрателло прямо сказав: «Можна пропустити кілька днів зборів, але 11-12 — неприпустимо».

До Словенії Майк Фрателло взяв 19 баскетболістів. На перший короткочасний навчально-тренувальний збір у Південному (Одеська область) американський фахівець взяв 27 баскетболістів, але ще до початку словенського турніру чимало баскетболістів «відсіялися».

Команду покинули Ігор Чигринов («Черкаські Мавпи»), Олександр Сизов (МБК «Миколаїв»), Сергій Попов, Олександр Прокопенко, Володимир Конєв (усі — «Хімік»), В’ячеслав Бобров (БК «Київ») та Остап Чолій (без клубу). Разом з тим, до збірної незабаром має приєднатися гравець молодіжної збірної Владислав Коренюк. Нагадаємо, певною несподіванкою стало запрошення до лав баскетбольної дружини українських американців — Остапа Чолія та Джоеля Боломбоя, які виступають у США. Втім, вже після першого збору Остапу Чолію не знайшлося місця у двадцятці кращих.

Загалом наша баскетбольна дружина повинна провести ще чотири навчально-тренувальні збори (три в Києві і один в Литві), а також зіграти 10 матчів на чотирьох міжнародних турнірах. Всього заплановано 10 контрольних поєдинків з такими командами: Словенія, Грузія, Канада, Литва, Австралія, Франція, Філіппіни, Мексика. Також за тиждень до старту ЧС «синьо-жовті» поміряються силами з однією із найсильніших збірних світу — Іспанією. Додамо й те, що з Францією і Литвою українці грали на Євробаскеті-2013, програвши в обох зустрічах.

Наша збірна дебютує на чемпіонаті світу. У груповому етапі підопічні Фрателло зіграють проти Домініканської Республіки, Туреччини, Фінляндії, Нової Зеландії та США. Для виходу в наступний раунд українцям достатньо фінішувати в межах четвірки.

Наставник «синьо-жовтих», американець Майк Фрателло зазначив, що завдання у команди залишаються ті ж, що й на Євробаскеті-2013: «Наша основна мета вийти з групи. Це нова територія для нас. Торік на чемпіонаті Європи ми також мали, перш за все, вийти в другий раунд — інакше у нас не було б шансів. Зараз та сама історія. У першому раунді мусимо виграти достатню кількість матчів, щоб мати шанс потрапити до наступного раунду. Тому гра з Домініканською Республікою стає найважливішим матчем».

У самій команді найбільше очікують протистояння із чемпіонами світу — збірною США, у якій чимало зірок НБА. Втім, Фрателло намагається не надавати особливого значення цьому протистоянню: «Матч зі США — останній у першому раунді. Я не хвилююся за цей двобій, адже спочатку маємо пройти через усі інші команди, перш ніж зустрітися з американцями. Мусимо вигравати і не хвилюватися перед матчем номер п’ять».

Схожі новини