Передплата 2024 ВЗ

Футбольні карлики з гори Титано

Успіхи сан­маринців – більш ніж скромні. Попри це, на матчі Україна -­ Сан­-Марино на «Арені Львів» буде аншлаг!

Львів дочекався великого футболу: у п’ятницю, 6 вересня, національна збірна України проведе у місті Лева матч відбірного циклу до Мундіалю­2014 у Бразилії. Цього разу на “Арену Львів” завітає справжня футбольна екзотика ­ збірна Сан­Марино. Ця міні­держава, розташована на території Італії, не часто потрапляє у стрічку світових або європейських новин... Матч на “Арені Львів” ­ чудовий привід дізнатися про Сан­Марино і футбольну збірну цієї держави трохи більше.

Найдавніша республіка світу

Найсвітліша республіка Сан­Марино (Serenissima Repubblica di San Marino) ­ найдавніша республіка сучасного світу. Ця держава заснована ще 301 року!

За легендою, каменяр Маринус, тікаючи від гонінь римського імператора Діоклетіана, прийшов на гору Титано й створив там християнську громаду. Тодішня власниця землі, така собі Феліциссіма, після своєї смерті заповіла цю землю громаді Маринуса. Звідси й назва: спочатку Земля Сан­Марино (тобто святого Маринуса), а згодом ­ Республіка Сан­Марино.

Територія Найсвітлішої невелика ­ лише 61 кв. км. Це третя найменша держава Європи (після Ватикану і Монако). Незалежність Сан­Марино втримало, зокрема, через своє розташування ­ у Середньовіччі Монте­Титано була неприступною твердинею. Попри “гігантську” територію, Сан­Марино має відразу двох глав держави ­ Капітанів Регентів (обох переобирають кожні півроку). Їхні посади було запроваджено ще 1243 року. Тобто через три роки після того, як Батий розорив Київ... Перші писані закони у Сан­Марино прийняли 1263 року, а конституцію затвердили 1600­го. 1797 року, коли Італію окупував Наполеон, він поставився до Сан­Марино поблажливо. Імператор навіть запропонував горянам приєднати до їхньої держави трохи території ­ аби Найсвітліша одержала вихід до моря. Але сан­маринці не погодилися. Мовляв, бідній державі легше зберегти незалежність...

1849 року сан­маринці прихистили борця за об’єднання Італії Джузеппе Гарібальді. Той відплатив добром: після об’єднання Італії 1862 року Рим і Сан­Марино підписали угоду про визнання незалежності Найсвітлішої. З Італією Сан­Марино жило дружно, добровольці­сан­маринці воювали на боці італійців у двох світових війнах. Щоправда, коли 1951 року уряд Сан­Марино хотів відкрити казино, Італія на знак протесту оголосила сан­маринцям блокаду. Тож від планів стати другим Монако довелося відмовитися... Попри це, живуть кількадесят тисяч сан­маринців добре ­ на рівні найбагатших північних провінцій Італії. Половину доходів у скарбницю приносить туризм.

Ліхтенштейн перемагали, з турками внічию грали...

Свою першу офіційну гру збірна Сан­Марино зіграла 1990 року в рамках відбору до Євро. Тоді сан­маринці програли швейцарцям 0:4. Збірна Найсвітлішої ­ одна з найслабших у світі, у рейтингу ФІФА стабільно на початку третьої сотні. Ось і у відборі на Мундіаль­2014 сан­маринці впевнено пасуть задніх. Усі матчі програли, жодного гола не забили, а пропустили аж 29!

Утім, недооцінювати збірну Сан­Марино все ж не варто. Один раз на рік, як відомо, навіть палиця стріляє... Такі “постріли” у футбольній історії жителів гори Титано бували. Дев’ять років тому збірна Сан­Марино здобула свою єдину перемогу ­ у товариському матчі обіграла збірну Ліхтенштейну 1:0. Але, безперечно, найвидатніший результат сан­маринців ­ здобута 1993­го у відборі до Мундіалю домашня нічия зі збірною Туреччини ­ 0:0. Без сумніву, тоді амбітні турки виходили на поле, вважаючи, що три очки за перемогу в них уже в кишені. Але помилилися... Цікаво, що саме збірна Сан­Марино забила найшвидший гол в історії Кубка світу. 1993 року в матчі відбору проти Англії Давіде Гвалтьєрі забив гол на восьмій секунді поєдинку! Щоправда, той матч завершився з рахунком 7:1 на користь англійців...

“Якщо ми заб’ємо у Львові наш перший у відборі гол, я буду щасливий, ­ каже головний тренер збірної Сан­Марино 57­річний Джампао­ло Мацца. ­ Я завжди прошу гравців показати все, що вони вміють. Якщо їм це вдається, це вже успіх для нашої футбольної асоціації, навіть якщо ми програли. Наша сила ­ у бажанні, готовності жертвувати собою на полі”.

Відбірний цикл до Мундіалю­ 2014

Група H

І В Н П М О

Чорногорія 7 4 2 1 14­7 14

Англія 6 3 3 0 21­3 12

УКРАЇНА 6 3 2 1 10­4 11

Польща 6 2 3 1 12­7 9

Молдова 7 1 2 4 4­11 5

Сан­Марино 6 0 0 6 0­29 0

6 вересня Україна приймає Сан­Марино, Англія ­ Молдову, а Польща ­ Чорногорію. 10 вересня Україна приймає Анг­лію, а Сан­Марино ­ Польщу.

Схожі новини