Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи створить Стаховський нову сенсацію?

У передмісті Лондона стартував уже 128-й Вімблдонський тенісний турнір

У понеділок, 23 червня, на трав’яних кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу й крокету у південному передмісті Лондона, Вімблдоні, найсильніші тенісисти планети розпочали змагання за головний трофей найпрестижнішого і найстаршого із турнірів серії Grand Slam. Як і завжди, тенісисти грають у білій формі, а гостей спортивного свята частують (за чималі гроші) полуницею з вершками.

На цьогорічному Вімблдоні організатори вирішили поміняти ролями першу й другу ракетки чоловічого світового рейтингу. Відтак “посів” несподівано очолив серб Новак Джоковіч, а перший номер рейтингу АТР, іспанець Рафаель Надаль, одержав другий номер серед «сіяних».

На відміну від свого головного суперника й чинного лідера світового рейтингу, Джоковіч значно краще виступає на трав’яних кортах. У своєму стартовому матчі серб поміряється силами із представником Казахстану Андрієм Голубовим. Натомість ґрунтовий Король, як називають Надаля, екзаменуватиме словацького тенісиста Мартіна Кліжана.

Минулорічний чемпіон турніру, британець Енді Маррей, який «посіяний» під третім номером, у своєму першому матчі зіграє з бельгійцем Давідом Гоффіном. Минулого року Маррей став першим британцем, якому підкорився Вімблдон, починаючи з 1936 року. Найкращі ж здобутки на трав’яних кортах Британії в активі у Роджера Федерера — сім перемог із восьми фіналів. Цьогорічний турнір швейцарець розпочне матчем проти італійця Паоло Лоренці.

Лідером “посіву” в одиночному розряді серед жінок стала американка Серена Вільямс. 5-разова чемпіонка Вімблдону в першому матчі зіграє зі своєю співвітчизницею Анною Татішвілі. Друга ракетка турніру, китаянка На Лі, на старті змагань поміряється силами із полячкою Паулою Кані. Ще одна представниця Польщі, “посіяна” під третім номером, Аґнєшка Радванська, зіграє із румунською тенісисткою Крістіаною-Андреа Міту.

Своїх суперників дізналися також наші тенісисти. У чоловіків перша ракетка України Олександр Довгополов, “посіяний” 21-м, потрапив в одну чверть “сітки” з Енді Марреєм. Першим суперником Долгополов стане Самюель Грот з Австралії. Якщо справи підуть добре, то найкращий тенісист України зіграє з іспанцем Давидом Феррером, якого цього року Сашко вже перемагав.

Сергій Стаховський у Лондоні у стартовому матчі переміг аргентинця Карлоса Берлока (6:3, 6:3, 6:3). Тепер українець, найімовірніше, зіграє проти півфіналіста недавнього «Ролан Гарроса» латвійця Ернеста Гулбіса, що отримав 12-й номер “посіву”. Минулого року на кортах Вімблдону Сергій Стаховський створив найбільшу сенсацію, обігравши у другому колі змагань тоді чинного чемпіона Роджера Федерера. До цього швейцарець на турнірах Великого шолома доходив щонайменше до чвертьфіналу... Хтозна, може, і цього року Сергію вдасться комусь зіпсувати статистику?

Перша ракетка України Еліна Світоліна на цьогорічному Вімблдоні стартувала матчем з 23-річною японкою Місакі Дої, яка і на «Австраліан Опен», і на «Ролан Гаррос» припиняла боротьбу в першому колі. На жаль, Світоліна програла (4:6,?1:6). Леся Цуренко, яка єдина серед наших тенісистів пройшла крізь сито кваліфікаційного раунду, у першому колі зіграє з німкенею Діною Пфіценмаєр. У разі перемоги українка, ймовірно, зустрінеться з недавньою фіналісткою “Ролан Гаррос” румункою Сімоною Галеп.

Призовий фонд цьогорічного Вімблдону становить рекордні 25 мільйонів фунтів. Це єдиний турнір із серії Grand Slam, матчі якого проводяться на трав’яних кортах. Колись усі турніри найпрестижнішої серії проводили на траві, але у США та Австралії тепер змагаються на твердому акриловому покритті (“харді”). Ще раніше траву на ґрунт змінили у Парижі.

Вімблдон — не просто найстарший і найпрестижніший турнір, у нього свої правила і традиції. Для цих змагань характерний особливий етикет одягу. Зелену форму носять головні судді, судді на лінії, хлопчики й дівчата, що підбирають і подають м’ячі. Втім, 2006 року одяг суддів та дітей вперше замінили на нове вбрання кольорів морської хвилі й вершків. Тенісисти ж зобов’язані носити «майже повністю білий» одяг протягом усіх матчів. Жодний інший турнір Великого шолома не має такого строгого дрес-коду. Тенісисти також зобов’язані вклонятися або робити реверанс за присутності на матчі королеви або принца Уельського.

Традиційними ласощами на Вімблдоні є полуниця й вершки. Щороку протягом турніру продають близько 62 тисяч фунтів полуниці та півтори тисячі галонів вершків.

n Торік Вімблдон виграв Енді Маррей. До нього британець перемагав на домашньому

турнірі аж далекого 1936 року...