Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Аби тільки дощі не завадили...

Столиця Франції знову зібрала найкращих тенісистів світу на турнір «Ролан Гаррос»

У Парижі найсильніші тенісисти планети розпочали змагання за головний трофей одного з найпрестижніших турнірів — Відкритого чемпіонату Франції (“Ролан Гаррос”). Іспанець Рафаель Надаль спробує увосьме підкорити французькі корти, а росіянка Марія Шарапова намагатиметься стати найкращою на “Ролан Гаррос” удруге. Натомість для найбільш титулованого тенісиста сучасності, швейцарця Роджера Федерера, цей турнір стане 54-им із серії Великого шолома.

Федерер за свою кар’єру 17 разів здіймав трофеї турнірів Grand Slam — і лише одного разу це був кубок “Ролан Гаррос”. Відібрати титул у минулорічних переможців Відкритого чемпіонату Франції спробують насамперед перші ракетки чоловічого та жіночого рейтингів — серб Новак Джокович і американка Серена Вільямс. Попередньо відмовились від участі у “Ролан Гаррос” 2-га та 7-ма ракетки чоловічого рейтингу АТР. Британець Енді Маррей не зміг залікувати травму спини, а от аргентинцеві Хуанові Мартіну Дель Потро продовжує надокучати респіраторне захворювання.

Уже традиційно тенісистам належить впоратися із погодними умовами. Від самого старту кваліфікації у Франції практично не припиняються дощі. Організаторам доводилось переносити окремі матчі. Матчі “Ролан Гаррос” проводяться на ґрунтовому покритті. Іноді через дощ визначення переможців може розтягнутися на кілька днів. Так було минулого року у фіналі. Тоді матч між Рафаелем Надалем і Новаком Джоковичем тривав два дні. Переміг іспанець, і дехто вважає, що саме погодні умови посприяли цьому успіхові Рафаеля. Адже, програвши перший сет, Джокович перехопив ініціативу і зумів відігратися у другому. Можливо, серб зумів би дотиснути Надаля, але матч було зупинено, а другого дня Фортуна вже була на боці іспанця. Цього разу минулорічного повторення фіналу не відбудеться: обидва спортсмени отримали своїх суперників в одній частині турнірної сітки, тому зможуть визначити сильнішого ще до фіналу. У першому раунді основної сітки цьогорічного розіграшу “Ролан Гаррос” лідер “посіву” Новак Джокович зустрінеться із бельгійцем Давідом Гоффіном. А Рафаель Надаль екзаменуватиме німця Даніеля Брандса.

Україну цього року на Відкритому чемпіонаті Франції представлятимуть шестеро тенісистів. Перша ракетка України Олександр Долгополов у першому раунді зустрінеться із росіянином Дмитром Турсуновим. Ілля Марченко зіграє проти Кевіна Андерсона. Незважаю­чи на поразку у фіналі кваліфікації, донецький тенісист виявився двічі щасливчиком. В основну сітку він потрапив волею жеребу як так званий loser («щасливий невдаха»). Ця путівка дісталась українцеві завдяки тому, що із числа тих, хто програв фінал кваліфікації, додатково визначають учасника основної сітки. Більше того, зі списку тих, хто програв вирішальний матч відбору, Марченка обрали не за рейтингом, а внаслідок жеребкування... Ще один український тенісист, Сергій Стаховський, зустрінеться із французькою надією Рішаром Гаске, посіяним під 7-им номером. Минулого року Стаховський та Долгополов зустрілися одразу в першому раунді. Тоді переміг Сергій, але в наступному раунді поступився Томі Хаасу.

Успішно подолавши кваліфікацію, українка Юлія Бельгельзімер зіграє із француженкою Каролін Гарсія. 18-річна харків’янка Еліна Світоліна зіграє зі швейцаркою Роміною Опранді, а Лесі Цуренко протистоятиме Домініка Цибулкова зі Словаччини. Марина Залевська та Ольга Савчук зачохлили ракетки у 2-му кваліфікаційному раунді, а сестри Людмила і Надія Киченок зупинилися на початку кваліфікації.

Цьогорічний турнір стадіон «Ролан Гаррос» востаннє зустріне тенісистів у своєму первісному вигляді. Вже наступного року планується масштабна реконструкція. Відкритий чемпіонат Франції проводиться з 1891 року. До 1925 року в ньому брали участь лише французькі тенісисти. Свою ж другу назву турнір отримав волею випадку. У 1927 році команда Франції перемогла у Кубку Девіса. Наступного року французи мали приймати у себе тенісистів зі США. У Парижі не було пристойної тенісної арени. Тож збудували новий стадіон, на якому і почали проводити Відкритий чемпіонат. Арену було названо на честь французького льотчика, піонера авіації, який першим перелетів через Середземне море, — Ролана Гарроса.

Відкритий чемпіонат Фран­ції — єдиний турнір із серії Великого шолома (сюди також належать Вімблдон, Відкриті чемпіонати США та Австралії), на якому матчі проводяться на ґрунтовому покритті. “Ролан Гаррос” навіть вважається своєрідним підсумком ґрунтового тенісного сезону (втім, до 1927 року тут грали на трав’яних кортах). Сьогодні ж через залежність від погодних умов, так зване повільне покриття, 5-сетовий формат та відсутність тай-брейка у 5-му сеті турнір вважається найбільш фізично важким. Однак це не заважає “Ролан Гарросу” бути другим після Вімблдону найбільш відвідуваним тенісним змаганням.

Натомість призовий фонд Відкритого чемпіонату Франції — найбільший серед усіх тенісних турнірів. Цього року він зріс на 4 мільйони і становитиме 28,7 мільйона доларів. Очікується, що 2018 року призовий фонд турніру перевищить позначку в 40 мільйонів доларів. Починаючи з 2006 року, “Ролан Гаррос”, на відміну від інших турнірів серії Великого шолома, розпочинається в неділю — 12 матчами на трьох головних кортах.

Французькі вболівальники з нетерпінням очікують виступів своїх тенісистів, адже ось уже 30 років французьким тенісистам не вдається підкорити свій Відкритий чемпіонат... Суперник Сергія Стаховського у першому раунді основної сітки Рішар Гаске заявив: якщо й цей “Ролан Гаррос” не буде переможним для когось із його співвітчизників, то на можливого чемпіона-француза доведеться чекати наступні 10 років... Свого часу в нас теж міг з’явитися свій чемпіон “Ролан Гаррос”. 1999 року український тенісист Андрій Медведєв дійшов до фіналу, де зустрівся з Андре Агассі. Тоді сильнішим виявився американець (3:2). Досягнення Медведєва залишається найбільш значним здобутком українських тенісистів в індивідуальному розряді.

Схожі новини