Передплата 2024 «Добра кухня»

Пам’ять тренера вшанували перемогами

У Львові завершився Меморіал Ігоря Первачука з вільної і жіночої боротьби

У манежі львівського СКА понад 250 юнаків та дівчат розіграли нагороди ІІ Всеукраїнського турніру з вільної та жіночої боротьби пам’яті Ігоря Первачука. Вшанувати пам’ять чемпіона юніорських першостей світу та Європи, володаря Кубка світу приїхали найкращі молоді борці з 13 регіонів України, а також талановита молодь Польщі та Словаччини.

«Іuор ПЕРВАЧУК усе своє життя віддав спорту. Спочатку сам демонстрував потужну боротьбу, а потім іншим допомагав сходити на п’єдестал пошани найпрестижніших турнірів. У перемогах срібного призера Олімпійських ігор Пекіна, призера чемпіонату світу і Європи Андрія Стадника, а також призера континентальних та світових першостей Михайла Кушніра є праця Первачука, — розповів заслужений тренер України Олег Сазонов. — Звичайно ж, ці відомі спортсмени не могли не підтримати цей турнір. Для молоді важливо вживу бачити своїх кумирів, спілкуватися з ними... Андрій Стадник спонсорував призовий фонд турніру-меморіалу».

Рідні стіни надихали львів’ян на перемоги. Наші борчині тричі підкорювали вершину призового подіуму, тричі приймали вітання на другій сходинці п’єдесталу пошани і шість разів ставали бронзовими призерками. У кожній сутичці вагової категорії до 37 кг судді достроково фіксували перемоги Оксани Лівач («Динамо», ЛУФК). Підопічна Олега Сазонова у півфіналі поклала на туше свою землячку Оксану Чудик, яка у підсумку стала бронзовою призеркою турніру, а у вирішальній зустрічі притиснула лопатками до килима Катерину Зелених з Маріуполя. Рівних у категорії до 40 кг не було Ользі Загаській («Спартак», ЛУФК). Вихованка Олександра Раковського у другому періоді «золотого» поєдинку «чисто» поклала на килим броварчанку Любов Волошину. Від міцних захватів останньої у півфіналі «постраждала» ще одна львів’янка — Христина Тимофіїв (1:2, 5:6). Учениці Володимира Раковського довелося задовольнитися «бронзою». Поруч на п’єдесталі пошани, на першій та третій сходинках, стояли львів’янки, які вибороли титули у вазі до 32 кг. Непереможеною того дня була Оксана Герга зі села Підгірці, а «бронза» стала першим кроком до подальших перемог для Вікторії Бабіцької із Винників.

Фавориткою у категорії до 48 кг вважалася юна, але вже досвідчена Мар’яна Колос. Однак хвороба безперечної лідерки дала шанс її суперницям. На жаль, мізеру для фінальної перемоги над Дарією Бобрулько із Маріуполя не вистачило нашій Анастасії Остапук («Спартак», ЛУФК) — 0:1, 4:5. А шляхом до фіналу підопічна Олександра Раковського перемогла майбутню бронзову призерку Христину Демко («Спартак», ЛУФК) — 2:1, 3:0. Володаркою ще одного «срібла» львівської чеканки стала Юлія Сало («Спартак», ЛУФК). Учениця Олега Сазонова у фіналі до 52 кг поспішила дати бій Тетяні Ріжко з Броварів. Однак, розпочавши прохід у ноги, наштовхнулася на контрприйом і не зуміла уникнути туше. «Сріблом» завершився домашній турнір і для Євгенії Гончарук (ЛУФК). У фіналі категорії до 57 кг львів’янка, яка навчається боротьби в Олександра Раковського, у трьох періодах поступилася херсонці Юлії Лісовській (0:1, 5:4, 3:6). Ангеліна Лисак («Спартак», ЛУФК) у півфіналі не знайшла потрібних аргументів проти Гончарук (5:7, 0:1) і задовольнилася «бронзою». Ще одна бронзова медаль — в активі Дарини Шусти (ЛУФК), яка змагалася у вазі до 62 кг.

Під стать львів’янкам були і юнаки. Два «золота», два «срібла» і шість бронзових медалей у колі найсильнішої молоді країни — поважний результат. Фінал категорії до 38 кг виявився цілком львівським. Спаринг вихованців Львівського училища фізкультури Мирослава Попадюка та Сергія Бенета завершився туше на користь першого. Небагато минуло після цієї перемоги часу, як Максим Жуковський (ЛУФК), здолавши у фіналі тернополянина Віктора Городницького (2:1, 1:1), довів: сильнішого за нього у вазі до 59 кг в Україні поки що немає. Учасником фіналу в категорії до 53 кг став і Анатолій Дутка. Однак за крок до перемоги його зупинив Степан Лилик з Броварів (0:3, 1:3). Небезпідставними були надії на перемогу і у Павла Біласа (до 85 кг) із Трускавця. Однак, склавши зброю вже у першій сутичці перед майбутнім переможцем — Олександром Івахненком зі Скадовська, Павло міг розраховувати лише на «бронзу». У подальшому він не поступився жодного разу і таки став бронзовим призером, розділивши місце на третій сходинці п’єдесталу з Євгеном Прусаком (ЛУФК). Разом на «бронзовому» подіумі постояли Микола Савчук та Олександр Ващечкін (обидва до 42 кг). «Бронза» стала винагородою за мужню боротьбу і для Олександра Тайлакова (до 73 кг) та Романа Ашаріна (до 47 кг).

Схожі новини