Передплата 2024 «Добра кухня»

Тайсон став новим бразильцем «Шахтаря»

Українські клуби провели найгучніший трансфер міжсезоння

Лідер української Прем’єр-ліги «Шахтар» підсилився ще одним бразильським легіонером — 25-річним нападником харківського «Металіста» Тайсоном. За нього донецький клуб виклав 20 мільйонів доларів. А от вихованець львівського футболу Григорій Баранець може продовжити кар’єру у «Чорноморці».

Колишній гравець бразильського «Інтернасьоналя» дебютував в українському «Металісті» 12 вересня 2010 року. Відтоді провів за «жовто-синіх» у Прем’єр-лізі 57 ігор, забив 13 голів. Двічі ставав бронзовим призером чемпіонату України. У цьогорічному розіграші Ліги Європи Тайсон провів шість матчів і забив один гол. Подейкували, що на нього поклав око англійський «Челсі».

Переговори між президентами «Шахтаря» та «Металіста» Ринатом Ахметовим та Сергієм Курченком були складними. Першочергова сума 15 мільйонів доларів, запропонована «Шахтарем», не влаштувала президента «Металіста». Сторони не дійшли компромісу. Тоді донецька сторона скористалася пунктом у контракті Тайсона, відповідно до якого він міг покинути свій, тепер уже колишній клуб, за 20 мільйонів доларів.

Контракт «Шахтаря» з Тайсоном розрахований на п’ять років. Згідно з регламентом Ліги чемпіонів, клуб Ахметова зможе дозаявити Тайсона на матчі 1/8 фіналу проти дортмундської «Боруссії» і зіграти на «Донбас Арені» уже 13 лютого.

Повернутися до Харкова може 26-річний бразильський нападник Жажа Коельо (61 гра — 30 голів). У «Металісті» є і втрати. Не полетіли на перший збір виставлені на трансфер Андрій Воробей, Володимир Лисенко та Андрій Оберемко, які разом з Павлом Ребенком та Олександром Романчуком, що повернувся з оренди в «Таврії», тренуються з дублем.

А от «Чорноморець» покинули Денис Васін (33 гри — 1 гол) та португалець Артур Морейра (5 ігор), які не часто потрапляли до основного складу. Натомість новачком одеситів може стати 26-річний півзахисник Григорій Баранець, який у складі ФК «Львів», «Карпат» та «Оболоні» відіграв 58 ігор (8 голів).

На перегляд у донецький «Металург» прибув гравець національної збірної Вірменії 22-річний захисник Оганес Амбарцумян, який раніше виступав за єреванський «Бананц». У «Металурзі» він замінить свого земляка Артака Єдигаряна, який продовжить кар’єру в іншому клубі.

У «Кривбас» повертається воротар Євген Боровик, який виступав за «Арсенал» (подальша фінансова доля цього клубу визначиться 20 січня). Вже остаточно відомо, що півзахисник «канонірів» Артем Старгородський залишив клуб і підписав контракт з «Чорноморцем».

А до «Волині» повернувся бразилець Шумахер. Його партнер по команді Олексій Бабир відбув на збори з «Іллічівцем», як і інший новачок азовців — захисник Гіоргі Джгереная з ФК «Гагри». Ряди «Іллічівця» залишили екс-карпатівець Микола Іщенко та Дмитро Гречишкін, які повернулися після завершення орендного терміну в «Шахтар».

Схожі новини