Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У збірній України з біатлону – нова росіянка

Марія Панфілова дебютує за «синьо-жовтих» на першості Європи

Успішний виступ української жіночої збірної з біатлону на чемпіонаті світу породив нову хвилю зацікавлення виступами українок — як на подальших етапах Кубка світу, так і на 19-му чемпіонаті Європи з біатлону, що стартував у болгарському Банско.

Зазвичай до виступів у ЧЄ провідні біатлонні команди континенту залучають найближчі свої резерви, даючи можливість основним фігурантам збірних зосередитися на головних змаганнях сезону. І водночас побачити у дії тих, із ким пов’язують надії на найближчі роки. Новий злет нашого жіночого біатлону потребує запасу міцності. Його й чекають від Яни Бондар, Надії Бєлкіної, Катерини Цесельської, чиї лави зміцнено недавніми тріумфаторками ЧС Оленою Підгрушною (виступатиме лише в естафеті) та Юлією Джимою. Є у цьому списку й «темна конячка» українського біатлону — Марія Панфілова. 25-річна вихованка російської школи біатлону лише на початку року переїхала в Україну, щоб виступати саме у її збірній. Через цей перехід талановитої і перспективної, як вважають у Росії, спортсменки тамтешні ЗМІ добряче «прополоскали кістки» як самій Марії, так і федерації біатлону РФ. Причини свого переїзду до України Панфілова пояснила у листі до своїх російських колег і шанувальників: «Півтора із двох минулих сезонів я пропустила через народження дитини. Багато біатлоністок, повертаючись до активних занять після декретної відпустки, показували високі результати. Були такі плани і у мене, було величезне бажання потрапити в основну команду, виступати на міжнародних змаганнях, спробувати пробитися на Олімпіаду. Я провела величезну роботу, і є результати. На жаль, спортсменам неосновного складу не надали шансу навіть порівняти себе із командою «А». Після річної підготовки не було проведено жодної спільної контрольної гонки для відбору на етапи Кубка світу та Європи. У мене і багатьох моїх подруг складається враження, що в національній команді Росії панує гнітюча атмосфера. Ніби спортсменки на каторзі, а не на спортивному святі життя...».

Це буде перший старт Панфілової під прапором України, куди вона разом із тренером Надією Бєловою подалася для самореалізації і здійснення своїх амбітних планів.

Довідка «ВЗ»

Марія Панфілова (дівоче прізвище — Саділова) — переможниця юніорського чемпіонату Європи в естафеті, срібний призер дорослого чемпіонату Європи в естафеті, чемпіонка Універсіади-2011 у мас-старті. У грудні 2009 року спортсменка дебютувала в Кубку світу. У тому ж сезоні проходила підготовку у складі основної збірної Росії до Олімпійських ігор у Ванкувері.