Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

У США ураган «Гелен» забрав життя херсонської родини

  • 20.10.2024, 22:50
  • 186

Унаслідок урагану «Гелен» у Північній Кароліні загинула родина українців, які переїхали до США з Херсона, рятуючись від війни

Фото: USA Today
Фото: USA Today

Анастасія Новітня-Сеген разом з чоловіком Дмитром Сегеном, 13-річним сином Євгеном та мамою Тетяною Новітньою евакуювалися з Херсона на початку повномасштабного вторгнення.

Сім'я виїхала через територію росії, постійно хвилюючись, що їх зупинить російська влада. Їм вдалося пройти через кордон до Латвії, а потім через Литву в'їхати до Польщі, де вони зупинилися в будинку друга сім'ї.

Родина Сегенів місяцями долала бюрократичний лабіринт, щоб отримати дозвіл на в'їзд до США. Улітку 2022 року сім'ю прийняли на гуманітарну програму США з тимчасового проживання для українських біженців і вони поїхали до родичів у Мікавілі, що в Північній Кароліні.

Там родина місяцями жила в домі сестри Анастасії, перш ніж вони переїхали в будинок неподалік.

Дмитро, який на Батьківщині працював на будівництві, знайшов роботу в місцевій компанії з опалення, вентиляції та кондиціонування повітря. Євген пішов до державної школи. Анастасія піклувалася про свого сина та матір, взялася за прибирання прилеглих будинків та оренди Airbnb. Бабуся Тетяна створила невеликий сад, де вирощувала петрушку, цибулю, часник і болгарський перець.

Племінниця Анастасії, Ліза Гіндінова, яка у 2016 році переїхала до Нью-Йорка, розповіла, що востаннє говорила з тіткою ввечері 26 вересня. До того моменту, як ураган «Гелен» вийшов на сушу у Флориді, протягом днів на заході Північної Кароліни тривали проливні дощі. Річка Саут-Ту біля будинку Сегенів почала підійматися.

«Вона сказала: „Вода в річці підіймається“. Пожартувала, що сподівається, що їхній „Титанік“ — маючи на увазі їхній будинок — втримається», — розповіла Ліза.

Рано-вранці наступного дня річка піднялася майже на 2 метри за сім годин, вода затоплювала будинки, а очевидці порівняли побачене з «океаном».

Кілька днів дзвінки та повідомлення Лізи до родини Сегенів залишалися без відповіді. Не маючи додаткової інформації, вона полетіла до Північної Кароліни з матір'ю, вирішивши самостійно розшукати родичів.

Зрештою, шериф Північної Кароліни показав їм золоту сережку на тілі померлої жінки, і Гіндінова відразу впізнала, що вона належить її тітці. Пошукова група знайшла тіло Анастасії за 10 миль від дому родини, в горах поблизу Ешвілла. Приблизно за милю звідти знайшли тіло чоловіка Анастасії Дмитра. Його впізнали за відбитком пальця.

Через тиждень після виявлення Анастасії та Дмитра вниз за річкою Саут-Ту ще тривали пошуки Євгенія та Тетяни.

Пошуки наближаються до третього тижня, однак Ліза Гіндінова сказала, що все ще вірить: «Важко позбутися надії, коли тіло ще не знайдене. У глибині душі я все ще сподіваюся».

и